avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... legea sindicatelor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

legea sindicatelor

Dupa ce am aflat pe propria-mi piele, din motivarea instantei care mi-a judecat cazul, ca in calitatea mea de lider de sindicat nu mi se poate aplica art.10 alin 1 din Legea sindicatelor intrucat acesta "instituie o norma de favoare si ca orice norma de favoare....bla, bla..."astazi mai aflu alta.

Curtea constitutionala (Decizia nr.1276/12.10.2010)
In numele legii

DECIDE:

Admite exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 35 alin. (1) teza finala din Legea sindicatelor nr. 54/2003, exceptie ridicata de Societatea Comerciala “A” - S.A. G in Dosarul nr. 4.587/121/2009 al Tribunalului Galati - Sectia civila, si constata ca acestea sunt neconstitutionale.

Definitiva si general obligatorie.
Pronuntata in sedinta publica din data de 12 octombrie 2010.

Intrebarea mea este :
In aceste conditii poate angajatorul sa-mi ceara in instanta toate drepturile platite integral din ultimii trei ani pentru zilele de activitati sindicale?
Ultima modificare: Joi, 11 Noiembrie 2010
rosu gheorghe, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 20:10, 15 Noiembrie 2010
Nu se poate asa ceva, intrucat decizia isi produce efecte numai pentru viitor si nu retroactiv.
In acest sens se exprima, art.147 alin.4 din Constitutia Romaniei - Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.
Am citit aceasta decizie si ce se va intampla? Vom lua numai indemnizatie de sindicat in acele zile?
Mitzi76 a scris:

Am citit aceasta decizie si ce se va intampla? Vom lua numai indemnizatie de sindicat in acele zile?


Art. 35 (1) Membrii alesi in organele de conducere ale organizatiilor sindicale, care lucreaza nemijlocit in unitate in calitate de salariati, au dreptul la reducerea programului lunar cu 3-5 zile pentru activitati sindicale, fara afectarea drepturilor salariale.
...
Fiind declarat neconstitutional , cred ca pentru cele 3-5 zile veti primi numai indemnizatia de la sindicat nu si salariu.
Multumesc pentru raspuns, in cazul in care eu am prins in Nota Comuna ca salariatii care sunt lideri beneficiaza de 5 zile platite pe luna pentru activitati sindicale, fara sa ma refer la vreo reglementare legala se poate considera ca este intelegerea partilor???
Da, poate fi interpretata ca find intelegerea partilor ... Curtea Constitutionala a eliminat dreptul ca pentru cele 3-5 zile sa primeasca salariul , daca desfasoara o activitate sindicala in aceste zile.

Alte discuții în legătură

Articol neconstitutional in legea sindicatelor enco enco Prin Decizia nr.1276 din 12 oct.2010, publicata in MO 746 din 9 nov.2010, Curtea Constitutionala admite excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca deli_andra76 deli_andra76 Buna ziua! Imi spuneti, va rog, daca un angajator este obligat sa acorde zile 23 zile libere platite pentru liderul de sindicat pe anul 2012?Trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Inscriere in sindicat - abuziva bcfbmv bcfbmv Buna Ziua, Eu nu sunt in sindicatul societatii de 4 ani (m-am retras voit). La fel ca mine mai sunt inca vreo 30 persoane. Azi am primit fluturasul de ... (vezi toată discuția)