avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1070 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Diferite afirmatii online impotriva unei firme
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Diferite afirmatii online impotriva unei firme

Buna.
Un coleg de-al meu a scris pe un forum diferite afirmatii asupra unei societati comerciale. El a navigat pe forum declarandu-si nemultumirea, a cerut anumite sfaturi, si probabil fara sa vrea a scris afirmatii calomnioase despre acea firma.
Ieri a primit citatie in care scrie ca a adus prejudiciu firmei, iar aceasta ia deschis proces civil pt pretentii.
Colegul era inregistrat pe acel forum cu date reale, scriind topicul fara anonimat.
Ce se poate face in acest caz? Se poate demonstra virtual ca el a scris acele acuze?
Astept pareri. multumesc.
Cel mai recent răspuns: andrei_coma , utilizator 15:13, 15 Noiembrie 2010
Cel mai cuminte e sa angajati un avocat care se pricepe. Daca nu vi-l permiteti exista o procedura facand cerere la biroul de relatii cu publicul sa vi se suporte cheltuielile (trebuie sa faceti dovada cu adeverinta de venit). Eu asa as face, in special ca un proces consuma timp. Am tot auzit de procesele din civil privind calomnia, si avand in vedere situatia justitiei din Romanelaria, orice se poate intampla. Puteti solicita achitarea cheltuielilor de judecata (inclusiv onorariul avocatului) reclamantului, cand aveti castig de cauza.

Desigur puteti invoca rezolutia procurorului de care am amintit si dispozitia sa cum ca deoarece nu exista infractiune nu exista infractor.

In ultima instanta ancheta politiei pentru probatoriul informatic este varza in Bucuresti, nu stiu in rest. Cunosc dosare cu dovezi clare care zac prin sertarele politiei sectorului 2. Probatoriul presupun ca trebuie sa-l faca reclamantul. Probabil ei doresc sa va tarasca prin tribunale din razbunare. Daca as fi eu as riposta cu un proces propriu in civil la aceasta actiune nefondata.

Va puteti folosi de exprimarea folosita in acel citat, numele procurorilor care au dat rezolutia, rezolutia si numarul ei de inregistrare. Asa cum am zis, dreptul este unitar. Am citat cuvant cu cuvant puteti avea incredere.

Invocati faptul ca procedura legala este o plagere penala, deoarece art. 205 si 206 erau infractiuni penale, dar, deoarece nu mai sunt incriminate, nu exista infractiune deci nici infractor, si in consecinta nu se poate constitui parte civila si declara daune (care sunt inexistente). Nu cunosc contextul dar sansele sunt 99% sa nu aiba oricum daune. E o actiune de orgoliu probabil, iar justitia nu se ocupa cu umilirea paratilor.
Ultima modificare: Duminică, 14 Noiembrie 2010
justice123, utilizator
@justice123
Nu e o plangere penala! E vorba de recuperarea prejudiciului provocat, dupa cum a specificat userul, cf Codului Civil 998-999.

@andrei_coma
Firma poate sa demareze actiunea civila si prietenul dumneavoastra trebuie sa se apere de-a lungul intregului proces. El poate sa invoce exceptia ca nu a scris el acele articole, dar este periculos sa fie prins mintind in fata instantei. Mergeti la un avocat pentru a stabili cea mai buna strategie in functie de circumstante.
De aceea v-am sfatuit la avocat, fiindca in civil nu am experienta. In justitia romana cel putin se poate intampla orice, si stiu pe de o parte si un sperjur cu dovezi unde nu s-a sesizat nici instanta nici parchetul, desi au fost sesizate ambele in scris. Rezolutia procurorului ramane, cel putin coroborativa in apararea dvs. Puteti s-o adaugati, si avocatul reclamantului n-are decat s-o contrazica daca poate =D>

Eu intuiesc ca o sa aduca un ciumpalac care sa depuna marturie ca a citit nu stiu ce pe nu stiu ce forum si de aceea nu mai cumpara bunurile firmei. Pe acest sistem pot aduce un martor mincinos, se intampla prea des. Un avocat priceput e cea mai cuminte alegere. Pentru asta am atras atentia ca institutiile statului sunt incompetente in a ancheta un probatoriu informatic, chiar daca le e dat mura-n gura cum stiu din experienta (eu vreau sa fie competente, si altfel decat prin a-i denunta, nu vad cum sa creez acest efect - intr-o zi vor muri si mumiile "comuniste" din sistem, poate nu vor fi inlocuite de altele unu la unu).

Pentru ca politia si parchetul sa fie implicate intr-o ancheta, cazul ar trebui sa fie penal (ceea ce nu e)... banuiesc (ei oricum nu se implica si asa). Altfel cum credeti ca vor proba? :)

In ultima instanta va recomand urmatorul articol ca material de specialitate:
[ link extern ]
(va trebuie un translator autorizat, iarasi banuiesc)
prin care se poate demonstra ca cineva priceput iti poate folosi IP-ul si sparge contul pentru a-ti inscena un astfel de caz.
Ultima modificare: Luni, 15 Noiembrie 2010
justice123, utilizator
eumarian a scris:

@justice123
Nu e o plangere penala! E vorba de recuperarea prejudiciului provocat, dupa cum a specificat userul, cf Codului Civil 998-999.

@andrei_coma
Firma poate sa demareze actiunea civila si prietenul dumneavoastra trebuie sa se apere de-a lungul intregului proces. El poate sa invoce exceptia ca nu a scris el acele articole, dar este periculos sa fie prins mintind in fata instantei. Mergeti la un avocat pentru a stabili cea mai buna strategie in functie de circumstante.

Cred ca poate sa spuna ca a uitat acel forum deschis iar fratele lui sau un prieten (adus de el ca martor) sa declare ca a scris el pe acel forum in scopul de a-l ajuta mai mult nu de a face rau firmei.
L-am sfatuit sa caute avocat din timp ca-i mai bine, si sa discute cu el sa vada ce se poate face. Or firma vrea mai mult sa-l sperie.
Aveti grija sa discute pe gratis in vederea angajarii printr-un onorariu daca e cazul. Avocatii care se pricep cu adevarat nu iau taxa pe "consultatie" zic eu. De fapt acea "consultatie" este echivalentul unui interviu, in care avocatul de fapt decide daca e apt pentru caz mai degraba, fiindca dvs aveti mai putine sanse sa va dati seama. In final, un avocat bun poate clasifica cazul dvs instant si-si poate da seama de rezultat, eventual poate fixa un onorariu pe loc si apoi sa discutati detaliile procesului.

Cu "daca e cazul", vreau sa spun ca nu cred ca firma aceea angajeaza un avocat doar sa sperie, de aceea v-am sfatuit sa faceti la fel. Eu cred ca ei n-au caz si va vor plati cheltuielile de judecata, iar dvs veti ramane cu o experienta utila :D

Alte discuții în legătură

Insulta si calomnai ContSters194965 ContSters194965 insulta si calomnia mai sunt incriminate penal? daca sunt doar infractiuni de cod civil de ce in urma unor astfel de acuzatii , in paranteza fie spus eram ... (vezi toată discuția)
Injurii pe un site, actionare in judecata admin Marianaroiu Marianaroiu Mai stie cineva sa imi spuna ce sa fac in legatura cu injuriile pe care le-am primit pe un forum al unui site? Ce as putea sa fac? Il voi da in judecata pe ... (vezi toată discuția)
Calomnie pe internet? user85 user85 Un prieten a lansat niste afirmatii nu tocmai \"de bine\" pe un forum la adresa unei persoane dintr-o institutie publica,acuzand-o de coruptie(si nu ... (vezi toată discuția)