avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... somatia la plata vs ordonanta de plata
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

somatia la plata vs ordonanta de plata

Va rog sa imi spuneti in conditiile actuale care din cele doua variante trebuie aleasa. Exista avantaje daca introduc o cerere privitoare la neexecutarea obligatiilor comerciale pe una din aceste acte normative in dauna celuilalt?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Oana Mitran-costache , Avocat 06:41, 13 Noiembrie 2010
1. Somaţia de plata - este o procedură specială și urgentă, ce poate fi utilizată numai pentru recuperarea creanțelor reprezentând sume de bani, rezultând din contracte sau din alte înscrisuri, semnate de ambele părți.
2. Ordonanţa de plată - reglementează recuperarea creanțelor reprezentând sume de bani, ce decurg din contracte comerciale, definite drept acele contracte încheiate între comercianți, ori între comercianți și autorități contractante. Pe lângă facturi, puteţi depune ca şi probatoriu şi corespondenţa; ce transformă ordonanța de plată într-o procedură mai avantajoasă pentru creditori, comparativ cu somația de plată.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sa formulez somatia de plata pe og 5/2001 sau pe oug 119/2007 daca ? glo glo am contract. dar am facturile sunt doar semnate ,nu si stampilate de catre debitor. cum sa motivez in drept , sa nu mi respinga? multumesc (vezi toată discuția)
Factura de penalitati alina_vi alina_vi O societate care are un contract comercial in derulare a emis mai multe facturi care nu au fost achitate. Contractul prevede calcularea penalitatilor de ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani de la agentie de turism in incapacitate de plata nicolae1909 nicolae1909 Stiu ca au mai fost discutii pe tema asta, dar fiind un novice in acest subiect, as fi recunoscator daca ar putea cineva sa ma clarifice: Pe scurt: - am ... (vezi toată discuția)