avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... asistenta juridica avocat strain
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

asistenta juridica avocat strain

O firma romaneasca poate incheia un contract de asistenta juridica ( ex. consultanta juridica in domeniul fiscal ) cu un birou de avocati din strainatate? In ce conditii?
Cel mai recent răspuns: sabinna , utilizator 20:37, 13 Noiembrie 2010
Art. 80 indice 15 din legea 51/1995:
(1)În condiţiile prezentei secţiuni, avocaţii provenind din statele membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European pot desfăşura în România activităţi profesionale care pot fi exercitate ocazional sub forma prestării de servicii.
(2)Activitatea de prestare de servicii prevăzută la alin. (1) se exercită în România prin reprezentarea drepturilor şi intereselor legitime ale persoanelor fizice şi persoanelor juridice în justiţie sau în faţa autorităţilor publice, în condiţiile prevăzute pentru avocaţii stabiliţi în acest stat, fără a fi necesară înscrierea în barou.
(3)Pentru exercitarea altor activităţi decât cele menţionate la alin. (2), avocatul respectă condiţiile şi regulile de conduită profesională ale statului membru de origine, precum şi legislaţia română privind profesia, în special cu privire la incompatibilităţi, la secretul profesional, la relaţiile dintre avocaţi, la interdicţia ca acelaşi avocat să reprezinte două părţi având interese contrarii, precum şi la publicitate. Un avocat care nu este stabilit în România este ţinut de respectarea acestor reguli numai în măsura în care respectarea lor este justificată obiectiv pentru asigurarea exercitării corecte a activităţilor de avocat, a demnităţii profesiei şi a respectării regulilor privind incompatibilitatea.
Art. 80 indice 16
(1)Autoritatea română competentă cere avocatului care prestează servicii dovedirea calităţii sale de avocat.
(2)În cazul nerespectării obligaţiilor prevăzute la art. 8015, autoritatea română competentă stabileşte prin statut consecinţele acestei nerespectări.
(3)La verificarea cazului de nerespectare a obligaţiilor prevăzute la art. 8015, autoritatea română competentă poate solicita orice informaţii profesionale utile cu privire la persoana care prestează servicii.
(4)Autoritatea română competentă va informa autoritatea competentă din statul membru de origine despre orice decizie luată. Comunicările prevăzute de prezentul alineat au caracter confidenţial.
Nu este vorba de un birou de avocati din UE ci din afara UE.
Cum se pune problema in acest caz?
Oricum, multumesc.
Nu se intelege bine intrebara: daca firma romaneasca incheie un contract de aistenta juridica cu firma de avocati straina este pentru serviciile in tara sau la strainatate?. Daca este pentru serviciile in tara evident nu, fara sa aiba inregistrarea la barou respectiv dupa aprobarea de UNBR. Daca este pentru serviciile in tara de origine a firme de avocati evident ca da fara nicio restrictie depv legislatia romana. Daca voi va presta servicii de consultanta fiscala pe clienti a acestuia firma, nu este un contract de asistenta juridica si ci de asistenta in domeniu fiscal si este supusa legislatia respectiva romana.

<legea profesionala a tara respectiva nu este competenta statul roman. Daca e vorba doar de prestari servicii de consultanta fiscala si dv este cu toate cerintele, nu ai de ce sa te inchinuiesc.
Ultima modificare: Vineri, 12 Noiembrie 2010
Alvaro Liniers, Avocat
Contractul este de asistenta juridica in domeniul fiscal ( Codul fiscal roman). Contractul se incheie intre o firma romaneasca ca beneficiara a serviciilor si o firma de avocatura din alt stat, din afara UE. Pentru incheierea acestui contract, e necesar ca firma de avocatura respectiva sa functioneze sub o forma sau alta in Romania dupa lege romana si avocatii respectivi sa se inscrie in Barou ?

Alte discuții în legătură

Examen admitere barou loredanazgz loredanazgz Buna ziua, nelamurire mea este utmatoarea: Am terminat facultarea de drept in anul 2008 in Romania , si mi-am equivalat studiile in Spania , in urma unor ... (vezi toată discuția)
Procedura pentru a oferi consultanta juridica de catre un cetatean strain Oana_Stirbulescu Oana_Stirbulescu Buna Ziua, Am urmatoarea situatie: Cetatean italian, PFA, avocat, cu cabinet de avocatura deschis in Italia, doreste sa ofere consultanta juridica pe ... (vezi toată discuția)
Avocat din spania arara arara va rog sa-mi spuneti daca un avocat cu experienta din Spania poate sa profeseze in Romania. in ce conditii? (vezi toată discuția)