avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Probleme cu legile nr. 10/2001 si nr. 290/2003
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Probleme cu legile nr. 10/2001 si nr. 290/2003

Buna ziua,
va expun cele doua probleme mai jos si va rog si sper sa ma ajutati cu un raspuns.

Legea 10 / 2001

In baza prevederilor acestei legi, tatal meu si sora dansului au depus la primaria Brasov un dosar in care se cer despagubiri pentru o casa si terenul aferent, preluate abuziv in 1987, bunuri care au apartinut parintilor lor.
In 1996 cand a decedat tatal lor, mama lor si cu sora tatalui meu au cedat partea sotului (respectiv tatalui) tatalui meu. Deci tatal meu a devenit unic mostenitor din partea tatalui lui. Problema este ca tatal meu nu a depus la dosar acest act de mostenitor, din necunsitinta de cauza, iar primaria a comunicat verbal ca nu se mai pot cere despagubiri in numele lui, deci o jumatate din despagubire este pierduta.
Am vrea sa stim daca aceasta hotarare respecta temeiul legii, iar daca nu, ce trebuie sa facem ca sa recuperam aceasta jumatate, care apartine, de drept, tatalui meu.
Mentionez ca mama lor a decedat in ianuarie 2008.


Legea 290 / 2003

In baza acestei legi, am depus in numele bunicii mele, un dosar la prefectura Bucuresti in anul 2005. Am anexat la cerere, toata corespondenta cu diversele institutii din Romania si Moldova, in care solicitam acte sau marturii referitoare la bunica mea si in care toate raspunsurile sunt negative. La dosar exista certificatul dansei de nastere, o decalaratie din partea dansei data la notar cu descrierea bunurilor lasate in Basarabia. Dat fiind ca bunica mea a decedat, in ianuarie 2008, ce trebuie sa fac si ce acte trebuie aduse la dosar astfel incat sa justifice o despagubire? Mentionez ca nu am primit nici un raspuns din partea prefecturii Bucuresti.

Va multumesc anticipat pentru raspuns.


Cel mai recent răspuns: Ghyta , utilizator 00:01, 24 Mai 2008
1. Fara sa depuna acel certificat de mostenitor (original, copie legalizata), nu il poate reprezenta in drepturi succestorale pe bunicul Dvs.. Tebuie demonstrat ca succesorul proprietarului imobilului deposedat este tatal Dvs.
2. Marturii autentificate ale vecinilor din Basarabia, datin fata notarului (cel putin 2), care au trait pe vremea cand bunica Dvs. s-a refugiat, lasand bunuri in urma, si care au cunoscut-o. Asta ar fi prima piatra.
Faceti o adresa la primarie cu referire la dosarul de revendicare la care atasati certificatul de mostenitor. Sa aveti si dvs dovada de comunicare.Comunicarile verbale ale primariei nu au o valoare juridica. Daca nu a emis decizia de solutioanare a cererii de retrocedare, primaria este obligata sa tina cont de acest certificat.In cazul in care, dupa ce depuneti certificatul de mostenitor , primaria emite decizia de solutionare si nu tine cont de el, aveti dreptul sa faceti contestatie in termenul mentionat in decizie.
Va multumesc mult pentru raspunsuri.
Intre timp tatal meu a depus la primarie certificatul de mostenitor impreuna cu cererea in care "cere" contravaloarea acestei jumatati, in calitate de mostenitor unic al tatalui.
Am uitat sa mentionez in primul mesaj, ca atunci cand reprezentantul primariei ne-a comunicat ca nu se poate face nimic pentru ca tatal meu nu a depus certificatul de mostenitor, a mentionat ca trebuia depusa si o cerere referitoare la cota de 1/2 si ca data limita a fost septembrie 2006. In conditiile acestea, mai are valabilitate cererea depusa de tatal meu, atat timp dupa termenul limita?

Referitoar la legea 290/2003, o singura intrebare vreau sa pun: "unde" sa caut / gasesc pe cei care au cunoscut-o pe bunica mea in Basarabia? Am trimis 128 de scrisori, atat in tara cat si afara, fara nici un singur raspuns pozitiv. Am scris si la asociatiile din Romania... nici un singur raspuns nu am primit.
Da-ti un sfat, va rog.
Va multumesc
trebuie sa stiti ca legile speciale de reparatie dupa momentul de referinta 2000 sunt in numar de trei: legea nr 18/1991, republicata, legea nr 1/2000, modificata si completata (ambele fiind modificate prin Legea nr 247/2005 care prevedea exclusiv in legatura cu aceste legi prelungirea termenului de depunere a cererilor de recontituire a dreptului de proprietate pana la 30 septembrie 2006, inclusiv). Ultima, legea nr 10/2001 a prevazut un termen total de 1 an de zile (14.02.2001 pana la 14.02.2002) inlauntrul caruia putea fi depusa o notificare. Expirarea acestui termen atrage decaderea din dreptul de a cere in justitie restituirea in natura sau despagubiri. Daca vi se va respinge cererea pe acest considerent, puteti apela la o actiune in revendicare, discutabila si ea sub efectul admisibilitatii.
ANRP mi-a respins dosarul pe motiv ca martorii nu aveau 14 ani la data refugiului, ma poate lamuri cineva daca este corect deoarece in legea 290/2003 si in normele metodologice de aplicare a legii nu se mentioneaza asa ceva, iar cand am depus dosarul la prefectura nu mi s-a cerut sau explicat aceasta chestiune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

''refugiati basarabia'' manuellasalu manuellasalu bunicul meu murind in razboi bunica mea a fost nevoita sa plece din basarabia ia fost luata casa si averea confiscata . as dori sa stiu eu fiind nepoata ... (vezi toată discuția)
Despagubiri conf. legii 290 / 2003 Niunin Tiberiu Niunin Tiberiu Tatalui meu i s-a respins cererea privitoare despagubirilor ramase in Basarabia ca urmare a parasirii fortate de catre bunicii sai a proprietatilor avute, in ... (vezi toată discuția)
Drepturi urmasi lirotaru lirotaru Buna ziua! ne-ar interesa aspectul daca il calitate de urmasi ai unei persoane ce a fost nascut in Basarabia si a avut domiciliul in Baragan, avem ceva ... (vezi toată discuția)