avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general POLIÞIA FISCALÃ
Discuție deschisă în Contabilitate în general

POLIÞIA FISCALÃ

Începând cu 1 ianuarie 2011, orice persoană fizică cu un nivel de trai mult peste veniturile pe care le declară va fi controlată de Fisc.
Pentru început, "lista neagră" va fi realizată din verificarea bazelor de date ale Fiscului şi ale altor instituţii ale statului precum administraţii fiscale teritoriale sau primării şi surse interne sau externe.
O direcţie specială din ANAF, care va fi înfiinţată până la sfârşitul acestui an, va controla fiecare cheltuială, fiecare achiziţie şi va avea acces la toate plăţile făcute din contul bancar. Orice venit care nu va putea fi justificat va fi impozitat de stat cu 16%.
Definiţia venitului va fi extinsă, iar verificările asupra veniturilor nedeclarate vor fi întărite.
Proiectul de Ordonanţă este în fază finală şi va fi aprobat şi publicat în Monitorul Oficial în luna decembrie, cu tot cu normele de aplicare.
Potrivit acestuia, vor fi făcute noi amendamente la Codul de Procedură Fiscală cu privire la noţiunea de venit. Potrivit reprezentanţilor Fiscului, vor fi scutite de impozit doar sumele primite cadou, donaţiile sau moştenirea.
Potrivit proiectului de lege, metodele indirecte care urmează să fie folosite pentru control de inspectorul fiscal sunt accesul la rulajul conturilor bancare, metoda stabilirii sursei banilor sau metoda patrimoniului.


Sursa: [ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 18 Noiembrie 2010
Ana Muntianu, Consultant fiscal
Cred ca va fi exact ca in filmele americane.....................
Multumim Fat Frumos pentru informare.
Este interesanta ideea, dar... Deocamdata nu am citit decat despre marotele sefilor din ANAF. Le numesc asa deoarece multe din propunerile lor nu sunt decat cateva idei fixe, despre care nu au consultat pe nimeni. Dar cum tot ei si dispun, din pacate unele s-au si concretizat in surse de cheltuire in mod inutil a banului public. Dau un singur exemplu : tiparirea somatiilor la Valcea. Ideea de a centraliza editarea somatiilor de plata are ca sursa o gandire corecta : este mai economic sa realizez o activitate consumatoare de timp la nivelul intregii tari, decat disparat - utilizez astfel si logistica existenta in mod eficient. Concretizarea ideii s-a facut insa pe principiul romanesc al lui "merge si asa" , mai ales ca s-a produs ca o dispozitie urgenta si , evident, nedocumentata. Daca n-ar fi aruncat buzduganul imediat si ar mai fi consultat si pe altii implicati poate ca s-ar fi renuntat la consumul inutil de hartie care se produce acum. Puteau , spre exemplu , sa inlocuiasca notificarile prin posta cu notificari prin email. Desigur, in prealabil toate firmele trebuiau sa fie obligate sa comunice fiscului adresa de email la care primesc corespondenta oficiala.
Problema redefinirii venitului, de care ati amintit, nu se poate rezolva decat daca se introduc in ecuatie si cheltuielile. Si implicit se revine la impozitul pe venitul global, notiune intrata acum in desuetudine. Imi amintesc ca prima varianta a impozitului pe venitul global includea si luarea in considerare a unei cote minime de cheltuieli, cu posibilitatea majorarii acesteia la cerere si cu acordul fiscului. S-a renuntat atunci, pe motiv ca nu exista oameni care sa se ocupe de prelucrarea datelor. Acum or exista mai multi oameni ? Sau, dupa aparitia ordonantei, il vor impozita si pe Dan Ioan Popescu pentru cele cca.37 miliarde lei vechi declarate ca venituri nejustificate de catre ICCJ ?
Ceea ce se va realiza cu certitudine vor fi : infiintarea directiei sus-amintite , mancatoare de alti bani decat cei existenti acum, legiferarea "marotei" unui becher / persoana importanta legata de metodele indirecte de control si cam atat.
Sa nu uitam ca nu prea exista antecedente care sa demonstreze capacitate organizatorica si vointa profesionala.
florinsavu a scris:


... Ceea ce se va realiza cu certitudine vor fi : infiintarea directiei sus-amintite , mancatoare de alti bani decat cei existenti acum, legiferarea "marotei" unui becher / persoana importanta legata de metodele indirecte de control si cam atat...



Perfect de acord!

Cu permisiunea dvs. as mai adauga:
1. Reinfiintarea "turnatoriei" ca sport national;
2. Controale multe si abuzive a activitatii P.F.A.-urilor (am o presimtire sumbra ca se vor orienta in special spre profesiile liberale);
3. Nerespectarea secretului bancar.

Sunt convinsa ca nu se vor orienta spre clientii fideli ai cluburilor de "fite" sau spre manelisti.
Ultima modificare: Joi, 18 Noiembrie 2010
Ana Muntianu, Consultant fiscal
cu "fitosii" si manelistii nici n-ar fi nevoie de o metota indirecta... ci de una foarte, extrem de directaB-)
Un astfel de demers incalca flagrant unul dintre principiile fundamentale ale dreptului modern, "prezumtia de nevinovatie".
In ceea ce priveste manelistii, ei canta tocmai la nuntile celor care vin in control; sa fim seriosi, tot fraierii platitori de taxe si impozite vor storsi.
Baietii destepti si-au mutat deja business-urile in tari mai primitoare...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trecerea de la societate platitoare pe profit la microintreprindere cu impozit de venit Luca Ileana Luca Ileana Salut. In noiembrie 2009 mi-am infiintat o firma srl platitoare de impozit pe profit si neplatitoare de tva. vreau sa trec aceasta firma la ... (vezi toată discuția)
Contract de chirie bogdanmr bogdanmr Buna ziua. Doresc sa va ma ajutati cu un sfat fereritor la urmatoarea situatie: - firma mea doreste sa incheie un contract de chirie pentru un spatiu, ... (vezi toată discuția)
Pret produse finite, cadouri clientilor ramona2008 ramona2008 Buna ziua, am o intrebare in legatura cu pretul de vanzare al produselor finite. Exista o lege prin care se impune anumitor produse finite un pret maxim de ... (vezi toată discuția)