avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 318 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Legea 330/2009, anexa IV/2 - pensie militara
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Legea 330/2009, anexa IV/2 - pensie militara

Buna ziua. Am fost pensionat la data de 21/10/2010, medical, cu pensie de invaliditate, dupa 22 de ani lucrati la grupa 1, fiind la data pensionarii in etate de 42 de ani

Acum, intrebarea mea se refera la faptul ca nu puteau sa ma pensioneze anul acesta altfel decat medical, si daca voi putea sa revin la pensie militara ;

daca potrivit legii 330/2009, anexa IV/2, 2.(1), mai am dreptul sa primesc banii prevazuti in tabel, de compensatorii nemaifiind vorba;



Decizia de pensie de invaliditate :

118/2004 art.10 alin. 1 :
179/2004 ART. 27

O zi frumoasa.
Cel mai recent răspuns: Jean Valjean , utilizator 20:47, 18 Noiembrie 2010
Nu, nu mai aveti dreptul sa solicitati si sa primiti ajutorul prevazut in anexa IV/2, art. 2, alin. (1) din Legea nr. 330/2009. Potrivit art. 9 din Legea nr. 118/2010, acesta nu se mai acorda.

Art. 9. - Legea nr. 118/2010
Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi nu se mai acorda ajutoare sau, dupa caz, indemnizatii la iesirea la pensie, retragere ori la trecerea in rezerva.
Va multumesc, dar este va supun atentiei urmatoarele :

La art. 15 din aceiasi lege nu se prevede abrogarea legislatiei specifice pentru politisti.

La art.16 se specifica ca aceste masuri, si de la art.9 si 10 se aplica pana la 31 decembrie 2010.



“Art. 16. — (1) Prevederile art. 1—3, art. 5, art. 6 alin. (1), precum si cele ale art. 9—14 se aplica pana la 31 decembrie 2010.

(2) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011 se vor aplica politici sociale si de personal care sa asigure incadrarea in nivelul cheltuielilor bugetare rezultate ca urmare a aplicarii masurilor de reducere a acestora adoptate in cursul anului 2010, in conditiile Legii-cadru nr. 330/2009, precum si cu respectarea prevederilor legii bugetului de stat si ale legii bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2011”.

In legea nr.330/2009 Lege-Cadru nr. 330 din 2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice la Pct. 2 din anexa nr. IV/2 la legea-cadru se prevede :



(1) La trecerea în rezervă sau direct în retragere, respectiv la încetarea raporturilor de serviciu, cu drept la pensie, cadrele militare în activitate, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, pentru activitatea depusă, în functie de vechimea efectivă ca militar, politist, funcnionar public cu statut special din sistemul administratieipenitenciare si personal civil, în institutiile publice de apărare natională, ordine publică si sigurantă natională, beneficiază de un ajutor stabilit în raport cu solda lunară netă, respectiv

salariul de bază de încadrare net avut în luna schimbării pozitiei de activitate, astfel:

Vechime efectivă:

- până la 5 ani - un ajutor egal cu 3 solde/salarii;

- între 5 - 10 ani - un ajutor egal cu 6 solde/salarii;

- între 10 - 15 ani - un ajutor egal cu 8 solde/salarii;

- între 15 - 20 ani - un ajutor egal cu 10 solde/salarii;

- între 20 - 25 ani - un ajutor egal cu 12 solde/salarii;

- între 25 - 30 ani - un ajutor egal cu 15 solde/salarii;

- peste 30 ani - un ajutor egal cu 20 solde/salarii.

(2) Cadrele militare în activitate, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, trecuti în rezervă sau direct în retragere, respectiv ale căror raporturi de serviciu au încetat, cu drept la pensie de serviciu, înainte de împlinirea limitei de vârstă de pensionare prevăzută de lege, mai beneficiază, pentru fiecare an întreg rămas până la limita de vârstă, de un ajutor egal cu două solde lunare nete, respectiv cu două salarii de bază de încadrare nete.

(3) Prevederile alin. (2) nu se aplică cadrelor militare în activitate, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare care beneficiază de plăti compensatorii.

(4) Baza de calcul a soldei lunare nete, respectiv a salariului de bază de încadrare net o constituie solda lunară brută, respectiv salariul de bază de încadrare brut, din ultima lună de activitate din care se scade o sumă calculată prin aplicarea asupra acesteia a impozitului prevăzut de lege, în vigoare la data stabilirii dreptului.

(5) În caz de deces al beneficiarului înainte de data plătii ajutorului, acesta se acordă sotiei

sau sotului supravietuitor ori copiilor, iar în lipsa acestora, părintilor.


Acest lucru ma intereseaza, daca voi beneficia in viitor, dupa 31/12/2010 de aceste drepturi, deoarece, dupa parerea mea de neavizat, asa pare! Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 16 Noiembrie 2010
Jean Valjean, utilizator
Jean Valjean a scris:
Acest lucru ma intereseaza, daca voi beneficia in viitor, dupa 31/12/2010 de aceste drepturi, deoarece, dupa parerea mea de neavizat, asa pare! Va multumesc

In cazul de fata si avand in vedere prevederile la care faceti referire, parerea mea este ca nu veti primi ajutorul prevazut in anexa IV/2, art. 2, alin. (1) din Legea nr. 330/2009. Motivul este ca ati iesit deja la pensie, chiar daca este vorba despre pensie de invaliditate. Restul drepturilor este posibil sa le primiti, dupa cum este posibil ca de la 1 ianuarie sa fie adoptat un alt act normativ, asemanator Legii nr. 118/2010.
Multumesc.Da, am vazut si eu draft-ul, dar nu exista un principiu al echitatii? Adica pentru unii care au muncit mai putin decat mine dar au avut norocul sa iasa la timp, etc, etc...si eu care am avut nenorocul...
Chiar ma gandesc sa-i dau in judecata, poate asa ma luminez si eu ce este cu legea in Romania

Chiar nu se gaseste nimeni sa aiba o solutie aplicabila spetei de fata? Legea se aplica retroactiv; nu se poate ataca in justitie lucrul acesta? Si eu cred ca bunul simt ar trebui sa primeze, dar... Cei ce ne conduc nu stiu sa negocieze decat de pe pozitii de forta: my way or the highway!
De aceea am intrebat, nu se poate face chiar nimic?!
Ultima modificare: Luni, 22 Noiembrie 2010
Jean Valjean, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor salarial la trecerea in rezerva peter61 peter61 Am iesit la pensie din cadrul MAI in 01.12.2009 si beneficiez la ierirea la pensie de salarii considerate ca ajutor la trecerea in rezerva.Aceste salarii nu ... (vezi toată discuția)
Se acorda ajutoarele lunare prevazute de legea nr. 284/2010 cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare care au iesit la pensie? rahova rahova In noua lege a salarizarii la Anexa nr.IV/2 scrie: DREPTURI SPECIFICE ACTIVITÃŢII DESFêURATE ÎN INSTITUŢIILE PUBLICE DE APÃRARE NAŢIONALÃ, ORDINE ... (vezi toată discuția)
Legea 330/2009 yulyan33 yulyan33 Buna ziua. Am urmatoarea problema: pana in luna februarie am lucrat in MApN, ca si cadru militar. am trecut in tezerva dupa mai mute piedici puse de MApN, ... (vezi toată discuția)