Buna dimineata!
Va rog sa ma ajutati intr-o problema.Sunt disperata. Am 38 ani, mai am o saptamana si mi se termina somajul si tocmai am aflat ca sunt insarcinata. De 4 luni umblu sa ma angajez cu carte de munca, dar nu am reusit. Este ceva cumplit in tara asta...O prietena mi-a propus sa ma angajeze pe firma ei 3 luni, sa platesc din mana toate darile, dupa care sa ma dea in somaj. As putea sa obtin din nou somajul, dupa 3 luni? Mai mult nu-mi pot permite sa platesc aceste dari, voi avea cheltuiala cu sarcina si nasterea. Va rog mult sa-mi raspundeti, nici nu mai dorm noaptea din cauza acestei probleme. Mai rau decat atat nu putea sa mi se intample. Este un copil dorit, pentru care am facut tratamente si mi-am epuizat resursele. Va multumesc si astept cu nerabdare raspunsul dvs.
1. Puteti beneficia de indemnizatie de somaj defiecare data cand indepliniti conditiile legale:
- sa va inceteze CIM din motive neimputabile dvs.;
- in ultimele 12 luni sa aveti lucrate si cotizate la somaj 12 luni.
2. Cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.
3. Din ultimele 24 de luni se scad lunile in care ati fost in somaj si trebuie sa va ramana minimum 12 luni lucrate si cotizate la somaj.
4. Puteti incheia un contract individual de munca pe perioada determinata (chiar si numai o luna) si la incetarea de drept a acestuia (art.56j din Codul muncii) puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca aveti cele 12 luni lucrate in ultimele 24 de luni.
Va multumesc mult pentru raspuns! Am inteles, deci, ca tot ce planuim noi aici este egal cu zero. In situatia mea, as putea incheia un contract de asigurare sociala? Imi va da dreptul la concediu pentru cresterea copilului?
1. Plata contributiilor prin contracte de asigurare sociala nu va foloseste la primirea indemnizatiei pentru CCC pana la 2 ani.
2. Daca veti fi in somaj veti putea beneficia de concediu de maternitate (sarcina si lauzie) si apoi de CCC.
3. Nu inteleg la ce va referiti cand spuneti ca "tot ce planuim aici este egal cu zero".