avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... recurs- casare sentinta civ- rejudecare fond
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

recurs- casare sentinta civ- rejudecare fond

In instanta de fond se respinge cererea reclamantului - actiune in constatare pe motiv ca a ramas cauza fara obiect, la Tribunal se admite recursul , se caseaza prima sentinta, si se trimite dosarul spre rejudecare.
Pot sa ma folosesc de exceptia invocata in prima instanta de fond, pe exceptie -lipsa obiectului, sau acum trebuie sa ma judec ca si cum nu ar fi fost nici un dosar si nu s-ar mai fi judacat niciodata, asadar o iau de la capat.
Poate sa-mi dea cineva un sfat, ce trebuie sa fac?:">
Cel mai recent răspuns: antonela , utilizator 09:24, 21 Februarie 2008
Limitele în care se va face judecata în fond după casare se determină în funcţie de felul casării. În cazul casării totale, procesul se rejudecă în întregime, iar în cazul casării parţiale se rejudecă numai ceea ce s-a desfiinţat, iar restul hotărârii devine irevocabilă .Trebuie avute în vedere şi prevederile art.315 alin.3 C.proc.civ., potrivit cărora, după casare, instanţa de fond va judeca din nou, ţinând seama de toate motivele invocate înaintea instanţei a cărei hotărâre a fost casată.
Daca hotararea primei instante a fost casata in intregime, atunci poti sa-ti faci din nou aceleasi aparari... Cel mai des hotararile date in fond sunt casate in recurs pt ca se apreciaza ca probele administrate in cauza nu sunt suficiente/temeinice pt a justifica hotararea data.
Dar care e obiectul asta pe care unii l-au vazut ca nu e si altii l-ar fi vazut ca este (instanta de casare)?
Pt ca, in principiu, da, se pot face aceleasi aparari, dar problemele de drept dezlegate de instanta de casare sunt obligatorii pentru judecatorii fondului.
Este vorba de niste actiuni. Institutia care le-a dat salariatilor aceste actiuni a interzis orice tranzactie a acestora in afara institutiei (tranzactiile putand fi intre institutie si salariat), un coleg "binevoitor " a imprumutat unei colege bani pentru ca ea sa-si cumpere ac actiuni, care la ora aceea aveau o valoare relativ mica. A incheiat un p_v de imprumut, greseala ei este ca nu a luat un exemplar de la p-v. El o cheama in instanta cu o actiune in constatare prin care ii cere actiunile si se foloseste de 2 p-v false prin care arata ca el a cumparat actiunile pentru el si ca nu a fost vorba de nici un imprumut. Prima insatanta caseaza hot in mom. in care, salariata a facut tranzactia finala cu institutia.
Ce parere aveti, care sunt sansele de castig pentru ea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

pronuntare pe exceptie-recurs - rejudecare pe fond antonela antonela Buna, pentru toata lumea! Daca pe fond a fost data pronuntarea pe exceptie - lipsa obiectului, s-a mers in recurs si instanta trimite dosarul pentru ... (vezi toată discuția)
Dosar de munci - rejudecare suciu_diana suciu_diana Buna seara, poate aceasta intrebare era mai potrivit sa o adresez pe forumul avocatilor, dar incerc si aici. Sper sa poate sa imi furnizeze cineva o ... (vezi toată discuția)
Motive noi la rejudecare adinutza.2008 adinutza.2008 Pot invoca inaintea instantei si alte motive pentru admiterea actiunii, avand in vedere ca acum dosarul se afla in stadiul de rejudecare ? Imi dau seama ca nu ... (vezi toată discuția)