avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 260 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Am muncit pe gratis!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Am muncit pe gratis!

Am o problema care este destul de complicata pentru mine.Am lucrat 2 luni ca reporter la ziar si acum mi se refuza drepturile banesti.Am incercat sa obtin banii si nu am reusit,am dat telefoane zilnic, am fost la sediul ziarului,obtinand in fiecare zi acelasi ,,nimic" si pedeasupra tot eu sunt cea umilita si amenintata din cauza ca imi vreau banii.Vreau sa specific ca nu am semnat nici un contract de munca.Ce pot sa fac?
Cel mai recent răspuns: Musoiu agota Etelka , utilizator 20:25, 15 Noiembrie 2010
Sa faceti plangere la itm cu dovezi ca a-ti muncit acolo si ca nu v-au dat contractul individual de munca, minti putin, stampilat de la itm si nu vor sa vea salariul. Oricum e o mare durere de cap si iese cu regula cu judecatoria din pacate, poate se sperie cu controlul de la itm.
Este corect adresati-va ITM-ului dar trebuie sa le faceti in acelasi timp o adresa celor de la Ziarul unde ati lucrat si sa va prezentati la munca pentru ca dvs. conform art. 16 din Lgea nr.53/2003 aveti cu ei un contract de munca pe perioada nedeterminata deoarece neancheindu-va contractul de munca in forma scrisa se prezuma (prin lege) ca acesta este pe o perioada nedeterminata.
Concluzie:
- prezentati-va la servici;
- si datii in judecata sa va dea banii,
Daca ei v-au dat afara pe usa dvs. intrati pe geam (= prin art.16 din Legea 53/2003) !


Legea 53/2003 - Codul muncii, art.16:
(2)În situatia în care contractul individual de munca nu a fost încheiat în forma scrisa, se prezuma ca a fost încheiat pe o durata nedeterminata, iar partile pot face dovada prevederilor contractuale si a prestatiilor efectuate prin orice alt mijloc de proba
" eu sunt cea umilita si amenintata din cauza ca imi vreau banii." am impresia ca va referiti si la colegi , nu doar la conducere. Nu inteleg de ce angajatii nu tin unu la celalalt.
Si eu am patit ceva asemanator.Am lucrat 6 luni la o firma .Am facut contract de munca ,am fost platit lunar . Acum cand trebuia sa duc Cartea de Munca la scanat , vad ca la ITM nu au inregistrat ,si nici in cartea de munca nu au scris , am ramas fara acesti 6 luni in vechime de lucru.Patron italian .
Nu inteleg de ce angajatii nu vor sa isi cunoasca drepturile!
Un cod al muncii costa 5 lei.
Angajatorul este obligat sa inmaneze angajatului un exemplar al contractului incheiat si inregistrat la ITM.
Angajatii sunt obligati pentru a evita orice neplacere ulterioara sa intrebe unde semneaza pe statul de plata,nu sa se multumeasca ca isi ridica salariul intr-un plic si se multumesc cu atat.Cereti fluturasi de salarii.
Parerea mea este ca si angajatii,fara voia lor,ii ajuta pe patroni sa "greseasca".
Noua romanilor ne lipseste cultul drepturilor dar deopotriva si al obligatiilor,ne multumim "las'ca merge si asa"
Departe de mine gandul sa critic pe cineva,dar sunt suparata pe poporul meu care nu stie sa isi foloseasca drepturile.
E simplu , un minim de cunostinte din legislatie ar trebuii predat la scoala.
Noi , angajatii actuali , majoritar , suntem o generatie , care a invatat din cartile comuniste.

Eu zic , este obligatia sindicatelor sa invete pe angajati despre drepturile si obligatiile lor .

Multumesc pentru raspuns , de acord cu dvs .

Si sa mai luati in calcul , noi nu suntem pregatiti ce fel de frauda ne poate ajunge .Habar nu avem .Atunci cand suntem fraudati , nu ne dam seama , din lipsa de informatii .Ulterior incercam sa cautam dreptatea noastra , si e foarte greu , pentru ca ti se citeaza legi pe care nu ai auzit nici o data .Daramite sa mai intelegi ....si sa folosesti !!!!!!!

Alte discuții în legătură

Despre somaj ROMANFLORIN ROMANFLORIN Cum evolueaza situatia: un somerul indemnizat se angajeaza pe perioada nedeterminata cu 4 ore caruia, drept consecinta, i-a incetat somajul, insa la scurt ... (vezi toată discuția)
Depunerea cartilor de munca cerica2007 cerica2007 Am inteles ca 30 septembrie a fost ultima zi de depunere a cartilor/carnetelor de munca la pensii pt a fi trecuti intr-o baza de date.Eu sunt persoana fizica, ... (vezi toată discuția)
Neinregistrarea cartii de munca de catre angajator ziuliana ziuliana Buna ziua, lucrez la o firma de doi ani de zile ca secretara, iar lucrurile nu merg bine si ar trebui sa intram in somaj. Dar am aflat cu stupoare ca cine s-a ... (vezi toată discuția)