Buna ziua, am doua probleme si sper sa gasesc aici raspunsul...
Suntem doi frati, propietari ai unui apartament cu doua camere.
1. In cazul in care doresc sa parasesc acest apartament (in ideea ca ma casatoresc si voi locui in alta parte) normal ar fi ca fratele meu, caruia ii ramane casa, sa ma despagubeasca.
Sau sa vindem apartamentul si sa impartim banii jumi-juma.
Numai ca fratele nici nu vrea sa auda de vanzarea apartamentului si nici nu cred ca ma va despagubi in vreun fel.
Cum trebuie sa procedez? Il actionez in instanta?
2. Fratele meu a infiintat un SRL cu sediul in apartamentul pe care il impartim.
Nu am fost instiintat si am aflat din alta sursa.
A fost corect cum a procedat? Are dreptul sa infiinteze un SRL pe adresa noastra fara sa imi ceara acordul in prealabil?
Ma gandesc ca daca face cumva un credit si nu-l achita, in ideea ca a girat cu locuinta, risc sa pierd apartamentul (ma rog, partea mea de apartament).
Specific ca suntem amandoi propietari de drept, cu act facut la notar (apartamentul a fost cumparat de amandoi).In contract se specifica : "am cumparat in indiviziune si parti egale"
in privinta apartamentului: daca nu reusiti sa ajungeti la un acord, vei deschide un proces de partaj si se va stabili in instanta valoarea lui si cine cat trebuie sa-i dea celuilalt in cazul in care vrea sa-l pastreze sau se va hotari vanzarea lui, daca niciunul nu are cu ce sa-l despagubeasca pe celalalt.
In privinta sediului social: ar fi trebuit sa aiba si acordul tau. Totusi nu ar trebui sa-ti faci griji, de ipotecat pt vreun credit nu putea sa-l ipotecheze fara stirea si acordul tau (contractul de ipoteca se intocmeste la notariat, care verifica sa existe acordul tuturor proprietarilor). Sediul social al unui SRL, atunci cand e stabilit intr-un apartament ca in cazul de fata, e mai mult o adresa de corespondenta.
Partaj? Pai nu sunt mostenitori iar dreptul nu e in indiviziune, chiar daca scrie asta in contract :)) Acolo era vorba de fapt de coproprietate, caci indiviziunea e o modalitate a patrimoniului, si nu a unui bun, rezultata numai ca urmare a succesiunii.
Fiecare frate are cota lui parte din bun, da? Daca vrei sa pleci din apartament, nimic nu te obliga sa renunti la dreptul de proprietate. Poti sa-l pastrezi, ca o investie si poti chiar sa ii ceri fratelui tau o suma lunara drept chirie.
Nefiind vorba de partaj, nu poti sa il obligi pe frate sa iti plateasca contravaloarea cotei tale. Teoretic ai putea sa vinzi cota parte, dar nu stiu cine ar cumpara-o, plus ca i-ai crea fratelui tau o situatie foarte urata. Mai bine discuta cu el, vezi si el ce parere are, imi inchipui ca nu-l dau banii afara din casa si atunci poate ar fi mai bine sa vindeti apartamentul si sa isi cumpere el o garsoniera.
Situatia e delicata, deoarece el nici nu vrea sa auda de vanzare iar eu nu pot locui acolo in cazul in care vreau sa-mi intemeiez o familie, fiind un apartament foarte mic.
In cazul acesta ce este de facut? Probabil ca el nu va avea bani ca sa ma despagubeasca si intentioneza sa stea acolo inca mult timp de-acum inainte..
In ideea in care eu sunt cel care pleaca, cum il pot forta sa-mi plateasca jumatatea de aprtament?
Cand ati cumparat apartamentul era intelegere pentru ca aveati interese comune si le-ati rezolvat in comun. Acum interesele sunt divergente. E firesc ca viata sa ne uneasca si sa ne desparta material dupa interese.
Acum situatia s-a schimbat radical. El a pornit o firma in care nu sunteti implicat si dvs. vreti o familie cu care sa locuitii separat de frate cum e si firesc si datorita spatiului si datorita unei intimitati necesare.
In orice situatie de interese va aflati fata de fratele dvs. convergenta sau divergenta e bine sa faceti eforturi sa ajungeti la o intelegere tanand cont si de posibilitatile de plata si de interesele dansului imediate si de perspectiva.
O deteriorare a acestei relatii va vor aduce prejudicii pe termen lung incalculabile.
Daca el astazi e surd la satisfacerea intereselor proprii incearcati sa gasiti o solutie proprie in care sa nu fie implicat. O ancorare in pretentii banesti care nu pot fi satisfacute angreneaza omul in agitatie si zbucium inutil si il face neputincios in a rezolva problemele cu care se confrunta. Conflictele deschise nu rezolva problemele ci le agraveaza.
Mai reflectati la subiect.
cu toata stima si consideratia consultant ocupational Nicolaie Ciobotaru