La societatea unde lucrez se foloseste sistemul de salarizare in acord individual. Astfel incat, la salariul de baza (inregistrat in cartea de munca) se adauga acord, in general de ordinul 1 - 1,5.
Problema este ca, de la un timp, motivand lipsa de lichiditati, angajatorul nu mai plateste efectiv si partea corespunzatoare acordului din salariu. De exemplu, daca intr-o luna salariul de baza este 2.000 de lei si acrodul 2.500, angajatul primeste efectiv doar 2.000, restul de 2.500 ramanand sa-i primeasca la o data care nu se stie.
Mentionez ca in documentele oficiale apare toata suma (baza+acord), se platesc toate contributiile corespunzatoare salariului total, pe fluturasul de salariu apare toata suma, dar angajatul primeste (pe card) doar suma corespunzatoare salariului de baza.
Ce parere aveti, angajatorul poate face asa ceva? Angajatorul incalca vreo reglementare facand asta (de munca sau financiara)?
Poate fi obligat sa dea restantele (care sunt deja de cateva luni) cu prioritate?
Nu e vorba ca ne lasam intimidati de angajator. Oricum acesta a hotarat care "formula" de calcul sa o aplice. Problema este mult mai complicata pentru ca s-a ajuns la proces, proces pe care angajatorul l-a pornit ca sa isi recupereze "sumele acordate necuvenit" si din cate se pare nu prea avem castig de cauza nici in fata instantei. Cred ca va trebui sa pornim si noi o actiune, iar primii cu care va trebui sa discutam sa fie cei de la sindicat sa lamurim de ce nu se respecta prevederile CCMUNN intocmai si in CCM la nivel de ramura. Va trebui sa ne miscam rapid pentru ca avem un termen de recurs de doar 10 zile.