Salutare tuturor !
Incercand sa anticipez care va fi cuantumul indemnizatiei concediului medical pentru perioada prenatala si postnatala - concediu in care sotia mea v aintra curand - va rog sa ma ajutati sa lamuresc acest calcul.
Din informatiile mele cuantumul concediului este 85% din media veniturilor brute realizarate in ultimele 6 luni de catre asigurat - asadar eu inteleg ca daca venitul mediu brut a fost 100 atunci ea va primi net (in mana) pe perioada acestui concediu o suma egala cu 85. Am dreptate ?
O a doua intrebare care o am este: ce se intelege prin media veniturior brute din ultimele 6 luni ? mai concret am urmatorul exemplu:
venit brut mai: 2 (este mai mare deoarece include un bonus pentru care s-au platit impozit si celelalte taxe)
venit brut iunie: 1
venit brut iulie: 1
venit brut august: 1
venit brut septembrie: 1
venit brut octombrie: 1
Acum ne aflam in 20 Nov. si sotia intentioneaza sa intre in concediu prenatal.
Intrebare: daca se intra in concediu pana la sfarsitul acestei luni (Nov) - va intra in baza de calcul a concediului si venitul brut de pe luna mai ? Mai concret am dreptate daca spun ca cuantumul net al concediului este 0.85x[(2+1+1+1+1+1)/6] ?
Buna ziua.
Pentru prima intrebare, nu este corect, pentru ca din cei 85% se retine cota de contribuite la pensii la minimul pe economie.
Pentru intrebarea 2, baza calcul este formata sin 6 luni inceiate inainte de luna cu medicalul. 85% - contribuita la pensii 600*10.5%