avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... polita rca
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

polita rca

Intre mine si fratele meu a avut loc o tamponare usoara vinovat fiind el. Am incheiat o constatare amiabila, fratele dandu-mi rca-ul lui. Mergand la compania de asisgurari am fost refuzata pe motiv ca avem acelasi nume de familie iar normele csa nu prevad o asemenea despagubire intre rude de grad 1.Care este temeiul legal al acestui refuz?(am cautat in norme dar nu am gasit nimic concret...) Multumesc!
Cel mai recent răspuns: lucianCT , utilizator 13:10, 1 Februarie 2011
solicitati sa vi se dea in scris motivul refuzului apoi actionatii in instanta.
constatarea s-a facut ?
a fost cel de la asigurari sa faca fotografii la autoturisme ?
daca au fost si nu a avut comentarii referitoare la o eventuala intelegere intre dvs si frate atunci nu vad care ar fi problema.
Nici mie nu-mi place cum a fost conceput acest text de lege dar fiind validat nu avem ce face, decat sa ne supunem. Nu intotdeauna rudele se inteleg sa faca un accident in favoarea unuia dintre ei.
Asigurarea de raspundere civila acopera raspunderea civila delictuala a proprietarului sau a utilizatorului unui vehicul pentru prejudiciile produse unei terte persoane prin intermediul vehiculului.

Asiguratorul nu acorda despagubiri pentru prejudiciile produse bunurilor apartinand persoanelor fizice sau persoanelor juridice,daca au fost provocate de un vehicul asigurat RCA,aflat in proprietatea sau utilizat de aceeasi persoana fizica sau juridica si care este condus de un prepus al aceleasi persoane juridice ori de o alta persoana pentru care raspunde persoana fizica sau juridica.

Asiguratorul nu poate refuza plata despagubirii invocand gradul de rudenie.
Asiguratorul poate refuza plata despagubirii pe cale amiabila, apreciind ca sunt suspiciuni in ceea ce priveste producerea accidentului. Ei se gandesc, probabil ( cateodata si cu temei:)) ca, datorita faptului ca cel 'pagubit' nu avea CASCO si masinii ii trebuiau niscaiva reparatii, fratii au provocat acel accident pentru a cere despagubiri pe asigurarea RCA a celuilalt. Desigur, poate ca exact asa s-a intamplat, cum declara cei doi cond. auto, insa vor trebui sa demonstreze in instanta ce si cum.Daca vor castiga procesul, vor recupera si cheltuielile pe care le vor avansa pentru intreaga judecata, precum: taxa de timbru, onorariu expert si avocat, cheltuieli de executare.
daca autoturismele sunt inmatriculate distinct, adica nu apartin aceluiasi proprietar, refuzul despagubirilor nu se justifica, atata timp cat nu se face dovada unei intelegeri anterioare tamponarii

Alte discuții în legătură

Prejudiciatul are itp expirat, poate sa faca reparatiile pe rca vinovatului herion herion Buna ziua, Acu cateva zile am fost lovit destul de rau. Domnisoara vinovata are RCA. Din pacate am descoperit ca am uitat sa-mi fac ITP-ul. Firma de ... (vezi toată discuția)
Accident auto, vinovatul fără rca. ce altă opțiune am să recuperez dauna în afară de instanța civilă? Constantin Teodor Constantin Teodor Mi-am găsit mașina lovită rău în parcare. Vinovatul a fugit dar l-am găsit. Nu are RCA. Ce altă opțiune am să recuperez daună în afară de ... (vezi toată discuția)
Daune asigurator A. Ionut A. Ionut Va supun atentiei urmatorul caz: Se produce un incident in parcarea unei societati> un TIR al societatii seara, la intoarcerea din cursa da cu spatele pentru ... (vezi toată discuția)