1. Din OUG 148/2005:
Art. 1.
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, beneficiazã de concediu pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunarã în cuantum de 600 lei sau, opţional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.
(2) Cele 12 luni prevãzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre urmãtoarele situaţii:
...
b) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilitã conform legii;
c) au beneficiat de concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, potrivit legii;
...
g) au beneficiat de indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului pânã la vârsta de 2 ani, respectiv pânã la vârsta de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se înţelege: venituri din salarii, venituri din activitãţi independente, venituri din activitãţi agricole, aşa cum sunt definite de aceastã lege.
Art. 3. - (1) Persoanele care sunt îndreptãţite sã beneficieze de indemnizaţia pentru creşterea copilului, reglementatã de prezenta ordonanţã de urgenţã, şi realizeazã venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, beneficiazã de un stimulent în cuantum lunar de 300 lei.
(2) Stimulentul prevãzut la alin. (1) se acordã şi persoanelor care au fost îndreptãţite sã beneficieze de indemnizaţia pentru creşterea copilului reglementatã de dispoziţiile aplicabile pânã la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, cuprinse în Legea nr. 19/2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecãtorilor şi procurorilor, republicatã, cu modificãrile ulterioare, de Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 221/2000 privind pensiile şi alte drepturi de asigurãri sociale ale avocaţilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 452/2001, precum şi de alte acte normative referitoare la stabilirea şi acordarea acestui drept, denumite în continuare acte normative speciale.
(3) În cazul persoanelor care beneficiazã de indemnizaţia pentru creşterea copilului şi solicitã dreptul la stimulent, plata acestei indemnizaţii se suspendã.
(4) Începând cu data de 1 ianuarie 2007, cuantumul stimulentului lunar prevãzut la alin. (1) este de 100 lei.
2. Cu art.3 din OUG 148/2005 v-am raspuns si la intrebarea de pe mesaj privat.
3. Din Norma de aplicare a OUG 148/2005:
Art. 19.1. - (1) La stabilirea bazei de calcul a indemnizaţiei pentru creşterea copilului se iau în considerare toate veniturile realizate de persoana îndreptãţitã, obţinute în condiţiile art. 5, precum şi veniturile aferente perioadelor asimilate prevãzute la art. 4 alin. (7).
(2) Baza de calcul a indemnizaţiei pentru creşterea copilului stabilitã potrivit alin. (1), se determinã ca sumã totalã a veniturilor realizate în ultimele 12 luni anterior datei naşterii copilului şi împãrţitã la 12.
(3) Cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copilului se calculeazã prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul stabilite potrivit alin. (2).
(4) Pentru luna în care s-a nãscut copilul se ia în calcul venitul realizat în luna anterioarã celei în care s-a nãscut copilul.
(5) În situaţia în care cele 12 luni anterioare datei naşterii copilului se constituie numai din perioadele asimilate prevãzute la art. 4 alin. (7) în care nu sunt realizate venituri, cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copilului este de 600 lei. Dacã persoana realizeazã venituri o perioadã de câteva luni în interiorul celor 12 luni, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului este reprezentatã de suma totalã a veniturilor realizate în aceste luni, împãrţitã la 12.
(6) În cazul veniturilor din activitãţi independente sau agricole, la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului se iau în calcul veniturile înscrise în actele doveditoare prevãzute la art. 6 alin. (5) lit. b).
(7) În situaţia persoanelor prevãzute la art. 4 alin. (7) lit. m), pentru conversia în moneda naţionalã a veniturilor realizate de acestea, se ia în calcul cursul de schimb valutar stabilit de Banca Naţionalã a României din ziua anterioarã stabilirii dreptului.
(8) Dacã din calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului potrivit prevederilor alin. (1) - (7) rezultã un cuantum mai mic de 600 lei, se acordã 600 lei.
4. Este vorba de veniturile nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii. La calculul indemnizatiei, asa cum este explicat mai sus, se aplica o diminuare de 15%, conform Legii 118/2010.