avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ajutor pentru incalzire
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ajutor pentru incalzire

Matusa mea, in varsta de 85 ani, in anul 1998 a vandut apartamentul nepotului sau, care a trecut rolul pe numele sau la primarie, si-a facut mutatia la adresa apartamentului si figureaza in cartea de imobil. Cheltuielile de intretinere sunt calculate de administrator pentru o persoana, chitantele fiind emise pe numele matusii.Mentionez faptul ca nepotul nu a locuit niciodata in apartamentul matusii, desi mutatie are la aceasta adresa, si nu o intretine deoarece contractul de vanzare-cumparea nu are clauza de intretinere. Singura mentiune din contract este "intrarea in proprietatea de drept asupra apartamentului se face de astazi data autentificarii prezentului act, iar in fapt la data decesului meu, eu vanzatoarea rezervandu-mi uzufructul viager". Care sunt caile legale pentru a primi ajutorul pentru incalzirea apartamentului, in acest caz furnizorul de agent termic refuzand primirea cererii pe numele matusii mele? Ajutorul pentru sotul supravietuitor este considerat venit? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 05:37, 13 Noiembrie 2010
Matusa dv. are in buletin adresa locuintei unde sta, deci sa ceara la administrator un formular pentru Declaratie pe proprie raspundere si o completeaza numai cu o singura persoana - adica matusa si atat pentru ca la intretinere este trecuta numai dumneaei. E cam tarziu acum pentru completare si pierde ajutorul pe luna noiembrie, dar poate intra in calcul incepand cu luna decembrie.

Da, ajutorul pentru sotul supravietuitor este considerat venit, atata timp cat este primit cu un talon, nu? Il ataseaza la Declaratie alaturi de celelalte acte care se cer.

Atentie!
Acest ajutor este acordat de guvern prin intermediul primariei care colaboreaza cu furnizorii. Nu furnizorii avizeaza sau resping declaratiile, ci primariile imputernicite de guvern.
Ultima modificare: Vineri, 12 Noiembrie 2010
elga50, moderator
Administratorul nu a vrut sa-i dea formular pentru Declaratie pe propria raspundere, iar furnizorul agentului termic nu primeste cererea fara viza dumnealui. Furnizorul solicita cererea completata de proprietarul apartamentului si totodata pe langa documentele privind veniturile realizate solicita si copie a actului de proprietate, acte de deces, etc.
Inca o data (a cata oara pe acest forum??!!) am prilejul sa vad un exemplu de troglodit nesimtit care ia banii oamenilor pe degeaba, care nu este in stare sa citeasca o lege si care emite "decrete personale" pe scari de bloc, crezandu-se "imparatii lumii" si legiuitorul Romaniei.

Iata ce spune OU 5/2003 care se tot modifica in fiecare an, dar nu in privinta titularului de ajutor pentru incalzire:
Art. 10. - (1) Ajutorul pentru încălzirea locuinţei se acordă familiilor, respectiv persoanelor singure, numai pentru locuinţa de domiciliu sau, după caz, de reşedinţă a acestora.

(2) Prin locuinţă de domiciliu sau de reşedinţă se înţelege locuinţa situată la adresa înscrisă în actele de identitate ale membrilor de familie şi ale altor persoane majore, precum şi ale copiilor care locuiesc efectiv cu aceştia şi sunt luaţi în calcul la stabilirea cheltuielilor de întreţinere a locuinţei.

Art. 11. - (1) Ajutorul pentru încălzirea locuinţei se acordă lunar, la cererea titularului, pe baza documentelor doveditoare privind componenţa familiei şi a declaraţiei pe propria răspundere privind veniturile realizate de membrii acesteia în luna anterioară depunerii cererii, însoţită de actele doveditoare.

(2) Cererile de acordare a ajutorului pentru încălzirea locuinţei se depun şi se înregistrează la primăria localităţii sau a sectorului municipiului Bucureşti în a cărei rază teritorială se află locuinţa de domiciliu sau de reşedinţă, individual sau prin asociaţiile de proprietari/chiriaşi.

(3) Veniturile pe baza cărora se stabileşte cuantumul ajutorului pentru încălzirea locuinţei sunt cele prevăzute la art. 8 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 416/2001.

(4) Titularul ajutorului pentru încălzirea locuinţei este proprietarul locuinţei sau titularul contractului de închiriere a acesteia ori alt membru de familie major şi legal împuternicit de către proprietarul locuinţei sau de titularul contractului de închiriere.

(5) Stabilirea dreptului la ajutor pentru încălzirea locuinţei, a cuantumului acestuia, precum şi a majorării prevăzute la art. 5 alin. (2) se face prin dispoziţie a primarului.

(6) Primarul are obligaţia ca, până la data de 10 a fiecărei luni pentru luna precedentă, să comunice direcţiilor generale de muncă şi solidaritate socială judeţene, respectiv Direcţiei Generale de Muncă şi Solidaritate Socială a Municipiului Bucureşti, datele statistice privind numărul titularilor de ajutor pentru încălzirea locuinţei, drepturile băneşti aprobate cu acest titlu, precum şi plăţile efectuate.

Art. 12. - (1) Pentru beneficiarii ajutorului pentru încălzirea locuinţei prevăzuţi la art. 8 documentele doveditoare privind componenţa familiei, declaraţia pe propria răspundere privind veniturile realizate de membrii acesteia în luna anterioară depunerii cererii, precum şi actele doveditoare sunt cele depuse la stabilirea dreptului la ajutor social.

(2) Titularul ajutorului pentru încălzirea locuinţei prevăzut la art. 8 este titularul ajutorului social.


Clauza de uzufruct viager este si poate fi asimilata cu oricare din aceste doua pozitii - proprietar sau chirias - de vreme ce matusa locuieste acolo.
Mergeti dv. la administrator si dati-i cu textul legii in cap sa nu mai faca el legile dupa capul lui prost.X-(
Ajutorul pentru incalzire se da persoanei si nu apartamentului, iar persoana trebuie sa dovedeasca ca are o adresa unde locuieste consemnata in buletin si pe acea adresa primeste ajutorul pentru incalzire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot beneficia de subventia la gaz ndaniela83 ndaniela83 de cateva luni stau in chirie, acum as vrea sa fac si eu demersul pentru a obtine subventia pe incalzire. Daca locuiesc cu chirie in alt oras cum pot beneficia ... (vezi toată discuția)
Ajutorul pentru incalzire elga50 elga50 Pentru cei interesati cititi acest articol si materialele atasate. Sunt lamuritoare si nu mai trebuie discutii ... (vezi toată discuția)
Sume ce pot fi declarate administratiile finanatelor publice ca surse de venit din cedarea folosintei bunurilor - inchiriere spatii de locuit M. Gradinaru M. Gradinaru Doresc sa aflu daca exista plafoane minime acceptate de Administratiile Finanatelor Publice pentru inchirierea spatiilor de locuit? Exemplu: Bunica ... (vezi toată discuția)