Buna ziua! Va rog sa-mi lamuriti dilema: care din contracte se potriveste pentru situatia de mai jos?
Bunica mea (mama mamei mele) in varsta de 82 ani, doreste sa incheie un act contractual de intretinere cu mama mea pentru a-si asigura ajutorul la batranete. Ambele locuiesc la bloc, una apt.34, alta apt.35. Bunica mea mai are un fiu, (handicapat loco-motor) in alta parte a orasului. Acesta nu o va putea ajuta in caz de nevoie. Asadar, bunica doreste sa fie intretinuta iar la moartea ei, mama mea sa fie cea care se va improprietari cu apartamentul ei, fara ca nepotii din partea fiului sa aiba pretentii asupra apartamentului ei (fiul nu va avea, dar copiii sai e foarte posibil sa revendice pretentii). Ce fel de act se incheie in acest ca? Ceva care sa nu poata fi atacat in instanta...
Apreciez un raspuns prompt si Va multumesc!
Din pacate nu exista un raspuns absolut pentru nici unul din cele doua contracte dat fiind ca nici unul nu este ”mai usor sau mai greu” de desfiintat unul decat altul.
Cauzele de nulitate generale sunt aceleasi pentru toate tipurile de contracte si sunt prev. de disp. art.948 C. civ.
Incidenta sau non incidenta lor se apreciaza pentru fiecare contract in parte, fiind perfect posibil ca in acelasi tip contract ... sa fie apreciata o conditie ca ne/îndeplinita iar in alt contract sa fie interpretat in sens contrar.
De dispus -in sens juridic- mama dvs. poate dispune inca de la momentul semnarii actului -in anumite conditii-
Nu stiu insa despre ce despagubiri vorbiti ... Vorbim despre posibilitatea desfiintarii unui contract. Ce treaba au despagubirile ?