avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... daune materiale sau morale?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

daune materiale sau morale?

Buna seara! Intr-un proces penal, ca parte vatamata , sunt si parte civila. Ce daune
(materiale si/sau morale, cuantumul lor) ar trebui sa cer pentru lipsa de la cursuri si laboratoare( la facultate) pentru 30 de zile de tratament medical, in parte facut acasa. Pe certif. ML am 18 zile. Va multumesc frumos!
Este recomandabil sa detaliati putin speta. Sunteti parte vatamata la ce infractiune? Este vorba de accident rutier?
E vorba de lovire, art.180 CPen.
Cat vreti dvs. Nu exista o suma prestabilita . Puteti cere 5000 RON , 10000 RON , apoi mai negociati cu invinuitul , vedeti ce obtineti . In general vine el si va propune o suma pt a va retrage plangerea, daca e baiat destept. Dar nu va lasati pacalita , si nu o retrageti pana nu v-a dat banii , altfel nu-l mai puteti obliga la plata
In cazul infractiunii de lovire sau alte violente (art.180 CP) actiunea penala se pune in miscare la plangerea penala prealabila a partii vatamate iar impacarea partilor inlatura raspunderea penala a faptuitorului; asta ca si precizare, banuiesc ca sunteti in tema.
Sfatul meu este sa formulati plangere penala prealabila impotriva faptuitorului si sa va angajati un avocat. Relevante sunt zilele de ingrijiri medicale stabilite de medicul legist prin certificatul medico-legal (zilele de spitalizare, tratament medical sau alte asemenea nu intra in discutie).
Daunele materiale/morale le puteti preciza atat in plangere dar si ulterior, in instanta. Dvs. puteti cere oricat, instanta va aprecia cat va cuvine. Ca si sfat, solicitati drept daune morale minim 10 000 lei. Este posibil ca faptuitorul sa vina si sa va ofere o suma de bani pentru a va retrage plangerea; daca acceptati, retrageti-va plangerea doar dupa ce ati primit banii pentru ca odata retrasa plangerea nu mai puteti reveni asupra ei. Recomandabil ar fi sa ajungeti la o intelegere cu faptuitorul deoarece un eventual proces penal poate sa dureze destul de mult iar obligarea faptuitorului de catre instanta la plata despagubirilor se va face in functie de veniturile lui (maxim 33% din venit).
Ultima modificare: Marți, 16 Noiembrie 2010
robert900, utilizator
Nu se pune problema retragerii plangerii.

Alte discuții în legătură

Lovituri alex_marlea alex_marlea Buna ziua. Va rog sa ma scuzati daca cumva nu am postat in sectiunea potrivita. Am primit in ultima vreme amenintari verbale de la fostul prieten al iubitei ... (vezi toată discuția)
Agresiune fizica In data de 26 Ianuarie am fost agresat de doua persoane in fata unei discoteci. Pe scurt povestea, din punctul meu de vedere: eram afara asteptam taxiul sa ne ... (vezi toată discuția)
Agresiune nicu6121 nicu6121 va rog frumos sa imi spuneti cat costa deschiderea unui proces civil de agresiune? In cat timp de la o agresiune poti sa iti scoti certificat ... (vezi toată discuția)