avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Atragerea raspunderii administratorilor
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Atragerea raspunderii administratorilor

Buna ziua,
Am avut o societate comerciala (2 asociati) in care eu nu am desfasurat activitate economica decat in primul an, retragandu'ma doar faptic nu si in acte (asociatul nu mi'a aprobat cererea de retragere din firma)
Firma s'a lichidat. Un furnizor a dat in judecata firma pentru datorii neplatite, urmand ca vineri sa aiba loc procesul pentru atragerea raspunderii asupra administratorilor.
Intrebarea mea este daca am dovezi solide (acte si persoane) ca celalalt asociat a desfasurat activitate pe firma, se poate atrage raspunderea numai asupra lui.
Astept raspunsul dumneavoastra
va multumesc
Cel mai recent răspuns: timi , utilizator 11:53, 15 Noiembrie 2010
Duddi a scris:

Acum, daca tot mi'ati raspuns... voi profita putin prin inca o intrebare. Exista vreo solutie legala prin care celalat isi asuma raspunderea pentru toate operatiunile economice desfasurate in firma? Presupun ca nu'l va incanta ideea ca il pot acuza de frauda. Mai ales ca stie ca am sanse mari de castig. Din cate am citit raspunderea se poate pune si asupra unui administrator. Eu nu vreau sa fac rau nimanui doar sa apar ce este al meu, adica un apartament in care locuieste familia mea, dar e pe numele meu
Va multumesc


Va rog mult de tot sa nu ma uitati cu un raspuns!
Duddi a scris:

Din cate am citi raspunderea se poate pune si asupra unui administrator.


Se poate .... in anumite conditii se poate ....
Aveti mai jos un exemplu:

Faliment - Răspundere solidară a administratorilor - Administrator de fapt - Neparticiparea la actul decizional, cauză exoneratoare de răspundere.

În speţă judecătorul sindic a respins cererea de angajare a răspunderii pârâtului ª.A., în calitate de administrator al SC LYVARY SRL, şi de suportare a plăţii pasivului acesteia, ajunsă în stare de insolvenţă, formulată în temeiul art. 124 din Legea 64/1995 republicată.

Pentru a hotărî astfel instanţa a reţinut că în cadrul Rapoartelor întocmite de lichidator s-a relevat faptul că printre cauzele care au pricinuit societăţii starea de insolvenţă s-au numărat, alături de cauze obiective, şi faptele unuia dintre asociaţi, P.C., care a angajat persoana juridică în raporturi de drept comercial extrem de împovărătoare şi oneroase, fără mandatul şi ştirea asociatului ª.A, fapte care au stat şi la baza excluderii acestuia din societate şi revocarea din funcţia de administrator în anul 2000 (cu 3 ani înainte de deschiderea procedurii s.n.).

În cauză a fost dispusă, de asemenea efectuarea unui raport de expertiză care să determine cauzele încetării de plăţi, expertul ajungând la aceleaşi concluzii ca şi lichidatorul: pe lângă starea generală de recesiune economică, cauzele principale ale insolvenţei au fost faptele fostului asociat P.C. care a renegociat contractul de închiriere pentru spaţiul comercial al debitoarei într-un cuantum pe care societatea nu şi-l putea permite şi şi-a însuşit avansuri de trezorerie nedecontate, diminuând astfel activul acesteia.

Judecătorul sindic a reţinut că legea nu face distincţie între administratorii în funcţie la data deschiderii procedurii şi cei ai căror mandat a încetat, astfel că, în principiu, poate fi antrenată şi răspunderea celor din urmă, în măsura în care ai au contribuit prin fapte, dintre cele enumerate la art. 124, la încetarea de plăţi a debitoarei.

În temeiul articolului menţionat poate fi antrenată răspunderea delictuală specială atât a administratorilor de drept cât şi a celor de fapt, fiind considerat administrator de fapt, administratorul revocat din funcţie, indiferent că revocarea a fost sau nu notată la Registrul Comerţului.

Totodată, este asociat administratorului de fapt şi asociatul care prin deciziile luate a influenţat în mod covârşitor activitatea societăţii, hotărând executarea unor operaţii comerciale, dintre cele enumerate de legiuitor în cuprinsul art. 124 din Legea 64/1995 rep.

Deşi în situaţia în care societatea este condusă de un consiliu de administraţie, răspunderea administratorilor este, în principiu, solidară, prin excepţie dacă se dovedeşte că unul din administratori nu a avut cunoştinţă de actele sau faptele celuilalt, acestea nefiind urmare a unei hotărâri în consiliul de administraţie, neparticipantul la actul decizional poate opune o cauză exoneratoare de răspundere, fapta delictuală nefiindu-i imputabilă în mod direct.

TribunalulCluj, secţia comercială şi de contencios administrativ, sentinţa civilă nr. 48/2004.



Dar .... pentru formularea corecta a apararilor in cauza este bine sa urmati sfatul colegilor forumisti : adresati-va unui avocat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspunderea fostilor administratori ai unei sa ContSters101393 ContSters101393 Am facut parte din Consiliul de administratie al unei societati pe actiuni ( SA) in perioada 1999 -2001. Nu am fost angajat al societatii.Am detinut 16% din ... (vezi toată discuția)
Disocierea raspunderii intre administratori zoltan7710 zoltan7710 La o societate comerciala aflata in lichidare se declanseaza procedura de atragere a raspunderii organelor de conducere. Firma are conform statutului doi ... (vezi toată discuția)
Forme ale raspunderii administratorilor societatilor comerciale Roland Mindrila Roland Mindrila La solicitarile unor persoane vom face o scurta referire la ultimele modificari legislative tind sa limiteze factorul subiectiv in aprecierea cazurilor de ... (vezi toată discuția)