Buna ziua.M-am mutat de 2 luni in Germania si sunt in cautarea unui loc de munca dar momentan ma lovesc de lipsa permisului de munca necesar acestui demers.Am mai intrebat si mi s-a spus ca cea mai usoara cale de a trece peste aceasta problema este deschiderea unei firme PFA care sa lucreze in parteneriat cu un alt angajator din Germania.Eu am acesta posibilitate(de a avea un partener german),dar din lacune de limba nu pot afla de la autoritatile germane daca aceasta varianta este valabila si in acelasi timp daca este posibil sa-mi deschid firma aici sa si angajez cetateni romani care sa beneficieze, dupa un an de zile de contract la mine, de permis de munca legal.Cunoaste cineva legislatia germana in acest sens,sau macar un caz similar?Va multumesc anticipat.
Poti lucra ca si PFA dar nu trebuie sa ai partener german.
Mai mult, daca lucrezi asa poti sa ai probleme, daca lucrezi din „dispozitia“ unui partener. Daca „lucrezi“ doar pentru un partener, poti fi categorisit ca si angajat. Trebuie sa dai dovada ca esti “independent”, adica sa iti faci reclama, iti asumi “riscul” afacerii si altele.
De angajat poti angaja fara probleme, insa numai cetateni germani respectiv din UE care au deja dreptul de lucru (romanii si bulgarii inca nu au drept de lucru neconditionat, cum au deja italienii, grecii adica tarile vechi din UE).
In schimb romanii pot lucra ca si subintreprinzatori, adica tot PFA.
Pentru anumite domenii de activitate este suficienta doar anuntarea la oficiile de rigoare, pentru altele este nevoie de un certificat de meserie (brutar, mecanic auto)
Exista cumva vreo lege care sa faciliteze obtinerea permisului de munca prin reintregirea familiei pentru rude de gradul 1, pentru drept de munca in germania?
Da daca este vorba de reintregirea familiei in cazul etnicilor germani.
Sau daca persoana are deja cetatenia germana, atunci este posibila primirea dreptului de munca.
Alte variante ar mai fi infintarea unei SRL (GmbH) cu un capital de cel putin 1 Euro, care este de o vreme posibil in Germania.
Dar cu drept de a angaja liber tot numai cetatenii UE din tarile care au aderat mai de mult.