avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Articol neconstitutional in Legea sindicatelor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Articol neconstitutional in Legea sindicatelor

Prin Decizia nr.1276 din 12 oct.2010, publicata in MO 746 din 9 nov.2010, Curtea Constitutionala admite excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.35 alin.(1) teza finală din Legea sindicatelor nr.54/2003, prin care se stipuleaza ca "membrii aleşi în organele de conducere ale sindicatelor, care lucrează nemijlocit în unitate în calitate de salariat, au dreptul la reducerea programului lunar cu până la 5 zile pentru activităţi sindicale”.
Contractele colective de munca au inclusa aceasta prevedere. Fiind vorba de o "lege intre parti" stabilita prin negociere, este legal sa se aplice de catre angajatori exceptia de neconstitutionalitate inainte de expirarea CCM?
Mai exact, un lider de sindicat care pana acum a beneficiat de cele 5 zile libere platite pentru activitati sindicale, in data de 10 noiembrie solicita zi libera pentru desfasurarea activitatilor sindicale. I se acorda ziua, dar ca invoire. CCM fiind in vigoare, este legala neplata acestei zi?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:10, 12 Noiembrie 2010
Vedeti aici ca s-a mai discutat acest subiect
www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea sindicatelor rosu gheorghe rosu gheorghe Dupa ce am aflat pe propria-mi piele, din motivarea instantei care mi-a judecat cazul, ca in calitatea mea de lider de sindicat nu mi se poate aplica art.10 ... (vezi toată discuția)
Art 35 din legea sindicatelor 54/2003 Murarasu Neculai Murarasu Neculai Prin Legea sindicatelor nr. 54/2003 art. 35 alin (1) , ca lider de sindicat aveam dreptul la 5 zile libere care erau renumerate . Aceste zile libere erau ... (vezi toată discuția)
Angajat poate sa fie presedinte sindicat? hajnyci hajnyci Buna ziua! Va rog sa imi spuneti daca un angajat cu 8 ore poate sa fie in acelasi timp si presedinte sindicat? Multumesc, Hajnalka (vezi toată discuția)