avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... declarare venit strainatate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

declarare venit strainatate

Buna ziua,

V-as ruga sa-mi spuneti cu ar fi cel mai convenabil (dpdv al taxelor ce ar trebui achitate) sa declar profitul obtinut lucrand de acasa pentru o firma din strainatate (este vorba de dezvoltare de software). Ar urma sa se incheie un contract intre mine si acea firma (nu contract de angajare, ci un contract individual eu fiind un simplu contractor). Plata s-ar face in baza unor invoice-uri prin transfer bancar.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 22:42, 19 Noiembrie 2010
Cel mai simplu si probabil cel mai ieftin si legal e PFA servicii informatice (CAEN 6201), cu impozitul platit la norma de venit. Contractul e semnat intre tine ca PFA si firma. Pe PFA platesti 31.3% la casa de pensii dintr-un venit asigurat(daca nu esti angajat in alta parte, de la anul probabil o sa fie 31.3% din 650 minim), 16% impozit din profit sau norma de venit (asta ramine sa alegi cum ai iesi mai bine, sa ai evidenta contabila sau sa mergi pe norma de venit), + la sanatate un 5.5% din profit / norma de venit.
Cea mai mare norma de venit pe IT este 30.000 RON / an in Cluj-Napoca. Daca scoti un profit mai mare de 30.000 cel mai bine iesi cu norma de venit.
Va multumesc pentru raspunsuri si as mai avea cateva intrebari:

1) Care este norma de venit pentru CAEN 6201 in Bucuresti ?

2) Daca nu sunt angajat in alta parte, platesc la casa de pensii 31.3% din minimul de 650 RON? Si cand s-ar plati aceasta suma si unde?

3) Cei 5.5% din norma de veni pentru sanatate cand s-ar plati si unde?

4) Tot ce s-a discutat pana acum se poate aplica si in cazul in care invoice-urile se emit pentru Australia? (firma nu ar plati taxe deloc dat fiind ca nu sunt rezident acolo, asadar eu as suporta impozitul de 16% integral)

5) Pentru PFA cu norma de venit, trebuie inregistrate facturile/invoice-urile sau tinuta contabilitate ? Daca da, se pot folosi direct invoice-urile ce au sume in AUD pe ele?

6) Pot avea cont in alta tara din UE iar banii sa-mi fie transferati in acel cont ? Si din acel cont sa-mi transfer intr-un cont din RO doar anumite sume pe care le-as folosi ? (nu am incredere in sistemul bancar romanesc)

Va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 19 Noiembrie 2010
vaiox, utilizator
1. Normele de venit pentru Bucuresti sunt in link-ul de mai jos, venitul poate fi 21600 sau 21550 in functia de zona in care locuiti.
[ link extern ]
2. Daca nu esti angajat in alta parte acum se platesc 31.3% din cat vrei tu. Conform noii legi a pensiilor din 2011 ar interveni obligatia platii a 31.3% din minim 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi maxim a de cinci ori câştigul salarial mediu brut. Inca nu se stie cat va fi acest salariu mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale, dar pentru anul 2010 este 1836. In mod normal pentru 2011 nu ar trebui sa fie mult mai mare si de acolo ai obtine intervalul in care poate sa fie venitul asigurat declarat [0.35 * BRUT 2011, 5 * BRUT 2011] (asta daca intra in vigoare noua lege a pensiilor)
3. Cei 5.5 % se platesc la casa de sanatate. Trebuie sa mergi cu decizia de impunere de la finante la casa de sanatate, iti vor da si ei o decizie de impunere. Plata s-ar plati trimestrial, pina pe 15 martie/iunie/septembrie/decembrie. 5.5 % * Norma de venit (21600) / 4 = 297 RON / trimestru
4. Eu trimit invoice-urile catre o firma din SUA. Ei nu platesc nimic in SUA pentru ce facturez eu, PFA-ul e ca o firma in privinta asta, fiecare isi plateste taxele. Ca urmare eu platesc / iti ramine sa platesti impozit de 16% din norma de venit.
5.Daca esti PFA la norma de venit nu trebuie tinuta contabilitatea. Trebuie insa sa pastrezi o evidenta fiscala pentru a stii cand/daca depasesti venitul de 119.000 RON / an, moment in care ar interveni obligatia platii TVA-ului catre stat din ce incasezi. Pentru asta sumele in AUD le convertesti in RON.
6. La chestia asta nu stiu sa-ti raspund documentat. Daca esti PFA si tu incasezi banii intr-o banca din afara Romaniei, s-ar putea ca fiscul din tara respectiva sa te ia la intrebari
Merci pentru raspunsuri

5. Daca se intampla ca intr-un singur an sa depasesc 119.000 RON, devin platitor de TVA doar pt acel an? Si ce alte taxe ar mai trebui platite?

6. In cazul in care m-ar lua la intrebari si le-as arata contractul si ca platesc taxe aici, nu ar trebui sa fie ok?

7. Daca in acelasi cont imi sunt trimisi bani de catre o ruda (sau orice altceva ce nu are legatura cu contractul ori munca), acestia nu sunt inclusi in nici un fel in activitatea mea de PFA, nu?

7. Daca m-as face PFA luna asta si as incheia contractul, cand ar trebui sa platesc impozitul pe venit si as plati doar trimestrele care sunt in intervalul 'deschidere pfa' - 'incheiere an contabil', nu ?
Ultima modificare: Vineri, 19 Noiembrie 2010
vaiox, utilizator
vaiox a scris:


6) Pot avea cont in alta tara din UE iar banii sa-mi fie transferati in acel cont ? Si din acel cont sa-mi transfer intr-un cont din RO doar anumite sume pe care le-as folosi ? (nu am incredere in sistemul bancar romanesc)




Da poti avea acest cont in UE. Si este exact cum ti-ai raspuns, adica deschizi contul ca si cetatean roman, adica cu adresa din Romania si nu vei fi luat la intrebari in tara in care ai contul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa sau srl ,care este mai avantajos ? ili47 ili47 Care este mai avantajos din punct de vedere a cheltuielilor ? Pot sa desfasor activitatea in ambele cazuri ,cu un singur angajat . mersi (vezi toată discuția)
Intreprindere individuala-contributii la bugetul statului elena vilculescu elena vilculescu Va rugam sa-mi raspundeti: daca titularul unei Intrprinderi Individuale care nu are inca angajati,obiectul de activitate fiind prestari servicii,poate plati ... (vezi toată discuția)
Contributie din norma de venit ciprian_br ciprian_br buna ziua intentionez sa deschid un pfa sau ii pe codurile 9511+9512 (service calculatoare+gsm) norma de venit cumulata (cele 2 coduri caen) pentru judetul ... (vezi toată discuția)