avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... posibil monopol pe piata ?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

posibil monopol pe piata ?

Buna ziua,

Cum poate fi interpretat urmatorul caz: Firma X din Romania importa in baza unui contract de exclusivitate un produs fabricat in Germania ( UE ).Dupa aderare, Firma X a rasmas in continuare importator unic al acestiu produs.Ca si comerciant, urmaresc un profit la revanzare.Preturile practicate de importator pt comercianti sunt imense ( de exemplu, este mai ieftin sa cumperi de pe raftul unui mare supermarket decat de la ei).Pe raft, in magazinele din Germania, acelasi produs, se gaseste la jumatate de pret.Este mai avantajos pt mine sa ma aprovizionez pe cont propriu de acolo pt a putea fi competitiv la pret.Ma poate obliga vreo lege sa cumpar la un pret dublu doar ca acel produs este importat exclusiv de catre altcineva si acesta tine pretul sus ?Imi pot alege singur locul de pe teritoriul UE de unde sa ma aprovizionez ? Comit ceva ilegal ? este in interesul consumatorului ca plateste pt acelasi produs un pret mai mic ? si in acelasi timp obtin si eu un profit si platesc taxele aferente statului ?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Adrian Copil , Consilier juridic 09:52, 25 Februarie 2008
poate sa cumpere produsul de pe raft si sa-l vanda pur si simplu, dar o face pe riscul sau. In primul rand daca cumpara de pe raft nu are documente prin care sa justifice provenienta marfii. Deci are doar 2 posibilitati sa comercializeze aceasta marfa: ori cumpara direct de la producator ori cumpara direct de la importatorul cu exclusivitate dar nicidecum de pe raft. Poate cumpara de pe raft bunuri destinate uzului sau personal dar nu cu scop de revanzare
Nu vad de ce nu s-ar putea. Si daca se cumpara produsul de pe raft se poate cere factura si asa este acoperit dpdv al provenientei marfii. In ceea ce priveste exclusivitatea dvs sunteti tert. Nu vad nicio ilegalitate aici.
abcdeadi a scris:

av_andrei, nu ai dreptate si cu asta basta!


Macar argumenteaza si tu "BASTA" asta
Ok. Argumentez.
E un mod de a spune ca va cumpara produsul de pe raft. De fapt cumpara produsul de la o societate care ii intocmeste o factura. In baza facturii intocmeste NIR. Si poate vinde linistit produsul.
Perferct !
Si cum ofere garantie pentru produsul respectiv ? In caz de control cum justifica provenienta produsului impreuna cu certificatele de calitate si indeplinire normative UE ? Cum i se autorizeaza traducerea manualului de utilizare sau compozitia produsului respectiv ?

Alte discuții în legătură

Drepturi de exclusivitate almaro almaro buna ziua , intrebarea pe care o am e strans legata de un subiect aparut deja aici ,am sa dau unalt exemplu care ma intereseaza direct. exista un produs pe ... (vezi toată discuția)
Magazin online haine firma din ue mirceabescu mirceabescu Am o mare nelamurire careia incerc sa ii gasesc solutie de cateva saptamani. Vreau sa imi deschid un magazin online de haine de firma ( Calvin Klein, Gucci, ... (vezi toată discuția)
Cum sa devin importator exclusiv ContSters52778 ContSters52778 Impreuna cu un prieten din America, doresc sa infiintez o firma de import. Marfa este produsa in SUA, de catre o firma care nu are legaturi cu Europa, fiind de ... (vezi toată discuția)