avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot intra în posesia jumãtãþii de apartament ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot intra în posesia jumãtãþii de apartament care mi-a fost lãsatã printr-un contract de vânzare cumpãrare mie ºi surorii mele?

În urmă cu vreo 16 ani, bunica ne-a lăsat mie şi surorii mele un apartament. La data respectivă a fost întocmit un contract de vânzare-cumpărare între mine, bunica şi sora mea. Singura clauză din contractul de vânzare-cumpărare a fost dreptul de uzufruct. Contractul menţionează că eu şi sora mea intrăm în posesie de drept în momentul semnării contractului, şi în fapt după moartea bunicii.

Bunica a murit cu vreo doi ani în urmă. Deoarece sora mea nu este de acord să împărţim apartamentul, aţi putea să-mi spuneţi ce paşi ar trebui să fac pentru a intra în posesia valorii echivalente jumătăţii de apartament care îmi revine?
Există vreo posibilitate să-mi primesc partea fără să fie necesar să ajungem într-o instanţă judecătorească? Care ar fi modalităţile prin intermediul cărora aş putea intra în posesia valorii din apartament care îmi revine?

Mulţumesc pentru consiliere.

Mulţumesc pentru
Cel mai recent răspuns: stormlord , utilizator 09:40, 13 Noiembrie 2010
Inainte de impartirea apartamentului va trebui sa faceti succesiunea dupa bunica; apoi veti avea 2 variante:
1. calea amiabila - sora ramane cu apartamentul si va achita contravaloarea a 1/2; in acest sens va adresati notarului public,
2. calea instantei de judecata - iesire din indiviziune, in situatia in care bunul imobil nu este comod partajabil in natura, una dintre dvs. va primi sulta, cealalta apartamentul.
Nu trebuie sa dezbateti succesiunea (decit daca au mai ramas si alte bunuri dupa bunica dvs).
Dvs. si sora dvs sunteti proprietare inca de acum 16ani de cind ati cumparat apartamentul, insa doar dupa moartea bunicii dreptul dvs de proprietate s-a reintregit (nuda proprietate + uzufrutul viager)
Intrucit sunteti coproprietare, singura modalitate de a sista acesta stare, este iesirea din indiviziune, care, in cazul dvs nu se poate face decit pe calea instantei (intrucit sora refuza impartirea ap. nu puteti merge la notar deoarece procedura notariala este nelitigioasa, amiabila)

Succes.
Puteti merge si la notar, daca veti conveni cu sora asupra banilor pe care urmeaza sa-i primiti drept sulta de la sora dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare cumparare apartament lia sfercea lia sfercea Va rog ma poate ajuta cineva cu niste lamuriri dupa noul cod civil. Dupa moartea tatalui meu am facut succesiunea si am ramas eu cu jumatate si mama cu ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament din care detin 7/8 parti tony67ro tony67ro Buna ziua. Sora mea a divortat acum vreo 10 ani. In urma divortului nu a facut partaj pe apartamentul de 2 camere pe care il detinea impreuna cu sotul in ... (vezi toată discuția)
Vânzare apart dumas2000 dumas2000 Bună ziua, am și eu o întrebare..Vrem sa vindem un apartament. Suntem o sora și un frate la părinți. Mama este la a 2a căsătorie după ce tata a ... (vezi toată discuția)