avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de inchiriere - Legal sau nu ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de inchiriere - Legal sau nu ?

Buna ziua,

As avea nevoie de cateva sfaturi cu privire la urmatoarea situatie:

Recent m-am mutat intr-un apartament, cu chirie. Contractul de inchiriere a fost semnat la data de 12 Oct. 2010, pe o perioada de 12 luni de zile, la sediul firmei de imobiliare care a facut intermedierea si nu a fost inregistrat la organele fiscale teritoriale competente. Nu s-a facut nici un proces verbal de predare-primire pt. bunurile prezente in apartament si nici in contract nu se mentioneaza nimic despre acestea.

La momentul semnarii contractului am platit firmei respective contravaloarea, in Lei, la cursul BNR al zilei respective, a sumei de 200 Euro + TVA, reprezentand comisionul pt. serviciile de intermediere. Plata in urma careia am primit o factura fiscala.

Tot la momentul semnarii contractului am platit locatorului suma de 800 Euro, jumatate din aceasta suma reprezentand plata anticipata a chiriei pe o perioada de 1 luna de zile, asa cum este mentionat si in contract, iar jumatatea cealalta reprezentand asa zisa "garantie" despre care nu se mentioneaza absolut nimic in contract.

In contract se mentioneaza ca plata chiriei se va face intre zilele 5 si 10 ale fiecarei luni, asa ca, pe data de 8 Nov. 2010 am facut din nou plata chiriei, de data aceasta prin transfer bancar.

In urma cu aproximativ 2 saptamani de la data prezenta (20 Nov. 2010) proprietarul m-a instiintat verbal ca voi fi nevoit sa ma mut, deoarece apartamentul urmeaza sa fie vandut in viitorul apropiat datorita unei executari silite primite din partea bancii in urma a 3 luni de neplata a ratelor unui credit ipotecar.

Citind din nou contractul cu mai multa atentie am observat inca o problema: persoana cu care am semnat contractul figureaza in acesta cu numele de familie "Grecu" desi pe dansa o cheama "Ghergu". Este posibil sa fie o simpla "greseala de tipar". Am mai aflat ulterior si ca domnisoara Ghergu nu este de fapt proprietara apartamentului ci doar prietena adevaratului proprietar, domnul Asanache.

In aceste 2 saptamani dansii au venit de cateva ori la apartament cu potentiali clienti pt. vizionari. Timp in care au incercat sa ma linisteasca si sa ma asigure ca in cazul in care se va gasi un cumparator voi fi anuntat din timp, ca ei imi vor restitui "garantia", ca ma vor despagubi si ca imi vor pune o masina la dispozitie pt. a ma ajuta cu mutarea la momentul respectiv.

S-au scuzat spunadu-mi ca nu stiau ca se va ajunge la situatia asta, ca au fost luati prin surprindere de felul in care a actionat banca si ca nu s-ar mai fi complicat sa inchirieze apartamentul daca ar fi stiut din timp.

Eu, insa, am reusit sa aflu despre ce banca este vorba si am intrat pe website-ul bancii respective unde, am gasit apartamentul in lista de licitatii impreuna cu alte proprietati ale domnului Asanache, iar in detaliile licitatiilor respective scrie ca somatia de plata s-a emis din data de 30 Aug. 2010, lucru care ma face sa pun la indoiala credibilitatea acestor personaje.

Faptul ca va trebui sa ma mut din acest apartament este o certitudine. Tot ce vreau este ca proprietarul sa imi restituie asa zisa garantie impreuna cu acel comision pe care l-am platit firmei de imobiliare si sa suporte cheltuielile mutarii sau sa imi puna la dispozitie o masina pt. asta. Cred ca este rezonabil. Nu ?

Intrebarile mele sunt urmatoarele:

- Are acest contract vreo valoare legala daca nu a fost inregistrat la organele fiscale competente ? Pot folosi acest lucru in favoarea mea ?

- In ce fel este afectat contractul de acea "greseala de tipar" ?

- Are vreo relevanta faptul ca nu am fost instiintat in scris ci doar verbal ?

- In cazul in care proprietarul stia despre acea somatie de plata si despre executarea silita ar fi fost obligat sa mentioneze in contract ?

- Domnisoara care a semnat contractul in calitate de LOCATOR nu ar fi avut nevoie de o imputernicire ca sa poata face asta, si in cazul in care era imputernicita de proprietar nu ar fi trebuit, totusi, sa fie mentionat in contract acest lucru ?

- In cazul in care proprietarul refuza sa ma despagubeasca pot lua bunuri din apartament din moment ce acestea nu au fost trecute intr-un proces verbal de predare-primire ?

- Ce fel de presiuni pot exercita asupra acestor persoane ?

- Ce obligatii are firma de imobiliare care a intermediat tranzactia, in cazul de fata ?

Multumesc anticipat !

