Sotul meu ar dori ca apartamentul sau sa fie trecut pe numele baiatului (baiatul are varsta de 4 ani) rezultat din cea de-a doua casatorie, fara sa poata fi atacat in justitie.Mentionez ca mai are o fata rezultata din prima casnicie.Cum se poate face acest lucru?
Donatie. Chiar daca s-ar face contr. de vanzare-cumparare, la decesul tatalui (ca atunci se pune problema), se va putea dovedi ca a fost in fapt o donatie deghizata; la deschiderea succesiunii, sora va putea cere raportul si reductiunea donatiei in masura necesara reintregirii rezervei sale succesorale (asta nu inseamna ca baiatul va pierde apartamentul, ci ca va trebui sa-i plateasca surorii sale o suma de bani, in functie de cat este necesar sa se reintregeasca rezerva - adica o parte minima din bunurile tatalui la care au dreptul copiii).
Pe scurt, nu exista nici un act de facut acum care sa-l protejeze absolut pe fiul dvs in raport cu sora lui din alta casatorie. (dispozitiile legale protejeaza copilul dintr-o alta casatorie).
Si daca vi se pare nedrept, ganditiva ca, daca dvs. ati fi fost prima nevasta si copilul dvs. ar fi fost mai mare si in locul surorii lui, v-ar fi placut ca existe legi de protectie.
...se poate face contr de vinzare-cumparare...la un pret rezonabil...deci nu cel de piata...minorul apare ca si cumparator...aveti nevoie de acordul autoritatii tutelare...ca si proprietar va fi obligat pe viitor la sarcini publice...(impozite, asigurari etc)...de aceea...in act sa apara eventual mama in calitate de procurator de fonduri...adica ea plateste pretul...astfel contractu zic eu ca nu poate fi atacat...
.....am avut o situatie aproape identica, iar solutia a fost urmatoarea; s-a numit de catre Serviciul Autoritatii Tutelare un curator, pentru operatiunea respectiva, curatorul fiind avocatul familiei, deci nu cineva din familie, fiind contrarietate de interese intre reprezentantii legali si minor. S-a facut contract de vanzare cumparare cu uzufruct pentru parintii vanzatori, iar pretul vanzarii a fost achitat cu banii donati de catre o bunica, in contract specificandu-se inclusiv provenienta banilor bunicii.Bine in situatia expusa bunica isi dovedea banii prin incasarea unor dividende substantiale, respectivele documente de incasare a dividendelor constituind anexe la contractul de vanzare cumparare.
Moștenire
Deny23
Buna ziua!
Tatăl meu a murit acum 1 an.
Sora mea, căsătorită , 1 copil
Mama in viața
Eu, căsătorită , 1 copil.
Avem 1 apartament care in urma ... (vezi toată discuția)