avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de crestere copil

buna ziua. am si eu o intrebare concediu de crestere a copilului se calculeaza din momentul in care nasti pe 12 luni in urma sau de cand ramai insarcinata? si cum se calculeaza?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:41, 15 Noiembrie 2010
Durata CCC incepe din data de cand ati nascut copilul ...

Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.025/2006 , prevad :
Art. 191. - (1) La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile realizate de persoana indreptatita, obtinute in conditiile art. 5, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate prevazute la art. 4 alin. (7).
(2) Baza de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului stabilita potrivit alin. (1), se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului si impartita la 12.
(3) Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul stabilite potrivit alin. (2).
(4) Pentru luna in care s-a nascut copilul se ia in calcul venitul realizat in luna anterioara celei in care s-a nascut copilul.
(5) In situatia in care cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului se constituie numai din perioadele asimilate prevazute la art. 4 alin. (7) in care nu sunt realizate venituri, cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului este de 600 lei. Daca persoana realizeaza venituri o perioada de cateva luni in interiorul celor 12 luni, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este reprezentata de suma totala a veniturilor realizate in aceste luni, impartita la 12.
(6) In cazul veniturilor din activitati independente sau agricole, la stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in calcul veniturile inscrise in actele doveditoare prevazute la art. 6 alin. (5) lit. b).
(7) In situatia persoanelor prevazute la art. 4 alin. (7) lit. m), pentru conversia in moneda nationala a veniturilor realizate de acestea, se ia in calcul cursul de schimb valutar stabilit de Banca Nationala a Romaniei din ziua anterioara stabilirii dreptului.
(8) Daca din calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului potrivit prevederilor alin. (1)-(7) rezulta un cuantum mai mic de 600 lei, se acorda 600 lei.
1. Indemnizatia pentru CCC pana la 2 ani se acorda daca in cele 12 luni premergatoare nasterii aveti venituri profesionale supuse impozitarii sau perioade asimilate.
2. Asadar este vorba de 12 luni de la momentul nasterii inapoi.
3. Se aplica procentul de 85% la media veniturilor nete pe cele 12 luni. Apoi se mai aplica o diminuare de 15%, in baza Legii 118/2010. Daca suma este mai mica de 600 lei se acorda 600 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculul indemnizatiei pt cresterea copilului pana la 2 ani - exceptie Diana Nita Diana Nita Buna ziua, Desi este un subiect uzat moral pana la aceasta data, totusi inca nu am putut afla un raspuns corect la nedumerirea mea. Sunt in concediu pentru ... (vezi toată discuția)
Calcularea indemnizatiei pentru cresterea copilului larigeor larigeor imi puteti raspunde va rog daca la calcularea indemnizatiei pentru cresterea copilului se ia in calcul si lunile in care am fost in concediul pre si post ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil dydy26 dydy26 Am o intrebare.............vreau sa optez pentru indemnizatia de 85% .Problema este ca eu am salar de 1652 brut si net 1200.In ultimele 3 luni am fost in ... (vezi toată discuția)