avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Am si eu o nelamurire si as dori, daca se poate sa ma ajutati.
Conform articolului 700 din codul civil,fratele meu a renuntat la mostenirea tatalui in fata notarului. Poate sa se razgandeasca acum sa-si ceara dreptul din nou?
Cel mai recent răspuns: ionut1593 , utilizator 14:58, 24 Noiembrie 2010
Poate, cu 2 conditii: sa se mai afle inca in termenul de optiune succesorala si daca da, sa nu fi acceptat intre timp un alt succesibi mostenirea.
...Art. 700. Dreptul de a accepta succesiunea se prescrie printr-un termen de 6 luni socotit de la deschiderea succesiunii.
În cazul când mostenitorul a fost împiedicat de a se folosi de dreptul sãu, din motive de fortã majorã, instanta judecãtoreascã, la cererea mostenitorului, poate prelungi termenul cu cel mult 6 luni de la data când a luat sfârsit împiedicarea...renuntarea la mostenire nu se face conform art 700 ci art 696 c civil...daca in termenul prevazut de art 700 nu accepta succesiunea e decazut din acest drept pentru totdeauna cu exceptia invocarii fortei majore si mai nou cu exceptia prevederilor din legile speciale pentru valorificatrea drepturilor prevazute de legile 18/1991,10/200o...
...Art. 700. Dreptul de a accepta succesiunea se prescrie printr-un termen de 6 luni socotit de la deschiderea succesiunii.
În cazul când mostenitorul a fost împiedicat de a se folosi de dreptul sãu, din motive de fortã majorã, instanta judecãtoreascã, la cererea mostenitorului, poate prelungi termenul cu cel mult 6 luni de la data când a luat sfârsit împiedicarea...renuntarea la mostenire nu se face conform art 700 ci art 696 c civil...daca in termenul prevazut de art 700 nu accepta succesiunea e decazut din acest drept pentru totdeauna cu exceptia invocarii fortei majore si mai nou cu exceptia prevederilor din legile speciale pentru valorificatrea drepturilor prevazute de legile 18/1991,10/200o...o declaratie data in fata notarului prin care declara ca in termenul prevazut de art 700 c civ nu a facut acte de acceptare nu echivaleaza cu renuntarea la succesiune si poate fi rasturnata cu dovezi care sa demonstreze tocmai acceptarea...scuze pentru dubla postare,tehnika e de vina...computeru face ce ii spunem noi sa faca nu ce vrem noi sa faca...
Ultima modificare: Marți, 23 Noiembrie 2010
ContSters4579, utilizator
mai am o intreebare, "Are ce sa caute un avocat atunci cand se face succesiunea la notar?" si in ce conditii?, (toti mostenitorii traiesc si pot participa la succesiune)
Ultima modificare: Miercuri, 24 Noiembrie 2010
ionut1593, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acceptarea tacita a succesiunii Romică Stoica Romică Stoica acceptarea tacita a mostenirii decade pe ceilalti erezi din dreptul de a solicita dezbaterea succesiunii, daca solicitarea nu a fost facuta in termen de un ... (vezi toată discuția)
Renuntare la succesiune ff38 ff38 Am procedat la deschiderea succesiunii in urma decesului tatalui meu;mostenitori fiind eu , mama si fratele .Constat ca fratele meu nu este multumit cu partea ... (vezi toată discuția)
Cod civil art.1112 (2) pusa2mimi pusa2mimi Va rog sa-mi indicati articolul mai sus mentionat ,respectiv prezumtia de renuntare... , in vechiul cod civil unde il gasesc? Presupun ca pentru un deces ... (vezi toată discuția)