avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... actiune de divort in Ro pentru cei cu domiciliul in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

actiune de divort in Ro pentru cei cu domiciliul in strainatate ?

Exista vreo posibilitate de a depune o actiune de divort in Romania pentru cetateni romani care domiciliaza in Germania ? Custodia minorului a fost stabilita prin proces mamei . Pentru partajarea bunurilor imobiliare pe care le au in Ro se face actiune separata divortului ? Este necesara prezenta reclamantului la fiecare termen sau avocatul se poate ocupa singur ? Cat timp dureaza ? Multumesc .
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 10:56, 16 Noiembrie 2010
Buna ziua !
1. Actiunea se depune la ultimul domiciliu comun din tara.
2. Partajarea bunurilor se solicita in actiunea de divort.
3. Avand in vedere prevederile art. 614 c.p.c., " în fata instantelor de fond, partile se vor infatisa in persoana, afara numai daca unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie sau are resedinta in strainatate; in aceste cazuri, partile se vor putea infatisa prin mandatar.
4. Perioada pe care se poate desfasura un proces,consider ca nu vi- l poate spune nimeni, avand in vedere o serie de aspecte subiective si obiective de care depinde.
Cu stima !
Avand in vedere ca sunteti amandoi romani , puteti sa inregistrati certificatul de casatorie in Romania si astfel sa divortati potrivit legii romane.
Astfel, in baza art. 3 alin. 1 lit. a, din Regulamentul CE 2201/2003 oricare dintre soti poate introduce o cerere de divort daca pe teritoriul Romaniei se afla fie resedinta obisnuita actuala a sotilor; fie ultima resedinta obisnuita a sotilor, in masura in care unul dintre ei mai locuieste acolo; fie resedinta obisnuita a paratului; fie resedinta obisnuita a unuia dintre soti in caz de cerere comuna; fie, in ultimul rand, resedinta obisnuita a reclamantului in cazul in care acesta a locuit acolo cel putin un an inaintea introducerii cererii.

Mai mult, in cazul in care sotii care doresc sa divorteze nu se regasesc in niciuna dintre situatiile enumerate anterior (prevazute de disp. art. 3 alin. 1 lit. a), dar au ambii cetatenia romana, pot atrage competenta instantelor de judecata din Romania in baza dispozitiilor art. 3 alin. 1 lit. b din Regulament.

In ceea ce priveste dreptul roman, legea cadru care reglementeaza raporturile de drept international privat este Legea nr. 105/1992.
Potrivit acestui act normativ, relatiile personale si patrimoniale dintre soti sint supuse legii nationale comune, iar in cazul in care au cetatenii deosebite, sint supuse legii domiciliului lor comun.
Partajul se poate depune si separat de actiunea de divort.
Puteti angaja in ambele procese un avocat imputernicit prin procura speciala, urmand sa inmanati acestuia si dovezi ale domiciliului si resedintei.






~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorita in italia,pot divorta in romania? dya_dy dya_dy M-am casatorit in italia acum 5 ani,sotul meu este tot roman,nu ne mai intelegem si vreau sa divortez, as vrea sa stiu daca pot divorta in romania,sunt ... (vezi toată discuția)
Divort strainatate > romania benny007 benny007 Buna seara, Exista urmatoarea situatie : 2 soti cu cetatenie romana cu domiciliul de 5 ani in Germania care au contractat un credit pentru casa. Sotia vrea ... (vezi toată discuția)
Casatorie in romania, cetatenie italiana, unde se va derula divortul? floreph floreph Buna ziua, Poate cineva ma poate sfatui in cazul urmator: - o prietena s-a casatorit in Romania acum 3 ani, cu un roman - au impreuna o fetita pe care a ... (vezi toată discuția)