avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Revendicare apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Revendicare apartament

Acum zece ani, tatal meu a cumparat un apartament iar in contractul de cumparare-vanzare m'a trecut pe mine ca proprietar. Relatia dintre mine si tatal meu s'a deteriorat, astfel incat la ora actuala ma constrange sa fac un act de donatie al imobilului pe numele surori mele. In caz contral, ma ameninza cu un proces pentru apartament, argumentul lui fiind ca in aceea perioada eu nu am cum sa fac dovada ca detineam resurse proprii pentru a achizitiona apartamentul. Intrebarea mea este daca se poate deschide un astfel de proces si care sunt sansele de reusita ale tatalui meu ?
Cel mai recent răspuns: Lorena Chirila , Avocat 15:46, 22 Februarie 2008
Nu are nicio sansa, intr-o actiune in revendicare se compara titlurile, iar tatal dvs. nu are niciun titlu pe apartament. Imprejurarea ca la vremea cumpararii apartamentului nu aveati venituri suficiente unei astfel de achizitii este lipsita de orice relevanta.
Ar fi cam fara minte sa ceara revendicare... Si nici nu reiese asta din mesajul initial, mai degraba anulare sau mai ales declararea simulatiei. oricum, ai putea sa te aperi spunand ca banii de apartament au fost un cadou chiar de la el.
Fiind o donatie deghizata ar putea sa ceara reductiunea sora dvs. Oricum nu e vorba de revendicare ci de anularea contractului de VC. Raspunsul la intrebare este DA, sansele de reusita nu se pot cuantifica intr-un procent.
'Revendicare' este un cuvant poate ales gresit, de fapt tatal meu doreste sa treaca apartamentul de pe numele meu pe numele surorii mele. Si isi doreste acest lucru de pe o pozitie de forta, amenintandu'ma cu un proces. Contractul de cumparare vanzare este intre mine si un fostul proprietar, deci banuiesc ca si anularea contractului de vanzare cumparare nu l'ar face pe tatal meu sau pe sora mea proprietar.
con_adi a scris:
Contractul de cumparare vanzare este intre mine si un fostul proprietar, deci banuiesc ca si anularea contractului de vanzare cumparare nu l'ar face pe tatal meu sau pe sora mea proprietar.

Exact, tocmai de aceea cred ca nu ar reprezenta intocmai o "solutie". Mai degraba declararea simulatiei, ca donatie deghizata. Totusi, chiar si in acest caz, cum s-a spus mai sus, sora va putea obtine numai o reductiune a liberalitatii excesive, numai dupa decesul tatalui si numai daca intr-adevar ii incalca rezerva. Asta se poate clarifica numai atunci, nu cred ca are sens sa intram acum in detalii despre ce inseamna rezerva.

Alte discuții în legătură

Transmiterea mostenirii catre unul din copii Pavelescu Mircea Pavelescu Mircea Buna ziua. Mama mea ar dori sa/mi transmita mie intreaga avere dupa moartea dansei: aprox 150 Ha teren agricol si un apartament cu 2 camere. O parte din bunuri ... (vezi toată discuția)
Vânzare casă moștenită către fiu. este o modalitate sigură de a transmite proprietatea, sau contractul poate fi atacat de către moștenitorul rezervatar, după decesul vânzătorului? cataleata cataleata Buna ziua, Tatal meu are grija de bunica ramasa in viata si de gospodaria acesteia,el fiind singurul mostenitor,fratele lui fiind infiat de strabunici. Eu ... (vezi toată discuția)
Conventie matrimoniala apoi contract vanzare ovidiumol ovidiumol Tatal meu are o fiica din prima casatorie si pe mine din a doua casatorie. Tata a mostenit o casa+teren => bun propriu, desi e mostenita in timpul ... (vezi toată discuția)