avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare teren

Buna ziua
As dori sa stiu si eu ce inseamna mai exact liber de sarcni cand vinzi un teren.Daca unu ocupa terenul abuziv fara dreptul proprietarului inseamna ca terenul nu e liber de sarcini si proprietarul nu poate sa vanda terenul?Daca proprietarul iti face un antecontract de vanzare cumparare si este mentonat faptul ca ai dreptul de folosinta asupra terenului care sunt drepturile tale pt acel teren/?
Cel mai recent răspuns: Teodor Dobrean , Notar 14:42, 20 Noiembrie 2010
Imobilul este liber de sarcini dacă nu există vreun drept de ipotecă, servitute, creanţă, etc, în favoarea unei alte persoane fizice sau juridice cu privire la acel imobil. Pentru a vă asigura de acest lucru este necesar să vedeţi extrasul de carte funciară pentru că acolo sunt înscrise menţiunile cu privire la eventualele sarcini care ar putea să greveze terenul.
Dreptul de proprietate se transmite la data la care se întocmeşte contractul de vânzare-cumpărare în formă autentică.
Sarcinile citate mai sus sunt obligaţii care grevează terenul - fie drepturi reale principale (servituţi, de exemplu), fie drepturi reale accesorii (ipoteca). Cele enumerate mai sus sunt înscrise în foaia de sarcini a cărţii funciare (partea a 3-a), pentru a le face opozabile terţilor. De aceea cred că formula "liber de orice sarcini" nu îşi mai găseşte utilitatea.

Mai pot exista sarcini care constituie drepturi de creanţă - cum ar fi un contract de închiriere a terenului, care trebuie respectat de către cumpărător dacă rezultă dintr-un act cu dată certă anterior vînzării. În acest caz, menţiunea "liber de sarcini" are menirea de a-l asigura pe cumpărător că nu există astfel de sarcini asupra terenului (iar dacă ulterior se constată că, totuşi, au existat la data încheierii contractului, vînzătorul va răspunde ca fiind de rea credinţă).

Mai pot exista sarcini de natură fiscală (care, de obicei, nu sunt înscrise în CF), dar acestea se menţionează în certificatul de atestare fiscală, act obligatoriu la încheierea unui contract de v/c.

In cazul prezentat de dvs. asta nu se refera la faptul ca este liber de sarcini si la faptul ca proprietarul trebuie sa il garanteze pe cumparator contra evictiunii atat din partea sa cat si din partea unor terte persoane. acesta poate vinde imobilul daca nu este inscrisa in cartea funciara nici o sarcina, insa raspunde pentru faptul ca noul proprietar este deranjat in fapt.

Dreptul de folosinta este un atribut al dreptului de proprietate, constand in posibilitatea titularului acestuia de a intrebuinta in interesul sau bunul
care ii apartine si de a dobandi produsele si veniturile obtinute din utilizarea lui.

Cu resprect,
Teodor Dobrean
in cartea funcara scrie ca e liber de orcie sarcina. problema mea e ca terenul e ocupat de un vecin care nu doreste eliberarea lui.avand in vedere ca deja acel pamant mi-a fost vandut cu contract de vanzare cumparare.pur si simplu a vazut ca terenul este parlog si nu se intereseaza nimeni de el asa ca a decis sa il munceasca.am intrebat de antecontract pt ca urmeaza sa cumpar alt teren si acel teren e ocupat tot de vecin.precizez ca niciunul din proprietari nu a incheiat vrun act sau sa isi dea acordul ca individul sa munceasca terenul.chiar si proprietarul cu care am antecontract incearca sa l dea afara dar ala nu vrea.pe pamant el are niste tevi si araci
persoana care raspunde si impotriva careia puteti sa introduceti actiune civila dvs. e vanzatorul care in contract v-a garantat contra evictiunilor rezultate din fapta sa sau a unui tert, asta in cazul in care inainte sa intrati dvs. in proprietatea terenului s-a produs ocuparea lui de catre terte persoane.
in cazul in care incalcarea dreptului dvs. de proprietate a fost ulterioara dobandirii de catre dvs. a terenului va puteti indrepta cu actiune penala de tulburare de posesie impotriva celor care au ocupat sau folosit abuziv terenul.
Teodor Dobrean

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitare - cazier qeruta qeruta Buna ziua As dori sa stiu si eu ce inseamna mai exact liber de sarcni cand vinzi un teren.Daca unu ocupa terenul abuziv fara dreptul proprietarului inseamna ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare - ipoteca ContSters79057 ContSters79057 In antecontractul de vanzare-cumparare pentru cumpararea unei locuinte intr-un proiect nou este precizat: \"promitenta vanzatoare declar sub ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna liber de sarcini barbulescu2 barbulescu2 Am achizitionat un teren, am facut actele la notar, am asteptat extrasul de carte funciara unde scrie ca terenul este liber de sarcini, dupa care am parcurs ... (vezi toată discuția)