avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... victimele unui accident rutier cu autor necunoscut
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

victimele unui accident rutier cu autor necunoscut

Buna ziua.
In decembrie 2007, iesind de la serviciu, eu si un coleg de serviciu am fost accidentati pe trecere de pietoni, amandoi ajungand la spital cu fracturi multiple, pentru care au fost nevoie mai multe luni de spitalizare + recuperare. Autorul a fugit de la locul accidentului. Politia s-a autosesizat, au venit la spital sa vorbeasca cu noi, fara insa a ne mai spune nimic altceva legat de ce am putea face mai departe pentru a nu fi privati de drepturile pe care le avem ca victime. Dupa ce ne-am putut relua activitatea, am fost la politie sa aflam in ce stadiu se afla cazul nostru; raspunsul a fost unul scurt, anume ca nu s-a gasit vinovatul, cazul aflandu-se inca in starea de cercetare (nu ni s-a spus nici dupa ce au trecut lunile de recuperare ca ar fi bine sa mergem la IML sa luam un certificat medico-legal sau faptul ca exista un fond de despagubire al victimelor accidentelor rutiere la care sa putem apela).

Asadar, anii au trecut si intamplator am aflat de existenta acestui fiond de despagubire. Citind din legislatie, am aflat ca in termen de maxim 3 ani victimele accidentelor cu autor necunoscut pot cere despagubiri. Asadar, aflandu-ne pe ultima suta de metri, am luat legatura cu institutia de despagubire cu pricina si am oferit actele necesare, mai putin certificatul medico-legal de care nici unul dintre noi nu dispunea. Am fost la IML pentru a afla cum putem sa obtinem certificatul. Ni s-a spus ca este nevoie de o adresa de eliberare a certificatului din partea Politiei. Mergand la politie, ni s-a dat un numar de inregistrare unic al cazului si numele inspectorului care a investigat cazul. Nu am putut lua legatura cu dansul desi am incercat de nenumarate randuri.

Intrebarea mea este urmatoarea: cererea de eliberare a certificatului medico-legal trebuie facuta neaparat catre inspectorul care a investigat cazul? Cum se poate urgenta demersurile necesare eliberarii certificatului medico-legal, dat fiind faptul ca avem la dispozitie mai putin de o luna pentru a putea trimite dosarul la fondul respectiv, fara a fi privati de un drept ce ni se cuvine, de care insa nu am fost instiintati la timp?

Va multumesc

Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 00:30, 14 Noiembrie 2010

Eliberarea certificatului medical se realizeaza in baza cererii persoanei vatamate ,
sau a autoritatilor responsabile in cercetare
Din nefericire,in astfel de situatii,nimeni nu poate invoca necunoasterea legii("nemo censetur ignorare legem").
Mergeti la INML si solicitati efectuarea expertizelor medico-legale sau luati adresa de la politie in acest sens,prezentand copii de pe actle medicale pe care le detineti ,indicand si unitatile spitalicesti unde ati fost internati,pentru a se solicita de medicii legisti relatii cu privire la ingrijirile mediclae si tratamentele dvs.
Mergeti de urgenta la politie si solicitati despagubirile civile in legatura cu prejudiciile suferite de dvs in urma accidentelor,in masura in care le puteti dovedi cu acte justificative ale costurilor suportate de dvs pentru vindecare,refacere ,tratamente,etc.
Puteti solicita obligarea persopanei vinovat sa suporte si diferenta dintre concediul medical si salariile pe care le-ati fi incasat,etc.
Puteti solicita si daune morale in urma suferintelor cauzate de accident.
Acestea nu sunt cuantificabile,pentru ca suferinta nu poate fi evaluata,deci dvs.solicitati o suma iar instanta se va pronunta cu provire la aceasta.
Este necesar sa depuneti constituirile de parti civile inainte de luna decembrie 2010.
Formulati sesizare la IGPR 'Directia de Circulatie Rutiera si la procurorul care supravegheaza cazul cu privire la atitudinea ofiterilor insarcinati cu solutionarea situatiei si veti vedea ca altfel vor fi abordate lucrurile.
Eventual faceti publica in presa aceasta situatie,in care politistii au stat 3 ani si "s-au facut" ca cerceteaza
Nu vreau "sa dau sentinte",dar acesta este un mod de proceda al unor politisti in astfel de situatii,cand au autori cu "relatii"...sau nu ii gasesc ,sau nu ii cauta
Mult succes !
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Noiembrie 2010
Radu Gabrian, Mediator
Buna seara.
Citez:
"Mergeti de urgenta la politie si solicitati despagubirile civile in legatura cu prejudiciile suferite de dvs in urma accidentelor,in masura in care le puteti dovedi cu acte justificative ale costurilor suportate de dvs pentru vindecare,refacere ,tratamente,etc.
Puteti solicita obligarea persopanei vinovat sa suporte si diferenta dintre concediul medical si salariile pe care le-ati fi incasat,etc.
Puteti solicita si daune morale in urma suferintelor cauzate de accident."
--> am apelat la FPVS([ link extern ] .

"Este necesar sa depuneti constituirile de parti civile inainte de luna decembrie 2010. Formulati sesizare la IGPR 'Directia de Circulatie Rutiera si la procurorul care supravegheaza cazul cu privire la atitudinea ofiterilor insarcinati cu solutionarea situatiei si veti vedea ca altfel vor fi abordate lucrurile."
--> Imi puteti da mai multe detalii despre "constituirile de parti civile", ce anume trebuie facut pentru a depune aceste acte si unde anume trebuie depuse acestea?

Va multumesc
Olivia_28 a scris:

--> am apelat la FPVS([ link extern ] )
si am trimis actele necesare, mai putin aces certificat medico=legal care ni se cere.

In momentul in care mergeti din nou la politie solicitati sa sa va consttituit parti civile in sensul celor aratate mai sus.
Veti da o declaratie in care veti detalia in ce consta banii cheltuiti de dvs.pana in prezent atasand si copii de pe actele justificative ale cheltuielilor efectuate.
De asemeni veti stabili,daca doriti sa solicitati daune morale care este suma pe care cel vinovat trebuie sa o plateasca cu acest titlu
Fiind doua persoane,consider ca va veni mai usor sa angajati un avocat sa va sustina apararile si sa va dea sfaturile necesare in cele ce aveti de intreprins in continuare.
Succes !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier cu victima musatilie musatilie Buna dimineata. Fratele meu a fost de curand implicat intr-un accident rutier. mai exact pe 23 decembrie. Se afla pe scuter fiind angajat ca si curier livrari ... (vezi toată discuția)
Fetita de 4 ani impreuna cu mama ei grav accidentate pe trecere de pietoni tataranadrian tataranadrian buna ziua,a-si dori un raspuns la intrebarea mea daca se poate.sunt tatal unei fetite de 4 ani care impreuna cu mama ei(sotia mea),in data de 04.07.2013 au ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. sunt victima unui accident rutier. am fost lovit ... codrutn codrutn Bună ziua. Sunt victima unui accident rutier. Am fost lovit la coloana și nu am voie sa ma mișc, urmând tratament la domiciliu, pentru o perioadă de minim ... (vezi toată discuția)