avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajat poate sa fie presedinte sindicat?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajat poate sa fie presedinte sindicat?

Buna ziua!
Va rog sa imi spuneti daca un angajat cu 8 ore poate sa fie in acelasi timp si presedinte sindicat?
Multumesc,
Hajnalka
Normal ca din randul angajatilor membrii de sindicat se alege presedintele. Activitatea se va incadra in cele 5 zile (40 de ore) pe luna acordate prin lege pentru activitati sindicale. Daca se ocupa numai de activitati sindicale trebuie detasat la organizatia sindiccala si salarizat de aceasta.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Martie 2011
ContSters42179, utilizator
Multumesc mult, va rog sa imi mai spuneti actul normativ si artcolul :)
Hajnalka
Legea nr.54/2003 a sindicatelor prevede :
Art. 34. - (1) Membrii aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale, personalul de specialitate şi administrativ din aparatul acestora pot fi salarizaţi din fondurile organizaţiei sindicale sau în conformitate cu prevederile contractului colectiv de muncă.
(2) În funcţiile de specialitate care necesită o calificare superioară pot fi angajaţi şi salariaţi ai altor unităţi, urmând ca aceştia să îşi desfăşoare activitatea în afara programului de muncă, precum şi pensionari.
(3) Persoanele încadrate potrivit alin. (2) pot cumula, în condiţiile prevăzute de lege, salariul şi, după caz, pensia cu veniturile obţinute din activitatea prestată la organizaţia sindicală.

Art. 35. - (1) Membrii aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale, care lucrează nemijlocit în unitate în calitate de salariaţi, au dreptul la reducerea programului lunar cu 3-5 zile pentru activităţi sindicale, fără afectarea drepturilor salariale.
(2) Numărul de zile cumulate pe an şi numărul celor care pot beneficia de acestea se stabilesc prin contractul colectiv de muncă.

[ link extern ]
art 35 {1) mai este in vigoare dupa decizia Curtii Constitutionale?
Intr-adevar, prin D.C.C. nr.1.276/2010 s-a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 35 alin. (1) teza finală din Legea sindicatelor nr. 54/2003 .
in speta , este vorba despre *... fără afectarea drepturilor salariale*

Alte discuții în legătură

Activitati sindicale BX BX I legea nr 34. din 24 Ianuarie 2003 scrie asa: Art. 35. - (1) Membrii aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale, care lucrează ... (vezi toată discuția)
Tipuri de sindicat arhontele arhontele Cate tipuri de sindicat exista? 1.Sindicate cu personalitate juridica. 2.Sindicate reprezentative. 3.Sindicat simplu fara personalitate juridica si ... (vezi toată discuția)
Salarizat de sindicat sabinna sabinna In cadrul unui Sindicat pot fi anumite persoane salarizate de catre Sindicat? Ma intereseaza foarte mult subiectul si actul normativ care reglementeaza ... (vezi toată discuția)