Am primit la firma o scrisoare de la un BEJ,prin care nu inteleg ce avem de facut in continuare.spune asa(referitor la un credit angajat de un salaiat):
''() sa procedati la poprirea venitului net salarial lunar,in cota de 1/3,pe care il are debitorul de primit,pana la concurenta sumei de 3500 lei.
In conf.cu art.456 alin.1 cpc,aveti obligatia ca in termen de 15 zile sa ne inaintati dovada prin care ati consemnat la Sucursala CEC,pe seama si la dispozitia BEJ in contul nr.....,suma datorata de debitor''
Adica ,din primul paragraf inteleg ca luna de luna trebuie ca 1/3 din venitul net al salariatului sa-l virez in contul specificat,dar din paragraful 2 ce sa inteleg?Ca trebuie depusa suma datorata de debitor?Toata?
Va rog,sa ma luminati....
in fiec luna veti depune 1/3 din venit salariatului respectiv, pana veti depune toata suma respectiva,
al doilea paragraf: veti face dovada virarii sumei reprezentand 1/3 din salariu aferrent lunii respective. si asa veti proceda in fiec luna.
Multumesc pentru raspuns.Dar nu ar trebui sa existe o hotarare judecatoreasca definitiva pt a proceda la executare?Va rog, spuneti-mi baza legala a actiunii executarii silite ,fara hotarare judecatoreasca.Si este corect ca debitorul sa plateasca onorariul avocatului si taxele de executare,sau clientul pentru care lucreaza acest executor?
Asa am si eu clienti care nu mi-au achitat facturi din vara,pot apela direct la executor?Daca nu,care este baza legala?
Contractul de credit bancar, sau contractul de imprumut incheiat in forma autentica, reprezinta titlu executoriu si se poate incepe executarea silita pe baza acestui inscris. Nu este necesara o hotarare judecatoresca in acest sens.
Posibil ca executorul judecatoresc sa fi redactat in mod defectuos adresa respectiva.
Daca dvs aveti calitatea de tert poprit aveti obligatia de a proceda da retinerea sumelor lunare si virarea in contul bancar mentionat de executor.
Av. Mihai Vaduva
Dar este corect ca debitorul sa plateasca onorariul si taxele de executare si nu clientul,respectiv banca?Unde scrie ca debitorul e obligat la astfel de cheltuieli?In fond, clientul a apelat la executor si are nevoie de serviciile lui si nu debitorul:O
Art. 371(7) c,pr.civ.
Partea care solicita indeplinirea unui act sau a altei activitati care intereseaza executarea silita este obligata sa avanseze cheltuielile necesare in acest scop. Pentru actele sau activitatile dispuse din oficiu cheltuielile se avanseaza de catre creditor.
Cheltuielile ocazionate de efectuarea executarii silite sunt in sarcina debitorului urmarit, afara de cazul cand creditorul a renuntat la executare sau daca prin lege se prevede altfel. De asemenea, debitorul va fi tinut sa suporte cheltuielile de executare facute dupa inregistrarea cererii de executare si pana la data realizarii obligatiei stabilite in titlul executoriu prin executare voluntara.
Sumele ce urmeaza sa fie platite se stabilesc de catre executorul judecatoresc, prin proces-verbal, pe baza dovezilor prezentate de partea interesata, in conditiile legii.
Pentru sumele stabilite potrivit prezentului articol procesul-verbal constituie titlu executoriu.
Art. 372
Executarea silita se va efectua numai in temeiul unei hotarari judecatoresti ori al unui alt inscris care, potrivit legii, constituie titlu executoriu.- in cazul debitorului, salariat al SC dvs este vb de un contract de imprumut .