avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Avocatul isi poate asista clientul la cercetarea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Avocatul isi poate asista clientul la cercetarea disciplinara prealabila?

In cadrul procedurii cercetarii disciplinare prealabile a unei abateri disciplinare angajatorul (comisia de cercetare) s-a opus prezentei aparatorului ales de catre angajat motivand ca in codul muncii nu exista o astfel de prevedere.
Dupa discutii contradictorii si pentru a evita un conflict avocatul s-a retras si cercetarea disciplinara s-a desfasurat fara aparator dar in raportul de cercetare discilplinara s-a mentionat acest incident.
Ulterior decizia comisiei a fost de desfacere disciplinara a contractului de munca al angajatului cercetat.

Constituie acest fapt (refuzul comisiei de cercetare a abaterii disciplinare de a permite accesul avocatului la dezbateri) motiv de anulare in instanta a deciziei de concediere?
Cel mai recent răspuns: Gabriel Amironesei , Consilier juridic 14:50, 19 Noiembrie 2010
Comisia poate permite prezenta unui avocat la audiarea celui cercetat, dar acesta nu are dreptul de a-l asista juridic, intrucat intradevar nu exista o prevedere legala in acest sens, adica cu alte cuvinte poate refuza prezenta acestuia, la fel de bine cum o si poate accepta..
Comisia este insa obligata a accpta ca angajatul sa fie reprezentat de o persoana desemnata de sindicatul din care face parte angajatul cercetat.

Atat in fapt cat si in drept, in concordata cu dispozitiile legale in materia cercetatii disciplinare prealabila, dupa opinia mea refuzul comisiei de a accepta prezenta unui avocat la audieri in cadrul acestei proceduri, nu constituie motiv de anulare a deciziei, chiar daca ar putea fi interpretat ca fiind un abuz in ceea ce priveste dreptul angajatului de a -si formula toate apararile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Posibile erori la cercetarea disciplinara HRcons HRcons Buna ziua, Firma la care lucrez este actionata in judecata de un angajat pentru anularea deciziei de concediere. Mai exact angajatul a fost testat pozitiv cu ... (vezi toată discuția)
Referatul se face prin posta sau se poate si prin email? masayoshi masayoshi referatul (pentru cercetare disciplinara) se face prin posta sau se poate si prin email? Ce legislatie vizeaza referatul? (vezi toată discuția)
Atitudine in fata instantei roberto27 roberto27 Subiectul pe care vreau sa vi-l supun dezbaterii este, poate, putin iesit din comun. Cu toate acestea as dori sa aflu parerea D-voastra in legatura cu acest ... (vezi toată discuția)