avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... teren intravilan cumparat apoi dupa divort actele ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

teren intravilan cumparat apoi dupa divort actele modificate

am cumparat in anul 2009 un teren intravilan contractul de vinzare cumparare sa incheiat la primaria de unde facem parte, in contract am fost trecuti toti 4 adica fostri socrii si eu cu fostul sot in cota de 1/4 fiecare. in vara anului trecut a intervenit divortul meu de sot si atunci fostul socru a luat pe propietarul terenului care a decedat acum si au schimbat contractele trecind doar pe el terenul la cartea funciara iar la primaria unde sa incheiat contractul nu mai exista nici un act din care sa rezulte ca a fost incheiat intre toti 4. va rog sa imi spuneti daca mai pot face ceva in aceasta situatie? Sotia proprietarului spune ca merge martor si recunoaste ca a vazut actele incheiate intre toti 4 dar nu stie ce au facut mai departe si cum au reusit sa schimbe actele. Credeti ca se ia in considerare cuvintul sotiei proprietarului si o sa am cistig de cauza? va multumesc!
In primul rand, contractele de vanzare-cumparare pentru terenuri se incheie la notar, nu la primarie, iar o data incheiate, nu se mai pot schimba asa usor. Cred ca ce ati facut dvs. la primarie a fost, de fapt, o promisiune de vanzare, fara forma autentica a unui antecontract (adica ceva putin mai mult decat zero). Iar o asemenea promisiune, se poate modifica oricand...
Nu puteti incheia acte de vanzare-cumparare prin primarie , ci doar la notar. Poate ati incheiat o chitanta sub semnatura privata , ar trebui sa aveti si dvs. un exemplar . Daca nu ati incheiat acte notariale, cam greu sa dovediti ceva.Actele notariale raman valabile.
Daca ati divortat ,. solicitati partajul si , daca aveti nacte, solicitati sa vi se dea partea care vi se cuvine .Mergeti si la Primarie poate s-a depus acel precontract initial si atunci aveti macar un inceput de dovada scrisa.
Succes!
...contractele incheiate de primarii nu au caracter de act autentic?...legea 1/2009 confera contractelor de vanzare acest caracter:11. La articolul 45, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu urmatorul cuprins:
"(21) Contractele de vanzare-cumparare incheiate in temeiul Legii nr. 112/1995, cu modificarile ulterioare, sunt acte autentice si constituie titlu de proprietate opozabil de la data incheierii acestora."...pe aceasta linie de gandire se pare ca nu mai trebuie trecut cu ele pe la notar desi din punctul meu de vedere contractul are caracter de drept privat si nu public/de autoritate si in consecinta trebuie incheiat in fata notarului...
trebuie sa aveti acel "act" ! chiar daca era un "contract cu caracter de drept priva" - singura cale este justitia, motiv pentru care trebuie sa consultati personal un avocat ( doi-trei avocati) ca sa vedeti daca costurile unui astfel de proces nu depaseste valoarea acelei patrimi din teren#-o
ovi_dragomir a scris:

...contractele incheiate de primarii nu au caracter de act autentic?...legea 1/2009 confera contractelor de vanzare acest caracter:11. La articolul 45, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu urmatorul cuprins:
"(21) Contractele de vanzare-cumparare incheiate in temeiul Legii nr. 112/1995, cu modificarile ulterioare, sunt acte autentice si constituie titlu de proprietate opozabil de la data incheierii acestora."...pe aceasta linie de gandire se pare ca nu mai trebuie trecut cu ele pe la notar desi din punctul meu de vedere contractul are caracter de drept privat si nu public/de autoritate si in consecinta trebuie incheiat in fata notarului...

Era vorba despre un teren intravilan, nu imobil nationalizat...

Alte discuții în legătură

Se poate ataca in instanta o promisiune de vanzare-cumparare de mana? marystanga marystanga In 2011 bunica mea a facut o promisiune de vanzare-cumparare cu o persoana de mana doar intre cei doi fara martori si fara a fi smnat in fata unui ... (vezi toată discuția)
Atestare antecontract vanzare teren agricol virgil72 virgil72 Pana acum nu am atestat antecontracte ce privesc transmiterea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole, insa, avand in vedere ca este vorba doar de ... (vezi toată discuția)
Antecontract. preț derizoriu. posibilitãți atacare. leusan leusan O matusa mea in virsta de 72 de ani a incheiat a promisiune de vanzare , insa pretul este foarte mic ,ea nu a fost asistata de nimeni la notar, si nu are ... (vezi toată discuția)