Multi consilieri juridici au dat examen de primire in avocatura si se confrunta cu problema de a fi obligati sa faca stagiul desi sunt consilieri juridici definitivi (cu vechime), iar legea avocaturii prevede ca persoanele admise in avocatura care au fost anterior definitivate intr-o profesie juridica vor fi trecute pe Tabloul avocatilor definitivi… cu toate acestea, la Iasi, cel putin, legea se aplica diferit de la an la an…. adica pentru unii se apreciaza ca e aplicabila acea prevedere legala, altii sunt obligati sa faca stagiul.
Nu ar trebui sa existe o interpretare unitara la nivel de tara?
Stimati colegi, primirea in profesie a unui consilier juridic e conditionata de acceptul Baroului respectiv, prin lege operand doar definitivarea in cazul unei definitivari anterioare in alta profesie juridica. Chiar si cu 10 ani experienta ca si consilier, baroul unde aplicati va poate respinge cererea motivat sau sa va supuna unui test.
Cu tot respectul si condescendenta colegiala, gasesc aceasta lege aplicabila doar in favoarea celor care activau ca juristi "pe vremuri", dansii neavand studii de 4 ani, ci de 3 ani, ia ca atare nu mai puteau fi admisi nici cu examen in profesia de avocat, neindeplinind conditia studiilor superioare de lunga durata.
In avantajul celor "mai recenti" in profesia de jurisconsult, aceasta lege nu obliga cu nimic niciun barou, fiind interpretabila dupa bunul plac.
P.S. Cititi legea frantuzeasca omologa sa observati diferentele de exprimare si interpretare.
Nu vad de ce trebuie sa citesti o alta lege sa-ti dai seama ce proasta e a noastra. :-/
Daca ai crede ceva indoielnic, gen: mai, nu stiu cum o fi, buna, rea... Atunci da, citesti una buna si te lamuresti. :D
Da' cand vezi ca citesti de 5 ori si nu intelegi ce vrea sa spuna... #-o ce sa te mai uiti in ograda altora? Nu e clar ca e tembela?
Cand te duci la barou si intrebi 4 oameni despre aceeasi problema (ca nu ti se pare ca reiese clar din legislatie) si auzi 4 pareri diferite bazate pe acelasi text de lege... Ce mai conteaza cum e cea engleza ori franceza?
E clar ca a noastra e varza!
Nu e vorba de cum e legea franceza ci de faptul ca a noastra a fost importata practic copy / paste si modificata prosteste in unele puncte astfel ca ajungem la o nebuloasa....
AVLIL daca iti mai amintesti discutia despre cheltuieli deductibile, ...despre diferenta dintre forma de exercitare a profesiei si forma de asociere in vederea exercitarii profesiei ... . Ei bine in legislatia franceza aceasta e clar reglementata si codul lor fiscal face diferenta pe cand al nostru (desi importat tot de acolo e cam incetosat la acest subiect si se merge pe cutuma (cum stie nea functionaru`)
Cam aici cred ca a vrut sa bata dl Alexandru Radu Popescu
Mersi de iluminare, Darius! Uite, daca ne argumentam astfel cererile si in instanta... nu intelegem de ce nu ni s-a dat dreptate... #-o
Am inteles unde bati tu, probabil ca asta era ideea...
Oricum cred ca s-a pierdut esenta pe drumul importului acestei legi... Din clara a ajuns la noi... proasta!