avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de servitute

am si eu o problema, ca sa am acces la proprietatea mea trebuie sa trec printr-o alta curte zis .Bunicii mei si strabunicii meu pe aici au circulat si de comun acord au pus o poarta in drum ca sa aiba respectivii curte ca altfel nu aveau si acum dupa multi ani ei spun ca nu este drum si ne incuie poarta mereu.acum am intrat in proces si avocata noastra a cerut asa ca :respectivii sa ne permita trecerea cu piciorul si cu vehicule asupra terenului pe care respectivii vor sa l uzucapeze.si sa dispuna in cf a dreptului de servitute de trecere cu picorul si autovehicululin favoarea imobilului subsemnatilor. intrebarea este daca prin ce a cerut avacata se poate da poarta jos definitiv si sa ramana drum sau ramane poarta acolo si nu mai are dreptul sa ne incuie poarta.mentionez ca doresc sa se ia poarta jos si sa-si faca gard pe o parte si pe alta.Ce imi sugerati?????
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 16:12, 20 Noiembrie 2010
sa cumpar pamantul nu vor si nici nu am de la cine ca nu prea se stie al cui este si oricum nu sunt de acord dansii pentru ca ei si au facut case pe ambele parti ale drumului si lor le este taiata curte de drum practic.
Am observat ca ati folosit cuvantul uzucapiune .Nu am inteles cine vrea sa uzucapeze pentru ca servitute nu este acelasi lucru cu uzucapiune. Am mai inteles ca nici vecinii nu sunt proprietari cu acte in regula pe acel teren si ca nu se cunoaste al cui este terenul,.In cazul acesta nu aveti de ce sa le cereti lor sa va dea drept de servitute daca nici ei nu sunt proprietari pe terenul pe care treceti. Si nici nu puteti uzucapa in contra lor daca nu sunt proprietrari adevarati (cu act de vanzare-cumparare) ci contra adevaratului proprietar care a detinut acel teren.
Daca vecinii detin act de proprietate si dvs. ati folosit acel teren mai mult de 30 de ani puteti invoca impotriva lor si puteti deveni proprietari pe terenul de trecere.
Daca nu sunt indeplinite conditiile uzucapiunii de 30 de ani artunci solicitati drept de servitute actiune ce se va termina in favoarea dvs intrucat legea va da dreptul sa aveti iesire la calea publica indiferent daca vecinii vor sau nu. Veti despagubi insa pe acestia pentru suprafata de teren de care ii deposedati si atunci e preferabil sa-l cumparati de la ei si veti deveni proprietari.
Av.Ioana Cazacu
Ati citit cu atentie actul dvs?
Nu se specifica pe undeva ca aveti drept de servitute prin curtea lor?
Nu gasiti actele vechi, cele mai vechi?
nu avem acte asta e problema ca bunicul meu le a dat pamant in loc ca sa putem trece pe acolo dar nu avem dovezi.Mentionez ca noi avem acte pe pamantul nostru si dansii vor acum sa si faca acte si cer sa uzucapeze terenul lor dar si drumul. Drumul acesta i l folosim de mai bine de 100 de ani si acum vor sa l inchida si de aceea am intrat si noi in procesul lor dar avocata nu mi se pare ca a cerut ce ar trebuii.
c23mina a scris:
mentionez ca in harta cadastrala din1972 este delimitat drumul de acces catre proprietatea mea…
nu prea se stie al cui este…

Cred ca mai intai ar trebui sa se stabileasca situatia juridica a terenului respectiv…
“Impotriviti-va” uzucapiunii… in baza hartii despre care scrieti…
Cititi cu atentie ce a scris cazacuioana

Servitutea se constituie asupra unui imobil pentru “uzul si utilitatea altui imobil”, avand un alt stapan… (art 576 cod civil).
Dv scrieti ca “nu prea se stie” a cui este acea bucata de pamant iar vecinii respectivi vor sa uzucapeze… (in ce sens “nu prea se stie”? )
Nu e putin “ciudat” sa se ceara drept de servitute de la cineva care nu are in proprietate pamantul acela? (sau… e procesul in care vecinii invoca uzucapiunea si v-au “chemat” ca intervenienti? )
Veti avea un drept asupra lucrului altuia… dar cine este acest altul? (vecinii ar putea fi, doar daca vor putea uzucapa). Cine apare ca proprietar pentru acel teren? Mai apoi: in… harta cadastrala apare ca drum de acces… Ar trebui sa ramana drum - daca e “drum” si nu apare ca apartinand unui proprietar dat (persoana fizica) e posibil sa fie terenul… primariei…

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate oiselle oiselle Am un caz. Detin un teren, la capatul caruia exista mai demult, cam de 15 ani, un drum de tara. Insa drumul este acum folosit de proprietarii caselor pe langa ... (vezi toată discuția)
Delimitare drum de servitute artemys artemys Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema legata de un drum de servitute. Am o constructie, proprietate personala, accesul la sosea ... (vezi toată discuția)
Servitute de trecere Pert Pert Ar putea careva sa ma ajute intr-o problema legata de accesul meu la drumul public ? (vezi toată discuția)