avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... intabulare proprietate sot pe fiu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

intabulare proprietate sot pe fiu

Speta la care v-as ruga sa-mi dati un raspuns este urmatoarea:

Dupa 8 ani de casnicie, ne-am intors in satul parintilor mei unde am construit o casa pe terenul pe care acestia ni l-au daruit. Din pacate (sau fericire?) nici casa si nici terenul nu au fost inca intabulate pe numele nostru.
Se prospecteaza o situatie de divort, motiv pentru care eu (sotia) as dori sa fac intabularea terenului si a casei pe numele fiului nostru.
Pot sa o fac singura, fara acceptul sotului? In ce conditii?
Cel mai recent răspuns: ContSters176986 , utilizator 17:21, 13 Noiembrie 2010
cum ati dobandit terenul de la parintii dvs? aveti autorizatie de construire, daca da pe numele cui? si in ce an a fost construita casa?
Autorizatia de constructie a casei e pe numele meu si al sotului iar terenul inca e pe numele tatalui meu.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
eu v-as recomanda ca, din punct de vedere al timpului si al costurilor, sa apelati la instanta. Procedura e urmatoarea e urmatoarea:
-apelati la un avocat cariua sa-i explicati situatia dvs. Acesta va trebui sa colaboreze ulterior cu un topograf care va va face masuratorile ternului si ale casei; topograful va va intocmi o docmentatie de instanta in urma careia va rezulta o expertiza tehnica, care va fi suportul avocatului dvs in cadrul procesului; in aceasta documentatie de instanta topograful, si ulterior avocatul, va trebui sa ceara urmatoarele operatiuni: - intabularea ternului pe numele parintilor, predarea succesiunii pe dvs, edificarea constructiei si intabularea acesteia pe numele dvs si al sotului si la final, instrainarea terenului si al constructiei pe fiul dvs.
-etapa a doua consta in documentatia cadastrala; dupa ce va iesi sentinta, in care ultima operatiune este instrainarea terenului si al constructiei catre fiul dvs, trebuie sa va prezentati cu aceasta (investita-adica definitiva, irevocabila si legalizata) la topograful care va intocmit documentatia pentru instanta; aceasta va face o noua documentatie care va avea la baza hotararea judecatoareasca , care va fi trecuta prin cadastru si cartea funciara, iar intabularea va iesi direct pe fiul dvs, at fiind faptul ca ultima operatiune de sentinta va fi instrainarea catre acesta.
Toatea acestea se pot face si prin topograf si prin notar insa costurile sunt cu mult mai mari si timpul cu mult mai indelungat.
Daca mergeti pe prima varianta taxele vor fi urmatoarele:
-onoraiul avocatului
-documentatia de instanta (eu intocmesc o astfel de documentatie cu 600 lei - in care sunt incluse si masuratorile, care la a doua documentatie vor fi scazute, pentru ca deja exista)
-taxa de timbru, dupa ce va iesi sentinta
-impozitul pe sentinta (se achita la finante)
- documentatia cadastrala (eu percep un onoraiu de 350 lei in conditiile in care beneficiarul a facut deja doc. de instanta cu mine)
- taxa de avizare la cadastru (in cazul dvs posibil sa fie 120+0,05%din valoarea de impozitare al casei, posibil doar pentru ca cei de la cadastru au un mod ciudat de a calcula operatiunile de sentinta)

-Ca si acte pentru documentatia cadastrala veti avea nvoie de:
-copia de buletin al fiului dvs
- sentinta civila - originala
- expertiza tehnica - care a fost folosita in instanta (orig.)
- dovada achitarii impozitului pe transmiterea proprietatii - o veti obtine de la finante dupa ce veti plati impozitul pe sentinta (sent de fapt, chitantele)
- certificat fiscal (obtinut de la primaria unde figureaza terenul)

Eu va recomand din tot sufletul aceasta metoda pentru ca este cea mai sigura, deoarece o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila (dupa 15 zile, daca nu se face recurs, o sentinta devine definitiva) nu poate fi atacata; veti obtine extrasul de carte funciara direct pe fiul dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Edificare imobile construite fara autorizatie de constructie ady09 ady09 va rog sa-mi spuneti prevederile legale cu privire la modalitatile de edificare a unui imobil construit fara autorizatie de constructie , cladire construita ... (vezi toată discuția)
Modificare titlu de proprietate angela_mihaescu angela_mihaescu Buna ziua, va rog din suflet sa ma ajutati cu urmatoarea speta. Eu (M.A.) si fratele meu (M.M.) am ramas singurii mostenitori dupa moartea bunicului (M.S.) ... (vezi toată discuția)
Trecere teren pe alt nume utilizator555 utilizator555 Intabularea terenului cu constructie si trecerea pe numele tatalui meu este in curs. Dupa aia vrem sa trecem terenul si casa pe numele meu. Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)