avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sunt in somaj si in februarie voi naste din nou. Pot ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sunt in somaj si in februarie voi naste din nou. Pot beneficia de indemnizatie pentru CCC daca am mai mult de 3 copii?

Buna ziua!Am si eu o intrebare la dumneavoastra.Acum in septembrie 2010 am terminat indemnizatia de crestere copil si am vrut sa intru in continuare cu urmatorul copil pe care l-am nascut pe 6 octombrie 2009 el avand un an autnci cand am iesit din maternitate.Vreau sa specific inainte de acestia 2 mai am acasa inca 3 copii la ei nu am luat indemnizatie pt ca nu am avut stagiu de cotizare.Aceasta indemnizatie pe care am terminat de luat a fost prima data.Am depus dosarul ca s apot intra in continuare cu celalalt copil dar am primit acasa decizie de respingere motivul fiind ca am prea multi copii chiar daca am beneficiat de o singura indemnizatie legea spune ca din 2006 si pana in prezent nu trebuie sa ai mai mult de 3 copii .Iar pe decizie scrie ca motivul ar fi art 6 alin2 OUG148/2005 si art 2 alin 2,norme metodologice de aplicare OUG 148/2005.Este o asemenea lege prin care mama nu mai beneficiaza de indemnizatie daca are din 2006 mai mult de 3 copii?Eu acum sunt in somaj si in februarie nasc din nou pot iesi din somaj in maternitate daca am mai mult de 3 copii chiar daca am luat o singura indemnizatie?Va multumesc!:D
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:24, 15 Noiembrie 2010
1. Decizia de respingere a indemnizatiei pentru CCC este legala pentru ca legea vorbeste de 3 nasteri nu de 3 indemnizatii pentru CCC.
2. Iata ce spune OUG 148/2005:
Art. 6. - (1) Concediul si indemnizatia lunara prevazute la art. 1, respectiv la art. 2, precum si stimulentul prevazut la art. 3 se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 nasteri sau, dupa caz, pentru primii 3 copii ai persoanelor aflate in una dintre situatiile prevazute la art. 5 alin. (2), dupa data de 1 ianuarie 2006.
(2) Se ia in calcul la stabilirea celor 3 nasteri si nasterea survenita pana la data de 31 decembrie 2005 inclusiv, in situatia in care solicitantii drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta indeplinesc conditiile de acordare a acestora dupa data de 1 ianuarie 2006.

Va multumesc mult ca mi-ati raspuns.Dupa ce am depus dosaru pt somaj doamna de acolo mi-a spus ca pot iesi in maternitate si tot ea ma trimis undeva sus la etaj unde se ocupau cu dosarele pt indemnizatie .Doamna de acolo mi-a spus ca pot avea si 10 copii acasa daca am luat numai o indemnizatie am dreptu pana la 3,deci sincer nu mai inteleg nimic prima data mi-au spus ca nu si acum cand am intrebat din nou mi-a zis ca pot iesi din somaj in maternitate.Acum intrebarea mea este eu sunt din noiembrie 2010 in somaj si am pe 6 luni de zile de luat daca in februarie nasc din nou care sunt concediile care le pot lua (adica postnatalu din ce luna si dupa cat prenatal?)dar in momentul in care iau aceste concedii mai beneficiez de somaj sau este suspendat?Va multumesc mult!
1. Daca doamna de la etaj v-a zis ca puteti beneficia de indemnizatie de CCC pana la 2 ani atunci mergeti pe mana ei, dar nu stiu cata lege cunoaste ea.. Dar mai bine sa intrebati la Primarie sau la Agentia Judeteana de Prestatii Sociale.
2. Chiar daca sunteti in somaj puteti beneficia de concediu de maternitate (sarcina si lauzie, adica pre si postnatal).
3. Certificatele medicale de maternitate le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
4. Concediul de maternitate suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa terminarea concediului de maternitate.
5. Va redau din OUG 158/2005, despre concediul de maternitate:
Art. 23 - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
Art. 24 - (1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină, începând cu luna a 6-a de sarcină.
(4) În situaţia copilului născut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lăuzie, indemnizaţia de maternitate se acordă pe toată durata acestuia.
Art. 25 - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de

6. Concediul de maternitate se poate lua din a 7-a luna de sarcina dar trebuie sa va consultati cu medicul de familie sau medicul curant ginecolog sa vedeti cum e mai bine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate alessia22 alessia22 buna ziua.sunt insarcinata in 14 saptamani si de aproape 2 luni nu mai lucrez,pot. cotiza in continuare la Casa de asigurari sociale pt a beneficia de concediu ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la concediul de maternitate in timpul somajului si inlocuirea acestuia cu un alt concediu medical pussicata pussicata Buna ziua! Va mai rog sa ma mai ajutati intr-o problema: sunt in somaj iar cand acesta se termina voi intra in concediu crestere copil. Somajul se va termina ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza concediul medical si indemnizatia pentru mame? popescu mihaela popescu mihaela va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza concedul medical cod indemnizatie 01 din ce venit si apoi indemnizatia pentru mame daca voi fi in concediu medical pana ... (vezi toată discuția)