Nu, nu mai aveti dreptul sa solicitati si sa primiti ajutorul prevazut in anexa IV/2, art. 2, alin. (1) din Legea nr. 330/2009. Potrivit art. 9 din Legea nr. 118/2010, acesta nu se mai acorda.
Art. 9. - Legea nr. 118/2010
Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi nu se mai acorda ajutoare sau, dupa caz, indemnizatii la iesirea la pensie, retragere ori la trecerea in rezerva.
Va multumesc, dar este va supun atentiei urmatoarele :
La art. 15 din aceiasi lege nu se prevede abrogarea legislatiei specifice pentru politisti.
La art.16 se specifica ca aceste masuri, si de la art.9 si 10 se aplica pana la 31 decembrie 2010.
“Art. 16. — (1) Prevederile art. 1—3, art. 5, art. 6 alin. (1), precum si cele ale art. 9—14 se aplica pana la 31 decembrie 2010.
(2) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011 se vor aplica politici sociale si de personal care sa asigure incadrarea in nivelul cheltuielilor bugetare rezultate ca urmare a aplicarii masurilor de reducere a acestora adoptate in cursul anului 2010, in conditiile Legii-cadru nr. 330/2009, precum si cu respectarea prevederilor legii bugetului de stat si ale legii bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2011”.
In legea nr.330/2009 Lege-Cadru nr. 330 din 2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice la Pct. 2 din anexa nr. IV/2 la legea-cadru se prevede :
(1) La trecerea în rezervă sau direct în retragere, respectiv la încetarea raporturilor de serviciu, cu drept la pensie, cadrele militare în activitate, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, pentru activitatea depusă, în functie de vechimea efectivă ca militar, politist, funcnionar public cu statut special din sistemul administratieipenitenciare si personal civil, în institutiile publice de apărare natională, ordine publică si sigurantă natională, beneficiază de un ajutor stabilit în raport cu solda lunară netă, respectiv
salariul de bază de încadrare net avut în luna schimbării pozitiei de activitate, astfel:
Vechime efectivă:
- până la 5 ani - un ajutor egal cu 3 solde/salarii;
- între 5 - 10 ani - un ajutor egal cu 6 solde/salarii;
- între 10 - 15 ani - un ajutor egal cu 8 solde/salarii;
- între 15 - 20 ani - un ajutor egal cu 10 solde/salarii;
- între 20 - 25 ani - un ajutor egal cu 12 solde/salarii;
- între 25 - 30 ani - un ajutor egal cu 15 solde/salarii;
- peste 30 ani - un ajutor egal cu 20 solde/salarii.
(2) Cadrele militare în activitate, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, trecuti în rezervă sau direct în retragere, respectiv ale căror raporturi de serviciu au încetat, cu drept la pensie de serviciu, înainte de împlinirea limitei de vârstă de pensionare prevăzută de lege, mai beneficiază, pentru fiecare an întreg rămas până la limita de vârstă, de un ajutor egal cu două solde lunare nete, respectiv cu două salarii de bază de încadrare nete.
(3) Prevederile alin. (2) nu se aplică cadrelor militare în activitate, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare care beneficiază de plăti compensatorii.
(4) Baza de calcul a soldei lunare nete, respectiv a salariului de bază de încadrare net o constituie solda lunară brută, respectiv salariul de bază de încadrare brut, din ultima lună de activitate din care se scade o sumă calculată prin aplicarea asupra acesteia a impozitului prevăzut de lege, în vigoare la data stabilirii dreptului.
(5) În caz de deces al beneficiarului înainte de data plătii ajutorului, acesta se acordă sotiei
sau sotului supravietuitor ori copiilor, iar în lipsa acestora, părintilor.
Acest lucru ma intereseaza, daca voi beneficia in viitor, dupa 31/12/2010 de aceste drepturi, deoarece, dupa parerea mea de neavizat, asa pare! Va multumesc
Multumesc.Da, am vazut si eu draft-ul, dar nu exista un principiu al echitatii? Adica pentru unii care au muncit mai putin decat mine dar au avut norocul sa iasa la timp, etc, etc...si eu care am avut nenorocul...
Chiar ma gandesc sa-i dau in judecata, poate asa ma luminez si eu ce este cu legea in Romania
Chiar nu se gaseste nimeni sa aiba o solutie aplicabila spetei de fata? Legea se aplica retroactiv; nu se poate ataca in justitie lucrul acesta? Si eu cred ca bunul simt ar trebui sa primeze, dar... Cei ce ne conduc nu stiu sa negocieze decat de pe pozitii de forta: my way or the highway!
De aceea am intrebat, nu se poate face chiar nimic?!