avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA servicii intracomunitare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

servicii intracomunitare

Buna ziua.Ma confrunt co o situatie mai dificila pt.mine si va rog sa ma ajutati.
O societate din Romania incheie un contract de consultanta manageriala cu o societate din Germania.Cum procedez? Aceasta prestare de serviciu implica mai multi pasi de rezolvat.Cum emit factura? Trebuie sa-i cer codul de TVA? Intocmesc D390? Va rog mult sa ma ajutati ca sunt in ceata totala.
Cel mai recent răspuns: lyly-ana , utilizator 08:13, 26 Noiembrie 2010
daca societatea din germania nu va comunica un cod tva valabil, inseamna ca aceasta nu este o persoana impozabila si veti factura cu tva romanesc, iar in aceste conditii nu este necesara inscrierea in ROI si nici depunerea 390, fiind considerata ca si o operatiune interna obisnuita.
conform legislatiei europene, firma din germania este obligata sa se inregistreze in scopuri tva atunci cand beneficiaza de servicii intracomunitare.
daca pana la urma face acest lucru, urmati pasii care i-ati descris, de la 1 la 5.
factura o puteti emite in lei sau euro, fara tva, iar baza impozabila se calculeaza la cursul bnr din ziua facturarii.
Multumesc mult jester si celorlalti pentru raspunsuri ,incep sa ma lamuresc ,dar tot mai am intrebari.
Pe factura in dreptul rubricii TVA trebuie sa specific art.din codul fiscal(art.133) ?
Daca societatea nu are operatiuni in valuta as putea sa emit factura in EURO? Mie mi s-ar parea normal sa emit factura in lei si societatea din Germania sa faca plata in EURO (dar la ce curs vor face plata).
la rubrica tva scrieti: neimpozabil in romania, cf. art. 133, alin 2 cod fiscal
puteti factura in lei cu mentiunea: echivalentul a "x euro"
partenerul va plateste echivalentul in euro, iar ulterior veti avea diferente de curs valutar, favorabile sau nefavorabile.
Multumesc mult pentru raspunsuri.
o zi placuta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Jurnal de vanzari pentru pfa la norma alexmac alexmac Buna ziua, In cazul unui PFA la norma, neplatitor de TVA, care presteaza servicii informatice catre o firma din UE si care nu emite facturi (firma nu are ... (vezi toată discuția)
Transport marfa intracomunitar Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA O soc.din Germania cu cod valabil de tva comanda la o soc.romana platitoare de tva un transport de marfa.De fapt soc.romana trebuie sa transporte un bun ... (vezi toată discuția)
Emitere factura in euro - pfa norma fixa de venit - neplatitor de tva ipi ipi Ca si PFA norma fixa de venit - neplatitor de TVA pot sa emit facturi catre clientii externi in Euro? Si ce ar mai trebui sa continua o astfel de factura? ... (vezi toată discuția)