avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de intretinere cu uzufruct sau Contract ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de intretinere cu uzufruct sau Contract vanzare-cumparare cu clauza de intretinere/

Buna ziua! Va rog sa-mi lamuriti dilema: care din contracte se potriveste pentru situatia de mai jos?

Bunica mea (mama mamei mele) in varsta de 82 ani, doreste sa incheie un act contractual de intretinere cu mama mea pentru a-si asigura ajutorul la batranete. Ambele locuiesc la bloc, una apt.34, alta apt.35. Bunica mea mai are un fiu, (handicapat loco-motor) in alta parte a orasului. Acesta nu o va putea ajuta in caz de nevoie. Asadar, bunica doreste sa fie intretinuta iar la moartea ei, mama mea sa fie cea care se va improprietari cu apartamentul ei, fara ca nepotii din partea fiului sa aiba pretentii asupra apartamentului ei (fiul nu va avea, dar copiii sai e foarte posibil sa revendice pretentii). Ce fel de act se incheie in acest ca? Ceva care sa nu poata fi atacat in instanta...
Apreciez un raspuns prompt si Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Alin Paidiu , Avocat 10:01, 23 Noiembrie 2010
Cel mai bun act care trebuie incheiat este Contractul de vanzare -cumparare incheiat prin notariat si in care se trece si obligatia de-a o ingriji pe mama si apartamentul ii revine dupa decesul mamei.Acesta implica niste costuri suplimentare dar e cel mai sigur, asa am incheiat si eu cu parintii mei , dar mai intai ar trebui ca mama sa discute in principiu si cu celalt fiu pentru ca sa stie ca va incheia acest contract si sa nu existe discutii intre frati.
Inainte de toate ca nici un act nu poate ”sa nu fie atacat in instanta”.Cu atat mai putin nu se poate pune problema ca nepotii sa nu aiba pretentii.
Orice act poate fi atacat in instanta, dreptul de a se adresa instantelor nu poate fi limitat.
Ceea ce este important este ca, odata atacat, actul sa aiba sanse mici de a fi desfiintat.
In privinta tipului de act necesar ... depinde ale cui interese -și de natura juridica- le urmarim.
Daca vrem sa o protejam pe bunica ... uzufruct; ptr. ca d.p.d.v juridic ii este mai usor sa ”scape”. Pe de alta parte, cred ca sunteti intr-o confuzie ... caci mama dvs. nu ”se va improprietari” cum spuneti dvs. la moartea bunicii. Mama dvs. va deveni titulara a atributului de a dispune de bun de la momentul incheierii actului in vreme ce bunica dvs. va pastra dreptul de a culege fructele si de a folosi bunul.
Clauza de intretinere .... este aparent tot in favoarea bunicii insa ... practic va fi mai greu sa demonstreze neindeplinirea obligațiilor mai ales ca dansa are o varsta iar dpdv al costurilor un astfel de litigiu va fi greu de sustinut. Sigur, acum depinde si de modalitatea in care sunt stabilite obligatiile.
Eu personal înclin să cred că cea mai bună variantă este contractul de vanzare cu clauza de intretinere, pentru ambele părţi.
De asemeni, are şanse foarte mici pentru a fi anulat în instanţă de "fiu"
este mai ieftina varianta propusa de apaidiu, cea cu privire la instrainarea nudei proprietati si pastrarea de catre bunica a uzufructului, dar eu am rezerve cu privire la acesta , iar diferenta de costuri notariale nu este foarte mare.
am inteles. Intelegerea intre frati cade din start-orice discutie fiind imposibila pe aceasta tema. Raman mama si fiica sa-si asigure una, batra
scuze de confuzia cu improprietarirea.
obligatiile se vor respecta intocmai de ambele parti, indiferent de tipul de contract, dar sa incercam sa protejam dreptul mamei asupra apartamentului bunicii.
problema care se pune este care dintre contracte va fi mai greu de desfiintat in instanta in cazul in care nepotii (reprezentand fratele mamei) vor incerca sa-si obtina partea din imobil dupa moartea bunicii.
adica, exista vreun gen de contract care (prin asumarea si indeplinirea unor obligatii) sa o indreptateasca pe mama mea sa dispuna de apartament dupa decesul bunicii, iar in cazul interventiei nepotilor sa nu se plateasca eventuale despagubiri?

Alte discuții în legătură

Buna ziua, avem o situatie ciudata-cel putin. in 2005 mama a ... Vioreta Vioreta Buna ziua, Avem o situatie ciudata-cel putin. In 2005 mama a despagupit partea bunicului decedat -fratilor sai- semnat act in fata notarului. Bunica a ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare cumparare sau donatie ? Annita Annita Buna ziua, Bunicii mei vor sa-mi lase mie, dupa moartea lor, apartamentul in care locuiesc numai eu de 5 ani, ei avand apartamentul lor. Intrebarea este, ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare nicol-dd nicol-dd Sunt casatorita a II-a oara cu un barbat care are 2 copii dintr-o alta casatorie. Eu deasemenea am un baiat dintr-o alta casatorie. Momentan locuim in casa ... (vezi toată discuția)