Buna seara,
Care este baza de calcul a concediului de maternitate pentru al doilea loc de munca, in cazul unei persoane care s-a intors din concediul pt ingrijire copil, a mai lucat o luna de zile la primul loc de munca dar in acelasi timp s-a angajat si la al doilea loc de munca (dupa expirarea CIC, avand si aici tot o luna de zile lucrata), dupa care a intrat in concediu de maternitate pt al doilea copil? La primul loc de munca se ia ca baza de calcul salariul din luna lucrata + indemnizatia pt ultimele 5 luni CIC, dar la al doilea loc de munca??
Va multumesc!
Vam raspuns deja dar, dar o sa mai raspund inca o data pentru ca vad ca nu m-am facut inteles.
Baza de calcul pentru un medical o reprezinta venitul brut al ultimilor sase luni lucrare.
In cazul societatii y baza acesta nu poate fi facuta deoarece salariata are doar o luna lucrata.
Dar insa legea spune ca pentru a beneficia de concediu medical trebuie sa fi lucrat macat o luna inaintea medicalului, si in acest caz societatea y ii va acorda concediu medical salariatei doar cu o singura luna lucrata, deoarece nu poate face baza din 6 luni pentru ca nu le are. In acest caz baza este doar o luna.
Ba da, am inteles f bine de prima data, ati fost foarte la obiect ... dar acesta era un caz putin altfel.
Si pt ca din alte discutii, mi s-a spus ca in aceasta situatie CMat pt al doilea loc de mca se calculeaza astfel : (venitul brut in luna lucrata la soc Y + ultimele 5 venituri pe lunile precedente lucrate la instit X) /6 * 85%
Pai nu cred ca exista logica in acest demers. Si stiti de ce? Pentru ca al doilea job este cu 4 ore, si o sa fiti platita pe medical doar aferent venitului la 4 ore, si pentru ca ati cotizat aferent venitului cu 4 ore. In caz de completare cum spuneti, nu mi se pare normal sa vi se adauge venituri de la norma cu 8 ore.
Probabil colegii mei de aici v-au spus altceva, si anume daca lucrar undeva si ati plecat in alta parte, si al serviciul nou dupa o luna lucrata va luati medical, in acest caz se completeaza cele 5 luni de la ultimul serviciu.
Aha, am inteles. O singura rugaminte mai am, si va multumesc pentru amabilitatea acordata : la un venit brut de 1000 lei la soc Y care ar fi cuantumul indeminizatiei de CMat? (exact cazul de sus, baza de calcul fiind doar o luna lucrata)
PS Nu, nu colegii dvs. de aici m-au indus in eroare :) , ci am avut unele discutii cu persoane care poate nu au fost f avizate in acest sens.
pentru 1000 lei prut * 85% = 850 (banuiesc ca ati lucrat o luna intrega fara nici o zi absenta) si banuiesc ca e octombrie asa ca
Baza calcul 1000 / 21 zile = 47.62
47.62 * 85% = 40.48 *21 zile = 850
La acesti 850 vi se retine doar contributia la pensii la minim pe economie adica 600*10.5% = 63
venit care trebuie incasat = 850-63 = 787
Asta la o luna intreaga.
P.S. Cred ca ati inteles logica calculuilui si ma bucur.