avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1325 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am luat amenda de la ARR de 150.000 lei din cauza ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am luat amenda de la ARR de 150.000 lei din cauza licentei tr expirata !

E legal ca cei de la firma sa imi ceara sa platesc amenda ?
Cel mai recent răspuns: doberv , utilizator 20:41, 22 Noiembrie 2010
Imposibil dar adevarat dar ei inca imi cer sa platesc amenda,iar eu le-am cerut fisa postului sa vad daca este stipulat acolo ceva care sa ma faca vinovat dar nu era nimic decat ca obligatia mea in legatura cu actele ar fi sa verific existenta lor la bord si nu sa verific valabilitatea acestora.Mai rau ei nici nu aveau vreo fisa semnata de mine si astfel mi au trimis azi un mail urgent sa semnez!
Nu exista niciun temei legal in acest sens.
Ba da exista temei legal .
Soferul are obligatia de a verifica documentele insotitoare ale masinii si a marfii transportate , precum si valabilitatea lor.In cazul in care constata ca unul din documentele obligatorii a expirat , trebuie sa refuze sa plece in cursa sau sa continue cursa si sa-l informeze de indata pe angajator.
Dvs. trebuia sa cunoasteti aceste obligatii care va revin , intrucat se presupune ca ati absolvit un curs de legislatie in domeniul transporturilor atunci cand ati obrinut atestatul profesional (daca l-ati obtinut).
Firma respectiva are dreptul legal de a se intoarce cu actiune in regres impotriva dvs. pe calea dreptului comun , si sa va oblige la plata integrala a sumei , daca nu o faceti dfe buna-voie. In plus are dreptul sa va ceara sa platiti si dobanda legala.
Amenda este asa de mare intrucat fapta comisa de dvs. constituie infractiune prev de Art. 281.1 C. penal.. - Efectuarea transportului rutier public fara licenta de transport, fara licenta de executie pentru vehicul sau fara licenta de executie pentru traseu, dupa caz, ori cu licente cu valabilitatea expirata se pedepseste cu închisoare de la o luna la un an sau amenda. Persoana care dispune efectuarea transportului rutier public în conditiile prevazute la alin. 1 sau consimte la efectuarea acestuia se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani ori amenda.
eu nu sunt de acord cu prodiamant.
eu ca si sofer ma urc in masina si plec.
verific doar starea masinii.
ce spuneti dvs este treaba coordonatorului care trebuie sa existe in orice firma de transport.
legea spune ca la bordul masinii trebuie sa existe anumite acte printre care si licenta de transport insa aceasta obligatie este a administratorului care trebuie sa se inhgrijeasca sa existe acestea la bord.
eu nu sunt de acord cu prodiamant.
eu ca si sofer ma urc in masina si
plec

E dreptul dvs sa nu fiti de acord , dar asa e legea.
Daca dvs va urcati la volan si plecati , si pe drum politia constata ca auto nu este inmatriculat sau are numerele expirate, cine face inchisoare , soferul sau patronul ?
Codul penal incrimineaza conducerea unui auto .. neinmatriculat , sau fara licenta de transport valabila , e acelasi lucru . .Eu zic sa mai verificati putin codul penal , codul rutier , codul civil , si manulalul operatorului de transport rutier.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Noiembrie 2010
Dumitru Beniamin Hotea , Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Transport rutier de persoane lili77 lili77 Buna ziua ,am si eu o intrebare: Art. 281 (indice 1,imi cer scuze pentru \"indice unu\",am o problema din calculator) Cod Penal in vigoare ... (vezi toată discuția)
Vreau sa-mi deschid o firma de transport marfa. V2000 V2000 Buna ziua vreau sami deschid o firma de transport marfa dar cu o autoutilitara de la 2,8 t la 3,5t prelata sau dubă intre 5 si 10 europaleti in ... (vezi toată discuția)
Accident cu camion fara rca george68feb george68feb Buna ziua. Am lucrat la o firma (un patron) 7 luni de zile ca sofer secund pe camion unde mi-a facut contract de munca insa nu l-a inregistrat, pe mine ma ... (vezi toată discuția)