avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii calcul cuantum concediu medical
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

calcul cuantum concediu medical

Salutare tuturor !
Incercand sa anticipez care va fi cuantumul indemnizatiei concediului medical pentru perioada prenatala si postnatala - concediu in care sotia mea v aintra curand - va rog sa ma ajutati sa lamuresc acest calcul.

Din informatiile mele cuantumul concediului este 85% din media veniturilor brute realizarate in ultimele 6 luni de catre asigurat - asadar eu inteleg ca daca venitul mediu brut a fost 100 atunci ea va primi net (in mana) pe perioada acestui concediu o suma egala cu 85. Am dreptate ?

O a doua intrebare care o am este: ce se intelege prin media veniturior brute din ultimele 6 luni ? mai concret am urmatorul exemplu:

venit brut mai: 2 (este mai mare deoarece include un bonus pentru care s-au platit impozit si celelalte taxe)
venit brut iunie: 1
venit brut iulie: 1
venit brut august: 1
venit brut septembrie: 1
venit brut octombrie: 1

Acum ne aflam in 20 Nov. si sotia intentioneaza sa intre in concediu prenatal.

Intrebare: daca se intra in concediu pana la sfarsitul acestei luni (Nov) - va intra in baza de calcul a concediului si venitul brut de pe luna mai ? Mai concret am dreptate daca spun ca cuantumul net al concediului este 0.85x[(2+1+1+1+1+1)/6] ?

Multumesc anticipat,
S.
Cel mai recent răspuns: Popa Adrian , Contabil 10:12, 21 Noiembrie 2010
Buna ziua.
Pentru prima intrebare, nu este corect, pentru ca din cei 85% se retine cota de contribuite la pensii la minimul pe economie.
Pentru intrebarea 2, baza calcul este formata sin 6 luni inceiate inainte de luna cu medicalul. 85% - contribuita la pensii 600*10.5%

O zi buna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal 2018 Hurmuzalina Hurmuzalina Buna ziua,am cateva nelamuriri in legatura cu concediu,la cate luni se poate intra in concediu prenatal de drept,eu am acu 6luni,mentionez ca nu am avut ... (vezi toată discuția)
Prenatal - cat mai repede ioana dimassi ioana dimassi Buna ziua, Am urmatoarea intrebare cum se calculeaza indemnizatia pentru concediu prenatal si daca ma afecteaza cumva daca vreau sa intru cat mai ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal-termen si plata ContSters61018 ContSters61018 Buna ziua, M-ar interesa in care perioada a sarcinii se poate acorda concediul prenatal si care este cuantumul de plata.. De exemplu...la un salariu brut pe ... (vezi toată discuția)