avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... probleme cu parintele
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

probleme cu parintele

buna ziua!am sa istorisesc pe scurt problema mea.parintii mei nu s-au inteles niciodata,desi,nici nu au divortat.multe probleme pleaca de la tatal meu care nu e o persoana normala,din punct de vedere psihic.toata lumea stie,avem nenumarati martori,pentru ca intotdeauna a avut probleme cu toata lumea.numai actul medical ii mai lipseste.as vrea sa stiu in cazul in care mama mea ar deceda,iar tatal meu ar vrea sa instraineze apartamentul,proprietatea lor comuna,unui frate de al lui,as avea vreo sansa sa primesc macar partea mamei.sunt unicul mostenitor.mama ar putea face ceva,cat timp e in viata,pentru a ma pune la adapost?multumesc!
Cel mai recent răspuns: Anda Alexandra Schieszer , Avocat 12:44, 24 Februarie 2008
Tatal nu va putea instraina apartamentul fara acordul tau. Dupa decesul mamei va trebui facuta intai succesiunea, iar tu vei dobandi o cota-parte din apartament, dupa care veti putea face fie un partaj voluntar al apartamentului la notariat (adica veti stabili de comun acord care este valoarea lui si, in consecinta, ce suma ar trebui sa-ti dea tatl tau pentru a deveni proprietar exclusiv al apartam.) sau, in caz de neintelegere, partaj in instanta.
Mama ar putea sa faca testament in favoarea ta pt partea ei de apartament, caz in care vei mosteni o cota mai mare din apartam. (nu chiar jumatate, intrucat sotul e mostenitor rezervatar) decat ca mostenitor legal.
Apartamentul fiind proprietatea comuna a tatalui tau cu mama ta, la decesul mamei mostenitori ai apartamentului esti tu si tatal. In acest caz, tu primesti o cota de 3/8 din apartament, iar tatal tau o cota 5/8. Tatal tau poate vinde numai cota ce-i apartine nu intreg apartamentul.

Mama ta poate sa-ti vanda cota de 1/2 din apartament in timpul vietii, asa vei dovandi o cota mai mare din apartament.
insa pentru a-mi vinde 1/2 din apartament mama,nu e nevoie si de acordul tatalui?iar pentru a-l impiedica pe tatal meu sa instraineze partea lui de apartament, nu se poate face nimic?eu am investit bani in apartamentul acela.ma refer la reforme.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Februarie 2008
adrianaungureanu, utilizator
Nu este nevoie de acordul tatalui tau pentru ca mama ta sa-ti cedeze dreptul de proprietate asupra cotei de 1/2 din apartament.
In ceea ce priveste partea tatalui tau o poti cumpara tu daca doreste sa o instraineze.
nu sunt de acord cu tine elis

In primul rand fiind vorba de proprietatea devalmasa a sotilor cota parte a mamei nu este individualizata ca in cazul bunurilor aflate in coproprietate unde se cunoaste inca de la inceput cota-parte a fiecaruia concretizata in cifra matematica, abstracta. Pana la iesirea din indiviziune nu se cunoaste cu exactitate cota parte a sotilor. Din punctul meu de vedere nu se poate vinde o cota parte dintr-un bun devalmas Pentru ca nu exista cota atunci cand vorbim de devalmasie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract uzufruct viager pentru un fiu radutech radutech Buna ziua, Parintii mei au un apartamaent in proprietate. Mama mea doreste sa imi lase mie jumatatea ei din apartament din timpul vietii. Mentionez ca am un ... (vezi toată discuția)
Tatal meu poate sa-mi doneze mie partea lui din casa? bernilory bernilory tatal meu doreste,sa-mi faca act [o donatie mai degraba],pt ca nu ma inteleg bine cu mama ,vrea sa ma puna la adapost........,insa mama nu doreste ca acel ap ... (vezi toată discuția)
Act de donatie cristina2488 cristina2488 as avea si eu o intrebare daca se poate. mama a fost casatorita in trecut cu un barbat cu care are 2 copii, majori amandoi, ulterior au divortat, si s-a ... (vezi toată discuția)