avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj in caz de faliment
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj in caz de faliment

Buna ziua , am nevoie de cateva informatii. Sora mea angajata pana de curand, in perioada 20 Sept -17 Oct, a avut C.M avand piciorul in ghips.In data de 18 Oct s-a dus la serviciu unde a fost anuntata de catre patron ca firma va intra in faliment si ca ea este in preaviz incepand cu data de 18 Oct, mentionez ca nu a primit nici un act. Intrebarea mea este daca s-a procedat corect si daca da, la ce articol se incadreaza si ce acte trebuie sa primeasca de firma pentru dosarul de somaj.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:05, 12 Noiembrie 2010
1. Daca angajatorul este in reorganizare sau faliment sora dvs. poate fi concediata chiar daca este in concediu medical (concedierea se face cu art.65 din Codul muncii - desfiintarea postului).
2. Daca indeplineste conditiile poate intra in somaj si Agentia de Somaj ii va plati certificatele medicale.
3. Daca nu indeplineste conditile pentru a beneficia de indemnizatie de somaj atunci certificatele medicale ii vor fi platite de Casa de asigurari de Sanatate.
4. Pentru a se inscrie la somaj trebuie ca angajatorul sa ii dea: decizia de concediere, carnetul de munca (sau adeverinta de vechime) si adeverinta tip pentru somaj, cu veniturile pe 12 luni.
Ultima modificare: Vineri, 12 Noiembrie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Buna ziua,
Am inteles din raspunsul de la pct 1 ca dl valeriu tudor sustine ca un angajat aflat in concediu medical poate fi concediat daca firma este reorganizare sau in faliment.
Eu am o intrebare: in conditiile relatate mai sus nu se mai aplica prev ART. 60 din Codul Muncii in sensul ca:
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
sau nu am inteles bine?
Va multumesc !
Maria Dorina Tarcea a scris:

Eu am o intrebare: in conditiile relatate mai sus nu se mai aplica prev ART. 60 din Codul Muncii in sensul ca:
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
sau nu am inteles bine?
Va multumesc !

Ati uitat sa cititi si alin.(2) al art.60 din Codul muncii:
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical handsu handsu Daca concediul medical obtinut in cursul somajului este platibila sau cu aceea perioada se prelungeste somajul? In cat timp se depune certificatul de la ... (vezi toată discuția)
Sunt gravida si firma da faliment.......... Miluca Boldan Miluca Boldan Buna ziua, Am o nedumerire: eu sunt insarcinata in 6 saptamani, iar firma la care lucrez ca din data de 31 ianuarie se va declara faliment, ce se va ... (vezi toată discuția)
Restructurarea postului, solutia ideala de a scapa de angajate insarcinate lexxy lexxy Buna ziua! Va rog sa aveti amabilitatea sa imi spuneti daca in eventualitatea in care am depus documentele ce dovedesc starea mea fiziologica de graviditate, ... (vezi toată discuția)