avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... marirea pensiei alimentare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

marirea pensiei alimentare

buna ziua!copilul meu primeste de la tatal biologic o pensie de 30 ron.1.as dori sa stiu cum se calculeaza pensia alimentara(cam ce suma ar trebui sa primeasca copilul),tinand cont ca tatal biologic este angajat.2.ce documente mi-ar trebui ca sa actionez in instanta.3.as putea sa ma reprezint singura(fara avocat)?si daca nu,care ar fi costurile pt. a finaliza aceasta operatiune.-eu sunt somera si de aceea insist in privinta costurilor(fiindca nu-mi permit sa cheltui prea mult).va multumesc mult si astept lamuriri...
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 13:13, 20 Noiembrie 2010
solicitati in instanta majorarea pensiei de intretinere, care poate varia in functie de cati copii are in intretinere acesta(pana la o patrime din castigul sau din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii).
aveti nevoie de adresa unde locuieste fostul sot, copie dupa sentinta prin care s-a stabilit pensia de intretinere ,numele si adresa locurilor de munca.
daca nu aveti posibilitatea angajarii unui avocat, faceti cerere de ajutor public judiciar daca va incadrati in cond prevazute in OUG51/2008
urmarind sfatului a Margareta,
Art. 8
(1) Beneficiaza de ajutor public judiciar in formele prevazute la art. 6 persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.
(2) Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.
(3) Ajutorul public judiciar se poate acorda si in alte situatii, proportional cu nevoile solicitantului, in cazul in care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natura sa ii limiteze accesul efectiv la justitie, inclusiv din cauza diferentelor de cost al vietii dintre statul membru in care acesta isi are domiciliul sau resedinta obisnuita si cel din Romania
.
Cererea de acordare a ajutorului public judiciar se adreseaza instantei competente pentru solutionarea cauzei in care se solicita ajutorul.
Art. 14
(1) Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar se formuleaza in scris si va cuprinde mentiuni privind obiectul si natura procesului pentru care se solicita ajutorul public judiciar, identitatea, codul numeric personal, domiciliul si starea materiala a solicitantului si a familiei sale, atasandu-se inscrisuri doveditoare ale veniturilor acestuia si ale familiei sale, precum si dovezi cu privire la obligatiile de intretinere sau de plata. Cererea va fi insotita si de o declaratie pe propria raspundere a solicitantului in sensul de a preciza daca in cursul ultimelor 12 luni a mai beneficiat de ajutor public judiciar, in ce forma, pentru ce cauza, precum si cuantumul acestui ajutor.
(2) La primirea cererii pentru acordarea ajutorului public judiciar solicitantului i se va pune in vedere faptul ca, in cazul pierderii procesului, cheltuielile de judecata ale celeilalte parti vor fi in sarcina sa, precum si posibilitatea restituirii sumelor primite cu titlu de ajutor public judiciar in cazul prevazut la art. 17 alin. (2).
(3) Instanta poate solicita orice lamuriri si dovezi partilor sau informatii scrise autoritatilor competente.

Anexa cu formular de cerere si legea la o gasesc aici: www.avocatnet.ro/content/art...


1.Daca tatal minorului nu mai are alt minor in intretinere si tatal este angajat cu forme legale, minorul va beneficia de o pensie de 25 % din venitul net realizat de tata.
2.Cu privire la actele necesare este necesare sa precizati care este situatia dvs, respectiv daca sunteti casatoriti, divortati sau este un copil rezultat dintr-o relatie de concubinaj.
Reveniti cu aceste detalii.
3.Actiunea este scutita de plata taxei de timbru.
4.Va puteti prezenta si fara avocat insa apreciez ca este necesar ca macar actiunea sa fie redactata de un avocat.
Ultima modificare: Vineri, 19 Noiembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
tatal minorului este angajat cu forme legale;am fost casatorita cu tatal copilului si am divortat cand minorul avea 3 ani;in prezent sunt casatorita cu un alt barbat.
multumesc,
In cazul acest actele necesare sunt:
-hotararea prin care s-a stabilit plata pensiei de intretinere in cuantum de 30 lei, legalizata ,
-certificat de nastere minor,
Este necesar sa indicati instantei date cu privire la angajatorul fostului sot, denumirea institutiei, firmei dupa caz si sediul acesteia, pentru comunicarea veniturilor pe care le realizeaza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara yoannacri yoannacri Am un copil insa nu sunt divortata pot obtine prin instanta pensia alimentara sau trebuie intai sa deschid actiune pt divort si dupa sentinta definitiva mi se ... (vezi toată discuția)
O problema delicata rada78 rada78 Buna ziua, nici nu stiu cu ce sa incep#-o. Vreau sa divortez de sotul meu, stiu ca am nevoie de un avocat dar as vrea sa stiu la ce sa ma astept. Povestea mea ... (vezi toată discuția)
Stabilire paternitate plrflrn plrflrn O femeie si un barbat sunt casatoriti. Decid sa divorteze, Fiecare incearca sa-si refaca viata. Femeia ramane insarcinata inainte ca decizia de divort sa ... (vezi toată discuția)