avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 677 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... plecare in strainatate cu copil minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

plecare in strainatate cu copil minor

va multumesc ca existati! Problema mea este urmatoarea:-Sint divortata si am un copil de 5 ani.La divort tatal nu a ridicat pretentii asupra copilului de nici un fel,nu a cerut nici macar program de vizita,nici pensia nu a mai platit-o din ian 2010. Hotarirea judecatoreasca este ca minorul este incredintat mamei pentru crestere si ingrijire.Este definitiva si irevocabila. Am gasit de lucru in strainatate si am posibilitatea sa iau copilul cu mine. Poate tatal sa ma impiedice cu ceva? Daca copilul imi este incredintat mie pot sa-i fac pasaport si sa plec cu el fara ca tatal acestuia sa-mi faca probleme? Mentionez ca acesta a fost de acord la divort sa-mi ramina mie copilul fara a avea pretentii la ceva. Astept parerile Dvs.:love1:
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 11:35, 15 Noiembrie 2010
Nu, tatal nu va poate impiedica cu nimic sa plecati, pentru ca prin hotararea de incredintare ati devenit reprezentantul legal al minorului.
De altfel nu aveti nevoie de acordul lui pentru a parasi tara.
Aveti nevoie la iesirea din tara de hotararea prin care v-a fost incredintat minorul, legalizata cu mentiunea definitiva si irevocabila, in original si pasaport pentru minor.
puteti sa plecati cu copilul oriunde.nu aveti nevoie de
acordul tatalui copilului atata vreme cat vi s-a incredintat tutela copilului prin hotarare definitiva si irevocabila.
As vrea sa adaug la cele mentionate de antevorbitori o sugestie.
Daca este posibil sa ramaneti mai mult timp afara si eventual veti inscrie copilul care are acum 5 ani in sistemul de educatie din tara respectiva, respectiv il veti inregistra cu autoritatile acelui stat, puteti apostila (cred la tribunal) hotararea de divort cu incredintare minor si traduce documentul astfel rezultat in limba statului respectiv, la care sa adaugati supralegalizarea pe traducere, pentru ca traducerea sa produca efecte juridice in acel stat.
Noroc bun!
Ultima modificare: Duminică, 14 Noiembrie 2010
Aurelian Baciu, Traducator autorizat
Sa aveti pasaportul individual al copilului minor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare divort la iesirea din tara cu un minor puimicc puimicc Documentandu-ma am vazut ca pentru a iesi din tara cu un minor, in urma divortului, avand o hotarare de divort definitiva si irevocabila, am nevoie de un ... (vezi toată discuția)
Traducere hotarare divort anyany_34 anyany_34 Buna ziua. Am divortat in 2010. In Hot. de divort scrie ca fostul este de acord sa imi incredinteze copilul spre crestere si educare. Are dreptul la vizita la ... (vezi toată discuția)
Dreptul minorului dayana7 dayana7 la iesirea din tara cu minorul, este absolut obligatoriu sa am si acordul tatalui? dar daca acesta a plecat din tara cu multi ani inainte si nu a mai dat nici ... (vezi toată discuția)