Silviu Serban
Cel mai recent răspuns: Mulan , utilizator 15:37, 1 Octombrie 2013
Foarte neplacuta situatie, dar cine nu deschide ochii, deschide punga!
La suma asta platita in numerar fara chitanta, puteati avea minima pretentie sa primiti o copie a buletinului proprietarei, un extras de CF ca sa vedeti ca este intr-adevar proprietara apartamentului, si un contract de prestari servicii de intermediere cu firma de imobiliare!
1. Ce contract aveti cu firma de imobiliare? Sunteti liber sa le faceti si lor reclamatie la protectia consumatorilor, deoarece si firmele de imobiliare si activitatile prestate de ele sunt vizate de OUG 174/2008 ( nu doar bancile, cum crede tot "poporul" :))
Ei erau niste intermediari profesionisti care trebuiau sa se asigure de toate aspectele pe care vi le-am scris la inceputul mesajului, ca doar de aceea ii platiti!
Si ei sunt buni de plata pentru daunele pe care le suferiti dvs. din toata situatia asta.
2.Persoana cu care ati contractat - demoazela Ghergu a.k.a. Grecu este si ea buna de plata, pentru ca ati incheiat contractul cu ea, nu cu proprietarul. Ce scrie in contractul dvs.? Ca ea este proprietara, sau simpla locatoare? Nu doar proprietarul poate fi locator, si alte persoane, titulare ale unor drepturi derivate din cel al proprietarului, pot inchiria. Diferenta de nume trebuie verificata daca este "eroare de tipar" sau un fals premeditat privind identitatea ei.
Chiria in contul cui o platiti? Banii cui i-ati dat?
3. a)Actionati prin reclamatie la firma de imobiliare, care dupa cum v-am spus, este si ea buna de plata. Faceti scandal cat sa va recuperati macar comisionul platit...la noi merge mai bine metoda asta decat medieri, negocieri si opinii juridice fundamentate.
b)Deveniti proactiv;) Luati legatura cu executorul bancar care a emis somatia de executare silita, si vedeti cand este programata vanzarea ( data publicatiei de vanzare). Poate sunteti interesat sa cumparati apartamentul. La a doua licitatie puteti sa-l luati chiar ieftin. Observati oportunitatea, daca exista, si nu partea negativa. Trebuie sa fiti tot timpul la curent cu mersul dosarului executional, in mod direct si nu prin intermediul mincinosilor cu care ati facut contractul de inchiriere.
c) Lucrurile pot deveni chiar distractive, daca reusiti sa gasiti dispozitia necesara.Mai aveti 11 luni de contract. Ghergu/Grecu, trebuie sa i se puna in vedere sa inregistreze contractul la AFP. In caz de refuz, spuneti-i ca va veti ocupa personal de inregistrarea lui:) Dar daca tipa stie ca datele din contract sunt false, n-o s-o impresioneze acest aspect. Atunci incepeti cu falsa identitate. Argumentele dvs. sunt interminabile.
4. Toata sarabanda asta, cum v-am spus, poate fi o oportunitate pentru dvs. Luati legatura cu executorul bancar. El vinde apartamentul, nu indivizii astia. Propuneti-i executorului sa va dea dvs. in custodie apartamentul. Imobilul nu trebuie sa ramana in posesia proprietarului executat silit. In acest caz, ei nu ar mai avea ce sa va deranjeze cu "vizionari".
5. Lucrurile din interiorul apartamentului sunt tot proprietatea individului aluia. Discutati cu executorul, vedeti daca este interesat sa sechestreze si bunurile mobile in cauza si sa le valorifice. Din nou, poate sunt bunuri care va plac si le puteti cumpara ieftin. Nu va recomand sa va insusiti bunuri din casa pentru a va recupera paguba.
Chiria este un fruct al imobilului executat silit, proprietarul e urmarit silit, asa ca executorul chiar inainte de vanzare ar fi interesat sa ii ia banutii de chirie din contul bancar in care platiti dvs. Comunicati-i executorului contul si data cand faceti plata, ca sa le faceti o surpriza absolut legala istetilor care v-au amagit.
Incercati sa vedeti toata situatia ca o ocazie, si nu o simpla neplacere, o inselaciune a carei victima ati cazut.

1-Contractul in forma incheiata doveste materializarea actului de vointa a partilor semnatare
2-Are o importanta majora intrucat fiecare persoana fizica raspunde personal pentru faptele sale,astfel incat proprietarul de drept ,practic care nu este parte in contract nu are nici o responsabilitate fata de dvs
3-Cazurile de forta majora sunt legal instiintate daca sunt intreprinse prin corespondenta cu mandat de confirmare
4-Da,era necesara o procura notariala
5-Legal,nu aveti dreptul sa ridicati bunuri care nu va apartin
6-Incercati solutionare amaibila pentru ca inclusiv in instanta va fi greu de probat situatia reala
7-Societatea de intermedire,daca nu ati incheiat contract de administrare ,nu are nici o obligatie ulterior materializarii interesului de intermediere lacatar-locator
Am si eu o problema. Fratele meu si-a inchiriat apartamentul, dar inca nu a depus contractul la finante. Dorim sa fie totul legal. Problema este ca el este plecat din tara si nu se intoarce curand. Eu ma ocup de cheltuieli, de chiriasi, de toate problemele care tin de acel apartament. Asi putea face contractul de inchiriere pe numele meu? Trebuie sa fie neaparat trecut proprietarul pe contractul depus la finante?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema comision agentie imobiliara bodom bodom Ma confrunt cu o problema legata de plata unui comision catre o agentie imobiliara. Am achizitionat un apart prin intermediul unei agentii imobiliare, cu care ... (vezi toată discuția)
Poprire anaf tasya tasya Buna ziua. De 3 ani stau cu chirie intr-un apartament de 3 camere dar in acest apartament am bunurile mele personale (mobila, electrocasnice, haine). De ... (vezi toată discuția)
Recuperare creanta de la un srl bukinst bukinst In calitate de proprietar am inchiriat o casa pentru sediul unei firme. Societatea nu a mai platit chiria de aproape un an iar instanta de judecata a admis ... (vezi toată discuția)