Am o garsoniera de vanzare, am semnat un antecontract in fata notarului.
Cumparatorului nu i s-a acordat creditul bancar pentru suma ceruta (care era oricum mai mica decat valoarea de vanzare) si a hotarat ca renunta pentru ca nu are destui bani.
Am convocat cumparatorul prin notificare judecatoreasca la data de..., ora...., locul..., ne-am prezentat amandoi si notarul a incheiat un proces verbal. Eu solicit activarea clauzei prin care cumparatorul pierde avansul, pentru ca nu s-a prezentat cu banii sa semneze contractul final, iar in antecontract nu este specificat EXACT cati bani trebuie sa ia de la banca, doar ca o parte provine din imprumut, o parte din surse proprii. Cumparatorul a declarat ca nu este de acord cu asta pentru ca vina nu a fost a lui ci a bancii, deci antecontractul ar trebui reziliat, iar eu sa-i dau banii inapoi.
A ramas ca ma da in judecata. Intrebari:
1. Ce sanse are sa obtina o hotarare judecatoreasca prin care eu sa trebuiasca sa ii inapoiez avansul?
2. Ce sanse are sa obtina mai mult, sa ma oblige sa ii vand garsoniera la un alt pret sau sa blocheze vanzarea?
Cumparatorul sustine ca a intabulat antecontractul si daca vreau sa vand garsoniera acum, acesta va aparea ca un antecontract aflat in litigiu, ceea ce blocheaza orice vanzare.
3. Ce as putea sa fac in cazul acesta?
1. Depinde ce scrie exact in antecontract. Daca e clar ca trebuie sa plateasca dublu, atunci trebuie sa dea dublu si sa se intoarca impotriva bancii daca vrea.
2. Are sanse, daca pierdeti, sa obtina in plus cheltuieli de judecata. Daca noteaza litigiul in CF, depinde de litigiu, poate cumva sa va impiedice sa vindeti, dar numai temporar. Daca va da in judecata si cere sa-i vindeti, atunci poate face asta.
3. Daca a notat deja antecontractul, mergeti cu procesul-verbal si-l stergeti.
Mergeti la un avocat, il notificati si-i aduceti la cunostinta ca dv. vreti sa-l dati in judecata pentru daune, intrucat pierderile dv. sunt mai mari decat in antecontract. Poate se cuminteste.
Dar trebuie sa aveti ceva acte la baza, eventual un alt cumparator etc. Nu e greu de demonstrat. Ma indoiesc de faptul ca va castiga el returnarea avansului.
Dar, ca sa nu aveti dubii...
Multumesc frumos pentru raspunsuri. Mai am cateva nalamuriri.
1. Nu trebuie sa plateasca dublu. In antecontract scrie ca daca nu se prezinta cu banii pierde avansul.
El sustine ca aceasta clauza nu ar trebui sa intre in vigoare pentru ca a fost vina bancii si nu a lui, personal. Eu sustin ca daca banca i-a acordat imprumutul, desi mai mic, e vina lui pentru ca antecontrctul stipuleaza ca banii provin din imprumut + surse proprii. Intrebarea mea era care sunt sansele sa castige in instanta pe baza acestei motivatii.
3. In procesul verbal sunt notate cele doua puncte de vedere pe care le-am prezentat si eu mai sus, plus concluzia ca problema va fi solutionata in instanta. Nu cred ca in conditiile acestea ma pot duce eu sa sterg antecontractul din CF... Sau am inteles ceva gresit?
Da, am gresit, probabil pentru dv. spunea de dublu... Scuze.
Adica daca spune ca pierde avansul, atunci pierde avansul. Simplu si curat. restul v-am raspuns la punctul 1. Daca el crede ca banca e de vina, nu are decat sa o cheme pe banca in judecata. Contractul e lege intre parti si, odata ce el s-a obligat sa obtina imprumutul, asta e!
Nu inteleg exact ce cuprinde procesul-verbal. svcrie negru pe alb ca el refuza sau nu poate sa mai cumpere si renunta la acest drept? Daca nu, e prost intocmit.