avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Impozit pe venit; pensie pentru limita de varsta de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Impozit pe venit; pensie pentru limita de varsta de care beneficiaza o persoana incadrata in grad de handicap accentuat

Buna ziua
Sunt pensionata cu art 47,alin1.b) , legea 19/17.03.2000 incepand cu 1 ianuarie 2010.Pana in luna octombrie 2010 (inclusiv) mi s-a retinut impozit pe venit 16%. Incepand cu aceasta luna nu s-a mai retinut impozitul pe venit.
Era normal sa se impoziteze pensia in acest caz sau a fost o greseala ?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:54, 17 Noiembrie 2010
Buna seara,

Nu mai stiam cui am raspuns gresit in iulie anul acesta, dar banuiam ca o sa reveniti. Deci, in martie 2010 a fost adoptata Legea nr. 22/2010, act normativ care introducea art. 70 ind. 1 in Codul fiscal. Legea nr. 22/2010 a fost abrogata prin Legea nr. 76/2010.

Ce nu am avut in vedere in iulie este faptul ca Legea nr. 76/2010 a introdus in Codul fiscal art. 68 ind. 1, prevedere prin care persoanele cu handicap grav sau accentuat sunt scutite de plata impozitului.
Art. 68 ind. 1
Nu sunt venituri impozabile veniturile din pensii realizate de catre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat.

Prin urmare, de la intrarea in vigoare a Legii nr. 22/2010 nu trebuia sa vi se retina impozit.
Multumesc mult.
E prima oara cand pun aceasta intrebare; abia acum mi-am dat seama, cand am primit cuponul de pensie pe luna noiembrie.
Acum o sa fac o cerere sa-mi recuperez banii.
Ba da, doamna, dvs. v-am raspuns. Cand gresesc, am prostul obicei sa recunosc. :)
Aceasta este discutia:
www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia de handicap nu exclude impozitul pe pensia de limita de varsta? alba777 alba777 Va rog frumos sa imi raspundeti daca la persoanele cu certificat de handicap gradul 2 , cu o pensie de limita de varsta de 1405 lei se ia impozit pe aceasta ... (vezi toată discuția)
Impozitare pe venitul salarial la persoana cu handicap grav? DOINA NITA DOINA NITA Buna seara, Problema mea este urmatoarea: avem un salariat cu handicap grav, care a prezentat o decizie in acest sens, emisa de Comisia de Evaluare a ... (vezi toată discuția)
Impozit pensie invaliditate violiza violiza buna ziua, pentru o persoana cu handicap grad I , cu indemnizatie de insotitor si cu pensie de invaliditate trebuie sa declar si sa platesc impozit pe ... (vezi toată discuția)